20/2/09

Τσικνοπέμπτη...επιστροφή στο σπίτι



Τσικνοπέμπτη σήμερα και η μέρα μου ήταν κουραστική από πολύ νωρίς το πρωί. Αν εξαιρέσουμε ότι δεν κοιμήθηκα όλο το προηγούμενο βράδυ καθόλου ήταν και τα τρεχάματα σε Διαγνωστικά κέντρα για ακτίνες και μετά η οδοντίατρος. Ξεμπέρδεψα αργά το μεσημέρι. Στο σπίτι επιστροφή να ετοιμαστώ για να γυρίσω σπίτι. Με την ψυχή στο στόμα να προλάβω να είμαι νωρίς μιας και ο καιρός είναι άσχημος. Φυσούσε ένας αέρας στη θεσσαλονίκη άλλο πράγμα. Και το κρύο σου τρυπούσε τα κόκκαλα. Μου έκανε εντύπωση όταν περνώντας την Τσιμισκή είδα το πλήθος του κόσμου που ήταν μαζεμένος στην πλατεία Αριστοτέλους. Φώτα, χρώματα ανακατεμένα, ήχοι μουσικής σε ξέφρενους ρυθμούς και πολύ τσίκνα... Το απαιτεί η μέρα άλλωστε. Μέσα στους πεζόδρομους κατά μήκος της πλατείας αυτοσχέδιες καντίνες που τρέλαιναν τις μύτες από τα όσα ψήνανε. Το πάρτυ θα ξεκινούσε πιο αργά. Με τον Τουρνά άκουσα το πρωί από το Ράδιο Θεσσαλονίκη μιας και ο δήμαρχος μας είναι retro! Με τους Free Soul, τους Anima και στη συνέχεια τους Onar που θα ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα με το δυναμικό ύφος τους. Ακολούθως τη σκυτάλη θα λάβει ο Κώστας Τουρνάς, ο οποίος θα ερμηνεύσει γνωστές επιτυχίες του. Η βραδιά θα κλείσει με το λάτιν συγκρότημα Rythmo Latino που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχήμα από ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και κλόουν με την ονομασία "Παιδία εν Δράσει", παραδοσιακοί αποκριάτικοι μπάστακες [καρναβαλικές κατασκευές] ύψους τεσσάρων μέτρων που τοποθετήθηκαν ήδη στην Πλατεία Αριστοτέλους και στον ομώνυμο πεζόδρομο, ενισχύοντας την αποκριάτικη ατμόσφαιρα της πόλης. θα μοιράζονται σερπαντίνες, αποκριάτικες μάσκες, κομφετί, καπέλα και χιλιάδες άλλα δώρα. Το ενδιαφέρον όλων θα συγκεντρώσουν και φέτος οι

Το όλοι η πόλη μια παρέα εξακολουθεί να παραμένει το σλόγκαν των ημερών από τα Χριστούγεννα ακόμη.

Άκουσα ότι γιορτή θα κάνει και η Νομαρχία θεσσαλονίκης φέτος. Ο Νομάρχης βέβαια είναι traditional! Στη δική του γιορτή θα έχει τα χάλκινα της Γουμένισας! Οι ραδιοφωνικές εκπομπές καλούσαν τον κόσμο από το πρωί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Να βγει από τα σπίτια του και να διασκεδάσει σε ρυθμούς αποκριάτικους.

Η σκέψη μου όμως φέτος ήταν στην Κοζάνη. Η πόλη της Κοζάνης μπαίνει από σήμερα, Τσικνοπέμπτη 19 Φεβρουαρίου σε αποκριάτικους ρυθμούς με ένα πλούσιο πρόγραμμα που μας συνδέει με το χθες και μας οδηγεί στο αύριο, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα της Αποκριάς και στηρίζονται στην καθολική συμμετοχή μεγάλων και μικρών.

Για ένα δωδεκαήμερο, η πόλη θα ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και θα πάλλεται υπό τους ήχους των χάλκινων με τα τοπικά εδέσματα να κυριαρχούν και το κρασί να ρέει άφθονο. Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων, η σάτιρα και το σκωπτικό πνεύμα, η ευθυμία και το κέφι, ο χορός και το τραγούδι είναι βασικά συστατικά που θα δώσουν ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα σε όλες τις εκδηλώσεις των ημερών και θα χαρίσουν στην πόλη μια ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: