13/5/10

15 χρόνια μετά τον φοβερό σεισμό 6.6



Ήταν μια αποφράδα ημέρα για τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, που ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 6,6 της κλίματος ρίχτερ, μετά από 1100 χρόνια . Όλοι πίστευαν ότι η Κοζάνη είναι αντισεισμική περιοχή και ο σεισμός εκείνος τους αιφνιδίασε και τους προβλημάτισε. Την ημέρα του σεισμού, Σάββατο και ώρα 11:47, αναστατώθηκε η πόλη και έφευγαν όλοι προς τα χωριά και τους ανοιχτούς χώρους, το δάσος Κουρί, τα εξωκκλήσια, τις πλατείες κλπ. Οι δρόμοι εξόδου είχαν μποτιλιαριστεί από τα αυτοκίνητα και θύμισε την 9η Απριλίου 1941 όταν είχε βομβαρδιστεί η Κοζάνη από τους ναζί και φεύγανε τότε άλλοι με ένα «μπουχτσιά» στο χέρι και πεζοί , άλλοι με άλογα ή γαϊδουράκια φορτωμένα με πράγματα και άλλοι με κάρα. Ήταν μια βιβλική έξοδος τότε, όπως και η έξοδος της 13ης Μαίου 1995. Αλλά οι περισσότεροι ήσαν εποχούμενοι και όχι πεζοπόροι όπως το 1941.

Το βράδυ η Κοζάνη είχε ερημώσει, κανείς δεν είχε μείνει στην πόλη, ούτε και άνθρωπος κυκλοφορούσε στους δρόμους. Το διαπιστώσαμε κάνοντας μία βόλτα κατά τις 9 το βράδυ. Η ερημική πόλη σου προκαλούσε φόβο. Πήγαμε κι εμείς στο εξωκκλήσι της Παναγιάς, ήταν γεμάτο από κόσμο και ο Ναός φωτίζονταν από τα πάρα πολλά κεριά που είχαν ανάψει οι πιστοί παρακαλώντας την Παναγία να τους βοηθήσει στη δύσκολη αυτή περίπτωση του σεισμού για να μην επαναληφθεί. Διανυκτερεύσαμε και εμείς εκεί, μέσα στο αυτοκίνητο, όπως κάνανε και πάρα πολλοί άλλοι.

Ο Παππούλης, ο Αϊ –Νικόλας, όπως πάντα, έβαλε και πάλι το προστατευτικό του χέρι και δεν θρηνήσαμε θύματα, ούτε μεγάλες καταστροφικές ζημιές, μιας και ο σεισμός ήταν μεγάλος. Οι κάτοικοι της Κοζάνης μαζί με τον τότε ιεράρχη μακαριστό Διονύσιο, καθιέρωσαν να τελείται κάθε χρόνο την 13ην Μαϊου θεία λειτουργία και ευχαριστήρια δέηση προς τον Κύριο που μας προστάτευσε και να περιφέρεται στους δρόμους της Κοζάνης η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας Ζιδανιώτισσας, που τον μήνα Μάϊο κάθε χρόνο βρίσκεται στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου οι Κοζανίτες σπεύδουν να προσκυνήσουν γιατί και η Παναγία η Ζιδανιώτισσα έσωσε την Κοζάνη από την φοβερή μάστιγα της χολέρας το 1918.

Πηγή: Πρωινός Λόγος ημερησία εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: