29/5/10

Βρεκεκέξ κουάξ κουάξ...



Η βατραχοβροχή δεν είναι κάτι που το βλέπεις κάθε μέρα. Βεβαίως και είναι είδηση, σωστά μεταδόθηκε και καλύφθηκε εκτεταμένα, και μάλιστα το ίδιο έχει συμβεί και σε όσες περιοχές της Γης έχει στο παρελθόν παρουσιαστεί. Εχει, κατά καιρούς, βρέξει βατράχια και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο σπάνιο, αλλά όχι ανεπανάληπτο. Υπάρχουν επιστημονικές θεωρίες που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την εμφάνισή του, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, έτσι ώστε να μελετηθεί επαρκώς το ζήτημα.

Από κει και μετά, αρχίζει το καρναβάλι. Το τι έχουν ακούσει τα αυτάκια μας, δεν λέγεται, δεν περιγράφεται, δεν το βάζει ο νους. Η πιο συνηθισμένη αρβύλα είναι αυτή του σεισμού. Παρακάμπτοντας την ασήμαντη λεπτομέρεια ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ βατραχο-μπόρα πριν από μεγάλο σεισμό και αγνοώντας το γεγονός ότι έχει βατραχοβρέξει σε περιοχές του κόσμου που δεν είναι καθόλου σεισμογενείς, οι φήμες οργιάζουν. Μόνο με σφυρίχτρα, τρανζίστορ και κατσαρόλα στο κεφάλι δεν μας έχουν βάλει ακόμα να κυκλοφορούμε.

Σημεία και τέρατα ή μάλλον σημεία και αμφίβια, σύμβολα και οιωνοί έχουν ξυπνήσει εντός μας ξεχασμένες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που κι εμείς οι ίδιοι είχαμε ξεχάσει ότι κατοικούν εντός μας.



Βρέχει βατράχια; Έρχεται το τέλος του κόσμου. Ήταν μικρά ή μεγάλα; Θα πάμε από σεισμό ή από κατολίσθηση. Ήταν πράσινα; Θα έρθει πρώτος ο Αλκαίος στη Γιουροβίζιον. Ήταν καφέ; Δεν θα έρθει πρώτος ο Αλκαίος! Η Εγνατία είναι στοιχειωμένη, πειράξαμε άθελά μας έναν ιερό χώρο και εκνευρίστηκαν οι Ολύμπιοι Θεοί, οι Καίσαρες, Ελοχίμ και τα Νεφελίμ, ο Χριστούλης και η Παναγίτσα, διαλέγουμε και παίρνουμε ανάλογα την πετριά που δέρνει τον καθέναν.

Δεν είμαι σίγουρη γιατί ακριβώς γέμισε βαθρακούς ο δρόμος. Με δέος, όμως, παρακολουθούν το φαινόμενο της εκτόξευσης «βατράχων», και μάλιστα δημοσίως, από διάφορα στόματα.

Βρεκεκέξ, κουάξ, κουάξ, βατραχάκι είσαι βλαξ!

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: