23/4/08

Ιωάννα της Λωραίνης


Η Ιωάννα της Λωραίνης (Jeanne d'Arc, γνωστή και σαν Ζαν ντ' Αρκ ή Παρθένος της Ορλεάνης, 5 ή 6 Ιανουαρίου 1412, Ντομρεμύ- 30 Μαΐου 1431, Ρουέν) ήταν Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία.

Σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της, όπου παρουσιαζόταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ, η αγία Μαργαρίτα και η αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη συνθήκη του Τρουά στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z'; να επανακτήσει το στέμμα. Όμως, μόνο το 1429, αφού υπερνίκησε πολλές δυσκολες, η Ιωάννα κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο και να πάρει την άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης που είχε συγκροτηθεί για να ενισχύσει την Ορλεάνη, μία από τις λίγες πόλεις που είχαν μείνει πιστές στον διάδοχο, την οποία πολιορκούσαν οι Άγγλοι. Μετά την απελευθέρωση της Ορλεάνης, η Ιωάννα συνόδευσε τον Κάρολο στις κατοπινές επιχειρήσεις του απελευθερωτικού πολέμου (Τουρ, Οξέρ, Τρουά) έως την είσοδο στη Ρενς, όπου ο δελφίνος στέφθηκε επίσημα βασιλιάς (17 Ιουλίου 1429). Αφού τραυματίστηκε, κάτω από τα τείχη του Παρισιού, η Ιωάννα αιχμαλωτίστηκε σε μια επιχείρηση κοντά στην Κομπιένη από στρατιώτες του δούκα Φίλιππου της Βουργουνδίας (Μάιος 1430), ο οποίος την παρέδωσε στους Άγγλους. Στη Ρουέν δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο, που το είχε ορίσει το πανεπιστήμιο του Παρισιού και ενεργούσε σύμφωνα με τις διαταγές των Άγγλων.

Καταδικάστηκε να καεί ζωντανή (auto da fe) ως αιρετική. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, όταν η Γαλλία είχε πια κερδίσει τον πόλεμο και αναγνώρισε τη συμβολή της Ζ. ντ'; Α. στους νικηφόρους αγώνες, ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της Παρθένας της Ορλεάνης, η οποία στις 16 Μαΐου 1920 ανακηρύχθηκε αγία από την Καθολική Εκκλησία.

2 σχόλια:

mina55 είπε...

Καλημερααα αζακι!η τιμη των ανθρωπων αποκαθισταται μετα το θανατο..οπως συνεβη και με τοσους ποιητες μας..παραδειγμα καβαφης..πολυ κριμα..την θαυμαζω την Ιωαννα της Λωραινης!τοσο θαρραλλεα..τοση ψυχικη δυναμη..απιστευτο..υπεροχη εγγραφη Αζακι..σε ευχαριστω!

Καραβάκι είπε...

Mινάκι καλημέρα.Να σου πω την αλήθεια,είναι ακόμη και σήμερα διχασμένες οι σκέψεις μου για την Ζαν ντ' αρκ. Από τη μια, προσωπικότητα όπως έγραψες κι εσύ θαραλλέα,δυνατή χωρίς φόβο.Από την άλλη όμως,φανατισμένη,ξεπερνώντας τα όρια. Πάντως κι εγώ τη θαυμάζω,και συχνά την έχω στις σκέψεις μου.