22/8/09

Στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης

Το Νησάκι είναι ένας γραφικότατος οικισμός που συγκροτείται από εκατό περίπου οικογένειες. Κάνοντας το γύρο του νησιού, θα δείτε τα απλά παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.























Κάθε γωνιά του νησιού είναι πλημμυρισμένη από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα επτά μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.





















Θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και τα χέλια και θα θαυμάσετε τα διάσημα ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών.





















Στο Νησάκι βρίσκεται το Μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε ο θρυλικός Αλής. Θα δείτε τον οντά του Πασά και τις τρύπες στο Πάτωμα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά και της κυρά-Φροσύνης. Ο Αλή, που είχε κι αυτός ερωτευτεί την όμορφη γυναίκα, της ορκίστηκε ότι θα τακτοποιήοει το ζήτημα και το ανέλαβε προσωπικά. Πήγε στο σπίτι της κυρά Φροσύνης και τη συνέλαβε ως μοιχό. Και για να μην κατηγορηθεί ότι έπραξε με βάση προσωπικά κίνητρα, συνέλαβε και 17άλλες Γιαννιώτισσες αμφισβητούμενης ηθικής. Οι γυναίκες καταδικάστηκαν οε θάνατο "δια πνιγμού" στηλίμνη των Ιωαννίνων. Τις έπνιξαν όλες τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 1801. Το πτώμα της κυρά Φροσύνης καθώς και μερικών από τις υπόλοιπες 17 γυναίκες εκβράστηκαν στην όχθη της λίμνης, κηδεύτηκαν και θάφτηκαν. Η εκκλησία τις αναγόρευσε καλλιμάρτυρες, καθώς ο λαός ποτέ δεν πείστηκε ότι επρόκειτο για εκτέλεση καταδίκων, αλλά για θύματα μιας ακόμα θηριωδίας του Αλή πασά. Η λαϊκή παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια απαθανάτισαν την πρωτόγνωρη αγριότητα και ο μύθος που συγκινείμέχρι και σήμερα διανθίστηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: