16/9/09

Σουρούνιος άνεμος...


















"Χωρίς αγάπη και έρωτα δεν γίνεται τίποτα. Αλλά πριν απ' αυτά, για να ερωτευθείς καλά, για να αγαπήσεις σωστά, πρέπει να εκπληρώσεις το όνειρό σου".

Και ήρθε το φθινόπωρο. Με τη δροσιά του, το αεράκι του, τις κλειστές του, τα σκοτεινά απογεύματα, τα ρομαντικά τοπία πλατειών, έως εκεί φτάνει η εικαστική παρέμβαση της πόλης στον ψυχισμό μου, τις εκλογές βεβαίως βεβαίως.
Από τα καλύτερά μου ανακουφιστικά παυσίπονα για την αλλαγή αυτή είναι το αλλοπρόσαλλο του ντυσίματος όλων, κυρίως όμως των κυριών. Δεν έχεις παρά να στηθείς σε ένα κεντρικό, πολυσύχναστο χώρο, κατά προτίμηση απόγευμα προς βραδάκι, και να παρατηρήσεις τους περαστικούς ή συχνάζοντες εκεί.

Θα διακρίνεις ένα συνονθύλευμα υφασμάτων, χρωμάτων, ύφους ντυσίματος και ειδών ρουχισμού. Μπότες με τιραντάκι ή σορτάκι με ομπρέλα στο χέρι και παντόφλα είναι κάποιες από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις.
Έτσι, κατευνάζω κάπως τη μελαγχολία μου για το τέλος και αυτού του καλοκαιριού. Εφευρίσκω τρόπους με τους οποίους μπορώ να διασκεδάσω τη νοσταλγία των περασμένων, εκ των οποίων ο αποτελεσματικότερος είναι η ετεροπαρατήρηση, που ενδείκνυται για κάθε εποχή έτσι κι αλλιώς.
Μέσα σε όλα αυτή την πανδαισία χρωμάτων και το παραλήρημα του gypsy - city-chic, παρελαύνουν και οι εφημερίδες με τις φθινοπωρινές προτάσεις βιβλίων, λες και υπάρχουν άλλα για το καλοκαίρι, άλλα για την παραλία, άλλα για να τα βάζεις κάτω από τη μασχάλη και να τα επιδεικνύεις δεξιά - αριστερά , άλλα για στήριγμα πόρτας...
Προσωπικά, δεν πολυεμπιστεύομαι όλο αυτό το συρφετό λογίων, κριτικών, αποτυχημένων ή ντροπαλών ανέκδοτων λογοτεχνών, αν και γουστάρω τρελά να διαβάσω κριτικές. Εμπιστεύομαι την πρώτη σελίδα, την πρώτη αράδα, ακόμα και το όνομα του συγγραφέα.
Γιατί είναι καλό ο συγγραφέας να μην είναι συγγραφέας γυάλας που δεν έχει βγει παραέξω. Γιατί το απλό και περιεκτικό είναι δύσκολο να γραφεί και φυσικό να αναγνωριστεί.
Γιατί η μοντέρνα γραφή μπορεί να συνδυαστεί με τις κλασικές αφηγηματικές τεχνικές και η περιπέτεια με το φιλοσοφικό υπόβαθρο μιας απλής φράσης. Γιατί η τρυφερή ματιά του συγγραφέα για τους ανθρώπους δε χρειάζεται να κραυγάζει με περιττολογίες και βαρύγδουπα σχήματα για να στιγματίσει τον αναγνώστη.
Γιατί, εφόσον δεν μπορούμε να ζήσουμε όλες τις ζωές και τις ποικιλίες καταστάσεων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, είναι παρηγορητικό ότι μπορούμε να συγκινηθούμε από αυτές ή να τις γνωρίσουμε μέσα από ένα καλό βιβλίο.

Γιατί το ποιοτικό δε σημαίνει και βαρετό.

Και ήρθε ο Σεπτέμβρης να μου θυμίσει ένα γραπτό και ήρθε να φυσήξει ούριος άνεμος στο μπαλκόνι μου, του οποίου έχω ακόμα κατεβασμένες τις τέντες, δήθεν, για να μη με ενοχλήσει ο ήλιος και που κάθομαι εκεί, με ανασηκωμένη την τρίχα από τη δροσούλα και το φραπέ, άριστο ενδεικτικό καλοκαιριού, να διαβάζω τα άλλα, τα μη χρήσιμα, τα λατρεμένα . . .

10 σχόλια:

Uid είπε...

Μην μου λες τίποτα περί Σουρούνιου και τα σχετικά...
Εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα από τέτοιες αλλαγές, μιας και μέσα στη θάλασσα, δεν υπάρχει φθινόπωρο και φύλλα.
Άρα, το μόνο που έχω να πω, είναι ένα μεγάλο εύγε για το clip, που είναι το μόνο που με νοιάζει. :)))

Eros - Αnastacia και τα μυαλά στα κάγκελα. ;)

Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά.

korinoskilo είπε...

τι φραπε παιδακι μου ..... βαλε εκει νερο να βραζει :Ρρρ

που εισαι?!!!!!!!!

STIcheetos - ΕΠΙΝΥΟΣ ΧΕΟΝ είπε...

ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ έχεις Γλύκα γλυκιά με ονομασια κατα παράδοση και έκδηλα έμφυτη ολική ομορφιά, μετά από καιρό εμφανίστηκα στο γλυκό κορίτσι Γλύκα με οικογενειακή παράδοση ζαχαροπλαστών με εσένα αποτέλεσμα αυτής :-) ΕΣΤΕ ΗΜΑΡ ΛΥΚΟΥΣΑ ΓΛΑΥΚΑ

OOO είπε...

Αξιζει να διαβασεις τουλαχιστον ενα απο τα βιβλια του,"Γκας ο γκαστερμπαιτερ" θα σου θυμισει αρκετα πραγματα της ζωης στην Γερμανια.

σταγόνα είπε...

Hey ψιτ μικρούλα... Φθινοπώριασε!!!
καλώς σε ξανα ανταμώνω:)
ευχομαι να εισαι καλα..να χαμογελάς:)

Καραβάκι είπε...

Οsiri στη θάλασσα οι εναλλαγές των εποχών είναι πανέμορφες.Παρατήρησε αργά γύρω σου και θα το δεις.Όσο για το κομμάτι κι εμένα μου άρεσε πολύ.Δεν το είχα ξανασυναντήσει.Φιλιά πολλά και να είσαι καλά!Κάλό φθινόπωρο!

Καραβάκι είπε...

Σωστά... τι φραπέ;Ο καιρός είναι για χουχουλιάρικα πράγματα.Άρχισε το κρύο...

Καραβάκι είπε...

Στέλιο μου κάθε φορά που έρχεσαι μέχρι το καραβάκι μου το ξέρεις ότι μου δίνεις μεγάλη χαρά.Εύχομαι να περνάς καλά και να μην χαθούμε.

Καραβάκι είπε...

AdeGia αποφάσισα τούτο το χειμώνα να διαβάσω όλα του τα βιβλία.Θέλω να μάθω ...

Καραβάκι είπε...

Σταγονίτσα μου!Ψυχή μου!Τζουτζούκα μου όμορφη.... Χαίρομαι που έφτασε ο καιρός και ξαναείσαι εδώ.Καλό χειμώνα να έχουμε!Σε φιλώ!Μου έλλειψες...