27/4/08

Χριστός Ανέστη


Κάποτε δώ και πολλά χρόνια που μου τυχε να κάνω Ανάσταση σε κάποιο ορεινό χωριό της Ρούμελης, ένας γέρος χωριάτης, υψώνοντας τη λαμπριάτικη λαμπάδα του, σε χαιρετισμό, προς τ' αναστάσιμα άστρα, μου είπε σαν να μιλούσε με τον εαυτό του:

Ημέρεψαν απόψε, παιδί μου, τα Ουράνια.

Στα δυο αυτά λόγια ο αθώος χωριάτης είχε κλείσει, επιγραμματικά, το βαθυτέρο νόημα του χριστιανικού θαύματος.«Ημέρεψαν τα Ουράνια».Ο ουρανός, χωρίς το μεγάλο χριστιανικό θαύμα, θα εξακολουθούσε να είναι για την περίφοβη ψυχή του απλοικού ανθρώπου για κάθε ανθρώπινη ψυχήτο κατοικητήριο ενός θεού τρομερού, δικαιοκρίτη χωρίς επιείκεια και τιμωρού χωρίς έλεος.Τέτοιοι στάθηκαν οι θεοί όλων των θρησκειών.Κυβερνούσαν τα πλάσματα τους με τον τρόμο.Τύραννοι παντοδύναμοι, μακρυσμένοι απο τον λαό τους, δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τις αδυναμίες του, δεν είχαν πονέσει ποτέ τον πόνο του, δεν είχαν βασανιστεί ποτέ απ' τα βασάνα του, δεν είχαν κλάψει ποτέ τα δάκρυα του.Ανίκανοι να συμπονέσουν, να λυπηθούν και να συγχωρέσουν.Πως να μην είναι «άγρια» όπως τα έβλεπε το μάτι του φοβισμένου ανθρώπου τα ουράνια, τα κατοικημένα από τέτοιους θεούς.

Και μέσα στην ανοιξιάτικη εκείνη νύχτα, που η λαμπάδα του γέρου είχε υψωθεί σα χαιρετισμός προς τα λαμπρά, αναστάσιμα άστρα, τα ουράνια είχαν ημερέψει.Δεν κατοικούσε πια εκεί επάνω υψωμένος στον τρομερό του θρόνο, ένας θεός για τους ανθρώπους.Κατοικούσε ένας γλυκύτητος θεός, που είχε πονέσει όλους τους πόνους των ανθρώπων, που είχε γνωρίσει όλες τις αδικίες της γης, που είχε τραβήξει όλες τις καταφρόνιες, που είχε πληρώσει όλες τις αχαριστίες.Τον έβρισαν, τον αναγέλασαν, τον έφτυσαν, τον έσυραν δεμενό στους δρόμους, σαν το τελευταίο κακούργο,τον σταύρωσαν.Επείνασε, εδίψασε, κουράστηκε, αντίκρυσε τη φρίκη του θανάτου.Για μια στιγμή είδε τον εαυτό του λησμονημένο κι από τον ίδιο τον Θεό, που ήταν πατέρας του.«Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα με εγκατέλιπες;» Δε στάθηκε πόνος, που να μην τον γνώρισε, καρδιοσωμός, που να μην τον ένιωσε, δυστυχία, που να μη γεύθηκε το φαρμάκι της.Ήπιε όλα τα φαρμάκια, που μπορεί να πιη άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο.Και, τη νύχτα εκείνη, ο πονεμένος και βασανισμένος αυτός άνθρωπος είχε ανέβη στους Ουρανούς και είχε καθήσει παντοδύναμος στο θρόνο του Θεού,να κυβερνήσει τον κόσμο.Πως να μην «ημερέψουν τα Ουράνια»; Μια απέραντη καλοσύνη είχε πλημμυρίσει το στερέωμα.

