16/1/09

Αχ μάνα μ’ κάηκα


Την παράσταση «Αχ μάνα μ' κάηκα» του Γιώργου Παφίλη, μια σατιρική ηθογραφία που εκμεταλλεύεται την Αποκριά για να προσφέρει ψυχαγωγία στο κοινό μέσα από κωμικές καταστάσεις, πρόκειται να παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης για την φετινή Αποκριά.
Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου και θα παρουσιάζεται στο θέατρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης (Φίλιππος), μέχρι το Σάββατο 8 Μαρτίου. Συνέντευξη Τύπου για το έργο παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι συντελεστές της παράστασης.

Για τα δρώμενα της Κοζανίτικης Αποκριάς που ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά στη θεατρική έκφραση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κούλα Καλογερίδου: «Αποκριά στην Κοζάνη, κάτι μαγικό να συντελείται στην πόλη όλη τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου. Όλοι στο δρόμο να χορεύουμε στους ρυθμούς των παραδοσιακών μας τραγουδιών, να κυριαρχεί το ιδιαίτερο γλωσσικό κοζανίτικο ιδίωμα, ο φανός σε κάθε γειτονιά να ξορκίζει τον ατομισμό και την απομόνωση της εποχής μας. Σε όλα αυτά τα δρώμενα της κοζανίτικης Αποκριάς για πρώτη φορά ενσωμάτωσε τη θεατρική έκφραση ως δρώμενο αυτών των εκδηλώσεων, ο Γιώργος Παφίλης».
«Μας δίνεται η ευκαιρία να αγκαλιάσουμε ταλαντούχους ερασιτέχνες δημιουργούς και να συμμετέχουμε στη μαγεία των ημερών» ανέφερε τέλος η ίδια. Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πέμπτη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με τον Γιώργο Παφίλη για το ανέβασμα θεατρικού του έργου.
Το δικό του κάλεσμα στο κοζανίτικο κοινό να πάει στο θέατρο Φίλιππος και να απολαύσει το έργο κατά το εννιάημερο των παραστάσεων απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Καραχισαρίδης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Γιώργου Παφίλη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον Γιώργο Παφίλη τον γνώρισα πριν δέκα χρόνια και έχουμε μια σιωπηλή συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια. Ο Γιώργος Παφίλης είναι πέραν όλων των άλλων, θεατρικός συγγραφέας. Η ηθογραφική αυτή κωμωδία έχει ξαναπαιχθεί και στο παρελθόν. Το ΔΗΠΕΘΕ χρειάζεται να χτίσει και άλλες συνεργασίες με τον Γιώργο Παφίλη γιατί έχει στο συρτάρι κάποια ενδιαφέροντα θεατρικά έργα, πέρα από ηθογραφικές κωμωδίες».
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης και συγγραφέας του «Αχ μάνα 'μ' κάηκα» Γιώργος Παφίλης, χαρακτήρισε το έργο ως ένα βάσανο που τον ταλαιπωρούσε αρκετά χρόνια. «Όταν γράφτηκε το 1992 και παίχτηκε το 1993 το θεωρούσα μια απλή ηθογραφία» υποστηρίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Στο πέρασμα των 15 αυτών χρόνων το ξανασκέφτηκα. Το να ασχοληθείς με τον θάνατο και μάλιστα όπως τον παρουσίασα ήταν φοβερά επικίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γελοία παράσταση, αλλά ευτυχώς κατάφερα να κάνω την πρωταγωνίστρια μέσα από την ελαφρομιαλιά της να κατεβάσει από τον βάθρο τους συνήθειες της κοινωνίας εκείνης της Κοζάνης και να τα φέρει ως προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας».
Στην παράσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παφίλη «τα ήθη και τα έθιμα της Κοζάνης κατέβηκαν από το βάθρο τους και ανέβηκαν σε μια θεατρική σκηνή, ένα πείραμα δύσκολο. Στόχος δεν ήταν μόνο να ασχοληθούμε με τον θάνατο, έπρεπε να διακωμωδήσουμε την αντιμετώπιση του από τους Κοζανίτες και την Κοζανίτικη οικογένεια.
Διαπίστωσα ότι η πρωταγωνίστρια μέσα από το θάνατο θεωρεί ότι είναι θεία τιμωρία και θεία δίκη προς τον άντρα της που δεν σεβάστηκε ποτέ την σχέση τους και ο θάνατος τους ανδρός της ήταν για αυτή ο λυτρωμός».
Ο ίδιος έκανε αναφορά σε σκηνοθετικά ευρήματα που θα βοηθήσουν την παράσταση από μια σατυρική ηθογραφία να γίνει μια κοινωνική παράσταση που θα φέρει το δραματικό στοιχείο.
Για τη συμμετοχή τους στην παράσταση και τον ρόλο τους μίλησαν όλοι οι συντελεστές της, καλώντας τον κόσμο να σπεύσει να απολαύσει μια παράσταση στην οποία κυριαρχεί το ηθογραφικό στοιχείο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Σκηνογραφία:ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Μελέτη - Εφαρμογή:ΝΙΚΟΣ ΛΑΒΑΝΤΣΙΩΤΗΣ
Μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΤΙΑΝΗΣ
Φωτισμοί:ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:ΒΙΚΥ ΤΣΙΦΤΣΗ
Φροντιστήριο-Επιμέλεια κοστουμιών: ΤΑΣΟΥΛΑ ΣΙΜΑΡΑ


Ερμηνεύουν τους ρόλους (με σειρά εμφάνισης)
Δημ΄τρούλτ΄ς: ΤΑΚΗΣ ΣΥΝΔΟΥΚΑΣ
Αφρατή: ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗ -ΚΟΥΤΣΦΕΤΣΟΥΛΗ
Τιάτιου: ΑΓΓΕΛΑ ΔΗΜΟΥ- ΡΟΥΣΗ
Μπαλάσου: ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Κώτιας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΡΙΚΟΣ
Κατιρίν΄ : ΝΟΥΛΑ ΑΛΕΥΡΑ-ΜΑΚΡΟΓΛΟΥ
Λάζους: ΒΙΚΤΟΡΑΣ ΚΟΚΑΛΙΑΡΗΣ
Μαρούσιου: ΔΩΡΑ ΣΙΑΛΒΕΡΑ


Πηγή www.soyrdos.gr

Το Γιώργο Παφίλη τον είδα για πρώτη φορά στην παράσταση «Μπάκα Μάκα πάκα πάκα». Ήμουν μικρή τότε. Πήγαμε στο θέατρο με τη γιαγιά και τον παππού. Παρόλο που δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα μιας και η παράσταση ήταν στην Κοζανίτικη διάλεκτο, θυμάμαι ότι γέλασα με την ψυχή μου.Και μόνο ο τίτλος του έργου έφτανε για να μην τον ξεχάσω ποτέ και να συνεχίσει να είναι μια ευχάριστη ανάμνηση. Για το Γιώργο Παφίλη τα λόγια είναι περιττά. Θαρρώ πως ακόμη κι εμείς που ζήσαμε πολλά χρόνια μακρυά από την Κοζάνη γνωρίζουμε τον άνθρωπο που με τα έργα του και το πηγαίο ταλέντο του μας χάρισε ώρες γέλιου και προβληματισμού.

1 σχόλιο:

mina ........... είπε...

ενδιαφερον φαινεται..θελω να μου πεις εντυπωσεις..