2/12/09

Εμμονές... ένα κουβάρι μπλεγμένο


Ψυχοφθόρα κατάσταση οι εμμονές, είτε είναι εμμονές του παρελθόντος, είτε του μέλλοντος. Δε σε αφήνουν να ζήσεις τη στιγμή, το σήμερα, δε σου επιτρέπουν να αναπνεύσεις, να νιώσεις ελεύθερος.

Κολλημένος σε γεγονότα του χθες και σκέψεις του αύριο βρίσκεσαι σε ένα τέλμα.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα συνηθίζουν να λένε, γιατί όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς το πόσο χειρότερα πηγαίνουν τα πράγματα... Ξεχνάς την ανεμελιά και την αθωότητα των παιδικών σου χρόνων καθώς έρχεσαι αντιμέτωπος με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής και όλα όσοι αυτοί συνεπάγονται. Άγχος, ψυχική και σωματική κούραση, συνεχής αγώνας τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και στον κοινωνικο-προσωπικό.

Και όταν εσύ προσπαθείς να διατηρήσεις κάτι από εκείνα τα χρόνια που πέρασαν, σε ονομάζουν αφελή, ονειροπόλο και στην τελική βλάκα. Τρως τα μούτρα σου και αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς για να επιβιώσεις, γιατί οι στιγμές που αναπολείς και εκείνες που ονειρεύεσαι δε θα έρθουν ποτέ...

Και εδώ παρουσιάζεται ο εγωισμός, ορθώνοντας το ανάστημά του φωνάζει πως ΕΓΩ μπορώ να κάνω τη διαφορά, να ζήσω όπως θέλω, να ονειρευτώ...
Μια εμμονή είναι και αυτός, που ξυπνά στις μεγάλες εντάσεις και ύστερα καταλαγιάζει αφού έχει κατατροπωθεί από ανώτερες δυνάμεις.
Απορούμε με τις άσχημες εξελίξεις που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην καθημερινότητά μας, χωρίς να λογαριάζουμε την υπαιτιότητα του καθενός από εμάς, που έχει κλειστεί στο καβούκι του και δεν ακούει, δεν μιλά, δεν αντιδρά ούτε καν με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σκέψεις όπως "τι ωραία που περνούσα σαν παιδί" και "πόσο επιτυχημένος θέλω να γίνω αύριο, μεθαύριο"΄σου γίνονται εμμονή και χάνεις την ουσία του σήμερα, που στο συγκεκριμένο σήμερα μέχρι και αυτή έχει υπερκαλυφτεί από ψεύτικες ανάγκες και χαρές-φούσκες.. Δε ζεις ουσιαστικά, ζεις για να ζεις, γιατί έζησες καλά, γιατί προσπαθείς να ζήσεις καλύτερα στο μέλλον...

Κι όσοι νομίζουν ότι ξεχωρίζουν από τη μάζα, αυτοί είναι οι χειρότεροι, καθώς η υπεροψία τους δεν τους επιτρέπει να δουν ότι έχουν συμβιβαστεί εδώ και χρόνια χωρίς απλά να το πάρουν χαμπάρι.



Ένα πολυβραβευμένο φιλμάκι της φιλανδής
animationist Λάουρα Νέουβονεν "Το Τελευταίο Πλέξιμο" που μιλάει για τις εμμονές που μας καταδιώκουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: