11/5/10

Ο κρότος του καιρού...



Η πρώην διευθύντρια του Σχολείου συνήθως μετρούσε τα λόγια της και ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, όταν διατύπωνε μια άποψη. Αυτή τη φορά όμως, φαινόταν θυμωμένη.

Η συζήτηση είχε να κάνει με μια οδηγία του Υπουργείου πριν από δύο χρόνια.

«Να λέτε στα παιδιά ότι πρέπει να σπουδάζουν. Όμως, να τα ενημερώνετε πως δεν είναι ανάγκη να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο στο οποίο σπούδασαν».

Μάλιστα!

Η διευθύντρια δεν το είπε βέβαια αυτό ποτέ στα παιδιά, αλλά και σε εμένα το ανέφερε ενώ πλέον είχε βγει στη σύνταξη.

«Δεν θα τολμούσα ποτέ να πω κάτι τέτοιο στα παιδιά» μου διευκρίνισε.

Όμως, το θέμα δεν ήταν αυτό. Η ουσία αυτής της υπόθεσης ήταν ο κυνισμός της Πολιτείας, απέναντι στο μέλλον αυτών των παιδιών. Φυσικά το γνωρίζουν όλοι αυτό. Οι γονείς, που καλούνται να πληρώσουν φροντιστήρια και το ποσόν όπως είναι γνωστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, τα παιδιά που θα κουραστούν γνωρίζοντας ότι έχει μπει απαγορευτικό στα όνειρά τους.

Στη Βουλή, μια ημέρα μετά την τραγωδία στη Marfin, τα περισσότερα κόμματα μιλούσαν για κέρδη και ζημιές. Οι ανθρώπινες ζωές είχαν ξεχαστεί. Κανείς δεν αναρωτήθηκε «Τι θα πούμε στα νέα παιδιά που βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον».

Αλήθεια, το δίδαγμα στα νέα παιδιά ποιο είναι;

Όσοι έχουν παιδιά στο Λύκειο, τα οποία ετοιμάζονται για εξετάσεις και έχουν το … θράσος να κάνουν όνειρα, τι πρέπει να τους πούνε; Δυστυχώς, αυτή η χώρα μοιάζει να μισεί τους νέους. Όπως και τους γονείς τους. Τη γενιά των 40άρηδων που είναι ίσως η τελευταία που έκανε αυτό που ήθελε. Ισως, για αυτό την τιμωρούν. Γιατί αν το καλοσκεφτείτε, είναι μια γενιά που πλήττεται ιδιαίτερα από τα μέτρα της παγκοσμιοποίησης.

Η γενιά των 40άρηδων όμως, έχει το θάρρος να πει την αλήθεια στα παιδιά. Να μην τους πουλήσει το παραμύθι που τόσο εύκολα εισπράττουν τα τελευταία χρόνια. Στα παιδιά πρέπει πάντα να λες την αλήθεια. Διαφορετικά, έχασες το παιχνίδι. Όπως το έχασαν οι πολιτικοί, αλλά αυτούς δεν τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον είναι υποκριτικό.

Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει και θα το παλέψουμε…

Πηγή: Τα Νέα

































Δεν υπάρχουν σχόλια: