21/9/09

Θεσσαλονίκη, με μια βόλτα...



Την τουριστική γραμμή Θεσσαλονίκης, που σε 17 σημεία, με ειδικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ, αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, εγκαινίασε άνοιξε η πόλη της Θεσσαλονίκης στο κοινό.
Με σύνθημα, «η Θεσσαλονίκη μια βόλτα», το ειδικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ, ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο, θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της πόλης να εντρυφήσουν στον πολιτισμό της, χωρίς ταλαιπωρία.
Μια διαδρομή στην "Ιστορία της Θεσσαλονίκης", με στάσεις στα πολυάριθμα μνημεία της, που αποτυπώνουν τη μακραίωνη ιστορία της, από τους αρχαίους ελληνιστικούς, ρωμαικούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μια πόλης χαραχτηριστικά πολυπολιτισμικής, λόγω της πολυεθνικότητας των κατοίκων της στην πάροδο των αιώνων.


Στάσεις Διαδρομής

Στάση 1η (Αφετηρία) Λευκός Πύργος
Μνημείο σύμβολο της πόλης. Οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα μ.Χ. με ύψος 30 μέτρων. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης.
Έναντι του Λευκού Πύργου βρίσκεται το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, όπου στεγάζεται μόνιμη έκθεση πινακοθήκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο ύψος της αφετηρίας της γραμμής, το Βασιλικό θέατρο, παράρτημα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στάση 2η Μουσεία
Εδώ θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς από τους προιστορικούς χρόνους και την ελληνιστική και την ύστερη ελληνιστική και ρωμαική εποχή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
Στη διασταύρωση των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Λεωφόρου Στρατού βρίσκεται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με έκθεση ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων και αντικειμένων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή, Νικολάου Γερμανού και Αγγελάκη, προβάλλει το παραδοσιακό κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ), ενώ απέναντι βρίσκεται η νότια είσοδος της Διεθνούς Έκθεσης με τον Πύργο του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Στάση 3η Ανάκτορα Γαλέριου - Έσπερος
Επί της οδού Αλ. Σβώλου, βρίσκεται η Πλατεία Ιπποδρομίου, με τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ρωμαικού Ιπποδρόμου.
Εδώ βρίσκεται η πιο ζωντανή πλατεία αυτής της πόλης, η Πλατεία Ναυαρίνου, με τα Ανάκτορα του Γαλερίου, Ρωμαίου Καίσαρα της περιόδου της Ρωμαικής Τετραρχίας.


Στάση 4η Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας
Στο ύψος της στάσης, θα συναντήσετε ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ορθοδοξίας, τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, κτισμένο στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ.

Στάση 5η Πλατεία Αριστοτέλους
Η καρδιά της Θεσσαλονίκης, η Πλατεία Αριστοτέλους, πλατεία-σύμβολο της πόλης, με θέα το Θερμαικό κόλπο.
Για το ουζάκι και τους παραδοσιακούς μεζέδες της πόλης, κάντε μια στάση στην φημισμένη αγορά της πόλης, την Αγορά Μοδιάνο, που βρίσκεται εδώ.

* Από το σημείο αυτό ξεκινά η 1η προτεινόμενη διαδρομή πεζοπορίας προς την παραδοσιακή περιοχή Λαδάδικα και το Λιμάνι με τις παλιές απόθηκες καθώς και το Μουσείο Κινηματογράφου.

Στάση 6η Δημαρχείο
Επί της οδού Εγνατίας, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Χαλκέων, χτισμένης τον 11ο αιώνα μ.Χ.
Στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου βρίσκεται το Χαμζά- Μπέη Τζαμί, το σημερινό «Αλκαζάρ», μουσουλμανικό μνημείο που χτίστηκε το 1468μ.Χ.
Ακριβώς απέναντι, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σολωμού, βρίσκεται η Σκεπαστή Αγορά, το «Μπεζεστένι», η ομορφότερη αγορά των Βαλκανίων του 16ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τους περιηγητές της εποχής.

Στάση 7η Διοικητήριο
Εδώ θα συναντήσετε το Διοικητήριο, κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, του 1891 μ.Χ., όπου σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η ομώνυμη Πλατεία Διοικητηρίου με ευρήματα από την αρχαία και ρωμαική εποχή.

* Από το σημείο αυτό ξεκινά η 2η προτεινόμενη διαδρομή πεζοπορίας προς τα Παλαιοπωλεία, την Αρχαία Αγορά και καταλήγει στον Ιερό Ναό του Αγιου Δημητρίου και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία της ευρυτέρης περιοχής.