Γιατί να τρέμη πια ο αμαρτωλός; Θα συλλογιζότανε ο γέρος.Εκείνος που συγχώρεσε την πόρνη, το ληστή κι εκείνους ακόμη που τον σταύρωσαν, είναι τώρα εκεί απάνω, για να ιδή τα δάκρυα του μετανοιωμού του και να τον συχωρέση.Γιατί ν' απελπίζεται ο άρρωστος; Εκείνος που γιάτρεψε τον τυφλό και τον παράλυτο, είναι τώρα εκεί απάνω για να τον γιατρέψει.Γιατί να βαρυγκομάει ο φτωχός και ο αδικημένος; Εκείνος, που πείνασε και δίψασε, είναι τώρα εκεί απάνω και καταλαβαίνει την δυστυχία του.Γιατί να λαχταράει η μάνα το παιδί της; Εκεί απάνω στους Ουρανούς είναι μια Μανούλα, που δοκίμασε τον πόνο της,για να παρακαλέσει το παιδί της, που κυβερνάει τον κόσμο, να την ελεήση.Και γιατί να τρέμει ο ασπρομάλλης ο γέρος την ώρα του θανάτου; Είναι και γι αυτόν, είναι για κάθε ψυχή, μια ανάσταση.

Τα Ουράνια είχαν ημερέψει, αλήθεια, εκείνη την ανοιξιάτικη νύχτα.Και η λαμπάδα του γέρου είχε υψωθεί σα χαιρετισμός και σαν ευχαριστία, προς τα αναστάσιμα άστρα.

Χριστός ανέστη, παππού.

Ο Θεός, ο Κύριος, παιδί μου.

Παύλος Νιρβάνας

12 σχόλια:

jimanic είπε...

Χριστός Ανέστη!!!! Χρόνια πολλά!!!!

BillyCool είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!

anastasiasofia είπε...

Χριστός Ανέστη...Και... Χρόνια Πολλά!!!!!

Καραβάκι είπε...

Αληθώς ο Κύριος!!! Δημητρό μου σου εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο. Χρόνια πολλά και καλά.

Καραβάκι είπε...

Αληθώς ο Κύριος! BillyCool γλυκέ μου με τέτοιες παρουσίες νιώθω συγκιμένη.Να είσαι καλά.Γερός και ότι ποθείς. Χρόνια σου πολλά.

Καραβάκι είπε...

Aληθώς ο Κύριος Αναστασία.Εύχομαι κάθε ευτυχία-πραγματική- στη ζωή σου.Να είσαι καλά. Χρόνια πολλά!!!!!

trelo_provato είπε...

Αληθώς ανέστη κορίτσι μου!!!!!!!! Οτι καλύτερο για εσένα και την οικογένειά σου!!!!!!!! Φιλιά πολλάαααααααα

Καραβάκι είπε...

Σωτηράκι μου...γλυκό μου κοριτσάκι... αληθώς ο Κύριος!!!! Να είσαι καλά,γερή και δυνατή και πάντα για πυξίδα να έχεις την καρδιά σου,που είναι μάλαμα... Να είσαι καλά κι εσύ κι ο Νικολής μας και η οικογένεια σου. Φιλάκια πολλά!!!!!!

aristodhmos Koumarianos είπε...

Αληθώς ο Κύριος Γλύκα μου ... Χρόνια σου Πολλά
Αρης

Καραβάκι είπε...

Άρη μου Χρόνια Πολλά να είσαι καλά.

panfwt είπε...

Χριστός Ανέστη σε αγκαλιάζω και σε φιλώ τρυφερά Πολύ συγκινήθηκα απο την εγγραφή. Και του χρόνου καρδούλα μου

Καραβάκι είπε...

Aληθώς Ανέστη!Να είσαι καλά Παναγιώτη μου.Να είμαστε γεροί και του χρόνου να γιορτάσουμε το Πάσχα. Επέστρεψες από τις πασχαλινές διακοπές;