5/9/09

Οταν η επιστήμη μιλάει για σεξ... ή η επιστροφή του Johnny Walker



Xρειάστηκε να φθάσω στο ένα τρίτο αυτού του βιβλίου για να σιγουρευτώ ότι... μπορείτε να υποστείτε το σοκ παρουσίασής του. Μου πήρε άλλο ένα τρίτο για να βεβαιωθώ ότι πρόκειται για ένα από τα πιο χρήσιμα σοκ που μπορούν να σας τύχουν. Και πέρασα το υπόλοιπο τρίτο... ξεκαρδισμένη στα γέλια, καθώς αποδείχθηκε το μακράν πιο διασκεδαστικό ανάγνωσμα των τελευταίων ετών!
Το απίθανο αυτό μείγμα εντυπώσεων, γνώσεων και συγκινήσεων κατόρθωσε να συνθέσει η διάσημη καλιφορνέζα συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μαίρη Ρόατς, που αρθρογραφεί συχνά στο «Νational Geographic», στους «Νew Υork Τimes» και στο «Wired». Πώς τα κατάφερε; Με την πένα της βεβαίως, αλλά και με ένα γερό ψάξιμο σε κάθε σχετικό ράφι βιβλιοθήκης ή του Διαδικτύου, καθώς και με διερευνητικά ταξίδια σε πάμπολλα πειραματικά εργαστήρια βιολογίας της Αμερικής, χοιροτροφεία της Δανίας ή ύποπτα σοκάκια του Καΐρου. Και για να δείτε με τι κόπους κτώνται τα αγαθά της επιστημονικής δημοσιογραφίας, η έρευνά της περιέλαβε και προσωπικές θυσίες, όπως το σεξ της ιδίας με τον σύζυγό της μέσα σε... αξονικό τομογράφο. Όλα αυτά για το καλό μας (κυριολεκτικά).

Διότι, όσο και αν ακούγεται εν πρώτοις αστείο ότι μία δημοσιογράφος βάλθηκε να μάθει τα πάντα γύρω από την επιστήμη, την παραεπιστήμη και τη βιομηχανία του σεξ, τόσο μοναδική είναι η συνεισφορά του έργου της στη διαφώτιση του πιο παραποιημένου κοινού παρονομαστή όλων μας. Κοινός όσο το σεξ, που διαφεντεύει τη ζωή ανθρώπων και ζώων, και παραποιημένος όσο τίποτε άλλο στην ιστορία του πολιτισμού, από τότε που εφευρέθηκε η γραφή και το graffiti. Ειδικά για χώρες όπως η δική μας, όπου η σεξουαλική αγωγή διδάσκεται στα... περίπτερα, η κατάρριψη των μύριων παραποιημένων μύθων γύρω από «την πράξη» ίσως οδηγήσει σε πολύ πιο ομαλή εφηβεία, ικανοποιημένα ζευγάρια, μειωμένα διαζύγια και ακατάθλιπτα γηρατειά.



Ναι, μη γελάτε, όταν τελειώσετε αυτό το βιβλίο θα αισθανθείτε «ξεδιάντροπα σοφοί». Και μια θλίψη θα σας καταλάβει, για τους αιώνες δυστυχίας που βίωσαν και βιώνουν άπειροι άνθρωποι-θύματα της ολικής άγνοιας γύρω από τη δεύτερη πιο βασική βιολογική ανάγκη μετά το φαγητό. Μια άγνοια που τροφοδότησε στο παρελθόν ολόκληρες ιδεοληψίες και θρησκευτικά προστάγματα, μια άγνοια που καταστρέφει και σήμερα και συνεχώς προσωπικές ζωές και στα πιο πολιτισμένα μέρη του πλανήτη. Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς ένα τόσο απίστευτο βιβλιαράκι μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για τα πιο μυστικά πιστεύω του καθενός μας...

Μαίρη Ρόατς, σε ευχαριστώ για το σοκ. Θα φροντίσω να το προσφέρω σε όσο το δυνατόν περισσότερους «καθωσπρέπει» φίλους μου. Ίσως γλιτώσουν το διαζύγιο!


10 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Κοίτα που με βάζεις σε πειρασμό να το αγοράσω.......

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Ενδιαφέρον ακούγεται... για δώσε περισσότερα στοιχεία!

meta είπε...

Διαβάζοντας την ανάρτησή σου, ανέφερα στον καλό μου το βιβλίο. Και αυτός που δε διαβάζει βιβλία αλλά προτιμά να του λες την περίληψη γυρνά και μου λέει:" να το πάρεις θα το διαβάσω και εγώ!"
Καλέ λες να του ξύπνησες τον ενδιαφέρον για διάβασμα;χα,χα!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Αζίτα τι να το κάνει κανείς το βιβλίο αφού συμφωνα με παλαιότερο άρθρο σου της 28-8 αν δεν έχεις αρκούδα δεν.........
φιλάκιααααααααααα

korinoskilo είπε...

ξερω τι θα μου παρεις δωρο στα γενεθλιαμ :ρρρρρρ

ωραιο φαινετε :)))))

Καραβάκι είπε...

Ευρύνοε εσύ ειδικά επιβάλλεται!
:)

Καραβάκι είπε...

Aντρέα μου το βιβλίο τιτλοφορεί τα "Απαγορευμένα Πειράματα".Η Μαίρη Ρόουτς έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της σεξουαλικής φυσιολογίας – τι συμβαίνει, γιατί, και πώς το σεξ θα μπορούσε να γίνει καλύτερο – που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες από την εποχή του Λεονάρντο ντα Βίντσι μέχρι τον Τζέιμς Γουώτσον που ανακάλυψε το DNA. Γράφει για έρευνες που έχουν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες εργαστηρίων, σε οίκους ανοχής, σε κέντρα μαγνητικής τομογραφίας, σε χοιροστάσια, σε βιομηχανικά εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης σεξουαλικών υποβοηθημάτων.
Ύστερα από δύο χρόνια σχολαστικής έρευνας κατάφερε να υφάνει μια συναρπαστική, όσο και διασκεδαστική αφήγηση για τον τρόπο που η επιστήμη αντιμετωπίζει τη σεξουαλική πράξη.
Ένα εξωφρενικό βιβλίο για το πιο απίθανο, πολύπλοκο και ευχάριστο επιστημονικό φαινόμενο στη Γη: τον ανθρώπινο ερωτισμό.
Ελπίζω να σε κάλυψα.Καλό απόγευμα!

Καραβάκι είπε...

meta ίσως να είναι μια καλή αρχή αυτή... Μπορεί να μας ξαφνιάσει το έτερον σου ήμιση και να γίνει βιβλιοφάγος!Θα χαρώ πολύ!Καλό απόγευμα και να είσαστε καλά και οι δυο!

Καραβάκι είπε...

Ελιά,ότι μαθαίνει ο άνθρωπος καλό είναι.Κι από την άλλη ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει η αρκούδα την πόρτα.Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμη!Καλό απόγευμα!

Καραβάκι είπε...

Ελένη... ελπίζω να μην θέλεις αρκούδα!!! Και που να τράεχω να τη βρω... Φιλάκια πολλά!Καλό απόγευμα!