Στάση 8η Άγιος Δημήτριος
Μια από τις ομορφότερες χριστιανικές εκκλησίες που υπάρχουν σήμερα, ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου-προστάτη της πόλης, όπου μαρτύρησε στο τόπο αυτόν. Κτίσμα του 7ου αιώνα μ.Χ. έπειτα από λεηλασίες και πυρκαγιές, αναστηλώθηκε και ανακηρύχθηκε από την YNESCO μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δεξιά και με κατεύθυνση προς τη θάλασσα η Αρχαία Αγορά. Αποτελούσε το κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης στην ελληνιστική και ρωμαική εποχή.
Από τον Άγιο Δημήτριο μπορεί ο επισκέπτης να δει μέσω των οδών Αγίου Νικολάου και Κασσάνδρου, τα μνημεία Οθωμανικής εποχής, Γενί χαμάμ τη σημερινή «Αίγλη» και το τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ.

Στάση 9η Κουλέ Καφέ
Στην οδό Ιουλιανού, δεξιά πριν την οδό Ολυμπιάδος βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας Λαγουδιανής, κεντρικός ναός γυναικείου μοναστηριού, Βυζαντινής περιόδου. Καθώς το λεωφορείο θα ανηφορίζει προς την Άνω Πόλη, μια άλλη εποχή ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των επιβατών, καθώς πέρα από τα μνημεία ξεδιπλώνονται τμήματα του παλιού παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού της πόλης με τους στενούς λιθόστρωτους δρόμους και τα μοναδικά σε λιτότητα και κομψότητα κτίσματα της Λαικής Αρχιτεκτονικής.
Περπατώντας στην περιοχή Κουλέ Καφέ, μπορείτε να επισκεφτείθτε το Βυζαντικό Λουτρό, κτίσμα του 13ου αιώνα μ.Χ. και μια εκκλησία των πρώτων χριστιανικών χρόνων, χτισμένη στα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ., το Ναό του Οσίου Δαυίδ.

Στάση 10η Ταξιαρχών
Στη στάση αυτή θα βρεθείτε στην Παλαιά Πόλη. Κτισμένη ψηλά, μέσα στα τείχη, με πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, αποπνέει μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής.
Αξίζει να δείτε το Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, κτίσμα του 14ου αιώνα μ.Χ. που κατά την Οθωμανοκρατορία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Στάση 11η Άνω Πόλη-Κελαδής
Εδώ από την αρχαιότητα βρίσκεται η Ακρόπολη, όπου κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση κινδύνου από επιδημίες. Από το σημείο αυτό μπορείτε να απολαύσετε πανοραμικά τη θέα της πόλης.

Στάση 12η Πύργος Τριγωνίου - Άγιοι Ανάργυροι
Στην οδό Επταπυργίου, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επιβάτες τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη κατασκευασμένα από το Μ. Θεοδόσιο τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Είχαν μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα (σήμερα έχουν περιοριστεί στα 3χλμ.) και ύψος που κυμαίνεται από 8,30μ. έως και 10,50μ. Καταλήγουν στον Πύργο Τριγωνίου, ένα από τα τρία ισχυρότερα οχυρά στη βορειοανατολική γωνία των τειχών, που έφτιαξαν οι Οθωμανοί προκειμένου να ενισχύσουν την υπάρχουσα βυζαντινή οχύρωση. Η θέα από τον Πύργο είναι εκπληκτική!
Κορύφωση της διαδρομής στην πόλη διαμέσου της πρώτης «Πορτάρας» το βορειότερο σημείο της, το Επταπύργιο, γνωστό ως Γεντί Κουλέ, το ισχυρότερο οχυρό άμυνας, με ισχυρά τείχη και επτά πύργους. Ο μεσαίος πύργος του Γεντί Κουλέ, έδωσε το όνομα του και σε όλο το φρουριακό συγκρότημα.
Η εισόδος του είναι εντυπωσιακή, διαμορφωμένη από τους πρώτους Οθωμανούς το 1431 μ.Χ., ενώ το σύνολο του συγκροτήματος απηχεί τις τελευταίες αντιλήψεις της οχυρωτικής κατά τα χρόνια των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών κσι Παλαιολόγων.


Στάση 13η Μονή Βλατάδων - Πλάτανος
Διαμέσου της 2ης «Πορτάρας», μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι της πόλης, τη Μονή Βλατάδων, που έχει διασωθεί, με αξιόλογη βιβλιοθήκη και σπάνια έγγραφα, αλλά και να θαύμασετε την εκπληκτική θέα της πόλης και του Θερμαικού κόλπου από τον προαύλιο χώρο του.

Στάση 14η Κήποι Πασά - Άγιος Παύλος
Σημείο ενδιαφέροντος αριστερά οι Κήποι του Πασά, μια χαραχτηριστική ανάσα πρασίνου στην πόλη. Η ονομασία τους είναι μάλλον «λαική», καθώς δεν σχετίζονται με κάποιον Τούρκο αξιωματούχο.

Στάση 15η Ανατολικά Τείχη - Νοσοκομείο
Κατηφορίζοντας θα δείτε τα εντυπωσιακά Ανατολικά Τείχη της Παλαιάς Πόλης, τα οποία εκτείνονται ως και το Λευκό Πύργο.

Στάση 16η Ροτόντα - Πανεπιστήμιο
Αριστερά επί της οδού Εθνικής Αμύνης βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη και το παλαιότερο της κτίριο, η παλιά φιλοσοφική, το Αριστέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στο μεσοπόλεμο και αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της πόλης.
Δεξιά βρίσκεται η Ροτόντα, κυκλικού σχήματος οικοδόμημα, στο οποίο οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλέριου, την πρώτη δεκαετία του 4ου αιώνα μ.Χ.
Στον άξονα της κατέληγε πομπική οδός που τη συνόδευε με τη θριαμβική αψίδα του Γαλέριου, την περίφημη «Καμάρα» και το ανακτορικό συγκρότημα.

* Από εδώ ξεκινά η 3η προτεινόμενη διαδρομή πεζοπορίας για την ξενάγηση στα αναφερθέντα ιστορικά μνημεία αλλά και τα παρακείμενα θρησκευτικά βυζαντινά μνημεία της Παναγούδας, του Αγίου Παντελεήμονα, της Παναγίας Δεξιάς (με την περίφημη εικόνα της Παναγίας), το Ναό της Υπαπαντής κλπ.

Στάση 17η (ΤΕΡΜΑ) Λευκός Πύργος
Στο τέλος της διαδρομής, προτείνεται ένας περίπατος κατά μήκους του παραλιακού μετώπου της πόλης. Τις απογευματινές ώρες μπορείτε να απολαύσετε την ωραιότατη δύση του ήλιου, ενώ από το Λευκό Πύργο μπορείτε να αντικρύσετε την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία από τη θαλασσινή πλευρά.

Ελπίζω να απολαύσετε το ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τη διαδρομή στα ιστορικά σοκάκια και τους δρόμους της πόλης.


Μια περιήγηση με το Λεωφορείο Πολιτιστικής Διαδρομής του ΟΑΣΘ, με το νούμερο 50...

19 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Πολύ καλή η ιδέα της αναφοράς στη νέα γραμμή του ΟΑΣΘ.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους Θεσσαλονικιούς, μαζί με τους ξένους, να κάνουν αυτή τη βόλτα.
Για μένα όλη αυτή η διαδρομή είναι γνωστή. Σαν γέννημα-θρέμμα του Επταπυργίου, πολύ κοντά στους Αγίους Αναργύρους, τα έχω περπατήσει αυτά τα μέρη.
Μια βόλτα όμως με το λεωφορείο, νομίζω ότι θα μου δώσει νέα θεώρηση της πόλης.
Τα τελευταία χρόνια βλέπω μόνο τα "κακά" της πόλης. Δεν ξέρω γιατί.
Ίσως γιατί γέρασα......
Καλημέρα και να είσαι πάντα καλά

OOO είπε...

Εβγαλα εισητηριο,στρογγυλοκαθησα και ταξιδευω.Θα κανω την βολτα πολλες φορες και με ηλιο και με βροχη.

korinoskilo είπε...

εμ δεν ηρθες να παμε :ρ

ΑΓΡΙΜΙ είπε...

Λεω να κατεβω απο το βουνο για μια βολτα την νυχτα.Ελπιζω να δεχονται αγριμια στο οχημα,αλλιως θα ακουστουν τα ουρλιαχτα μου.

korinoskilo είπε...

γκουχχ!!

Savvina είπε...

Τέτοια βόλτα στη Θεσσαλονίκη δεν έκανα.
Είδα άλλες ομορφιές από Βόρεια.
Γνώρισα ανθρώπους πολύ αγαπητούς, γεμάτους θετική ενέργεια και με πολύ καλοσύνη.
Ανθρώπους που δεν με κάναν να νοιώθω άσχημα και αμήχανα στο σπίτι τους.
Ανθρώπους που μου άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους διάπλατα χωρίς φόβους και αναστολές.
Ανθρώπους τόσο αγνούς που σε κάνουν να νοιώθεις ότι δεν θέλεις να φύγεις ποτέ από κοντά τους.
Ανθρώπους που ότι και να κάνεις θα είναι τόσο λίγο από αυτά που σου χαρίζουν εκείνοι.
Να είναι καλά εύχομαι όπου και να βρίσκονται εκεί στα Βόρεια.
Καλό απόγευμα να έχεις Aza.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Μια φορά έχω πάει αλλά θα ήθελα να μένω εκεί.
Καλησπέρα Γλύκα
(Γιατί ΄βήχεις εσύ καλέ;)

korinoskilo είπε...

καταπια κατι :ρρρρρρ

Καραβάκι είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ την βρήκα όμορφη την ιδέα τούτη του ΟΑΣΘ.Για πρώτη φορά έκανε και κάτι αξιέπαινο.Πόσοι μένουν χρόνια στην πόλη και δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ όλα αυτά τα μνημεία...Καιρός να τα γνωρίσουν.Να μια καλή ευκαιρία.Να την κάνεις την βόλτα.Πιστεύω θα είναι πολύ όμορφα.Και δεν έγραψα το τι συμβαίνει μέσα στο λεωφορείο.Έκπληξη!Άσε τις γρίνιες περί γερατιών και ξεκίνα.Και προσπάθησε να δεις και την φωτεινή πλευρά της πόλης...Εκεί είναι απλωμένη γύρω μας.Καλό σεργιάνι να έχεις.Την καληνύχτα μου!

Καραβάκι είπε...

AdeGia για μένα έβγαλες εισητήριο ή θα με αφήσεις να τρέχω από πίσω και να κυνηγάω το λεωφορείο;Όχι τίποτε άλλο,αλλά και ήλιο και με βροχή δράμα είναι να προσπαθείς να προλάβεις λεωφορείο στην πόλη.

ΥΓ. Παράθυρο κάθησε εσύ.Να βλέπεις καλύτερα τα αξιοθέατα.

Καραβάκι είπε...

Εμ δεν ήξερα... Κι εσύ δεν είπες ότι θα με πας βόλτα με το λεοφωρείο!Έχω μια αδυναμία στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης...

Καραβάκι είπε...

ΑΓΡΙΜΙ πήδα πάνω στο λεωφορείο και άμα σου πούνε τίποτα δώστους καμιά δαγκωνιά!Α μα πιά!Το βράδυ λές να κάνει δρομολογία;Ωραία θα ήταν!Τhesaloniki by night!

ΥΓ. Να ντυθείς κάνει κρύο στα βόρεια...

Καραβάκι είπε...

Λένα πνίγηκες;;;;;;;
Tι μασουλάς μπρε πάλι;E;;;

Καραβάκι είπε...

Σαββινάκι την επόμενη φορά θα πάμε να την κάνουμε την βόλτα αυτή.Χμ... που τους συνάντησες παιδάκι μου όλους αυτούς τους καλούς ανθρώπους ε;Mυστήριο πράγμα!

ΥΓ. Χαίρομαι που πέρασες καλά μικρή,καιελπίζω την επόμενη φορά να είναι ακόμη καλύτερα.Φιλιά και σε σένα και στον τρελό σου!Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε...

Savvina είπε...

Ελά μου ντέ που να τους συνάντησα???
Ήμουν μικρή τότε και δεν θυμάμαι.
Ένα 16 χρονο δεν θυμάται τι έφαγε εχθές καλά καλά.

υγ: ακόμη περιμένω να μιλήσουμε...
γκρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

Καραβάκι είπε...

Ελίτσα η θεσσαλονίκι είναι όμορφη πόλη.Κρατάει ακόμη την ζεστασιά του παλιού καιρού.Με νύχια και με δόντια.Καλό απόγευμα και σε σένα.

Καραβάκι είπε...

Βρε μικρό ο άσπρος σίφουνας έχεις γίνει... Κύριε ελεήσον!Με αφήνεις άφωνη!

Savvina είπε...

Ξέρεις την παροιμία που λέει ότι :
σε μικρό μην τάξεις....

Αυτό κάνω και εγώ.
Σου θυμίζω κάποια πράγματα που έχεις τάξει...
χαχαχαχαχαχαχααχαχα

Unknown είπε...

Γλυκερια μου τι καλη βολτα ειναι αυτη, μπραβο , στην Αθηνα εχουν βαλει ενα κοκκινο αλλα δεν εχω κανει την διαδρομη.Φιλακια