30/1/09

Ανθίζουν ξανά οι νεραντζιές στις βιβλιοθήκες


Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές».

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, η άρση της απόσυρσης από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βιβλίου της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική αίτηση της συγγραφέως κατά προηγούμενης απόφασης που αποδέχθηκε αίτημα του δικηγόρου κ.Κώστα Πλεύρη για απόσυρση του βιβλίου. Ο δικηγόρος υποστήριζε ότι το επίμαχο βιβλίο προσβάλει το κοινό και τα ήθη.


Στο σκεπτικό της απόφασης που δικαιώνει τη συγγραφέα, αναφέρεται ότι το επίμαχο έργο είναι λογοτεχνικό και προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν πλήττει το αναγνωστικό κοινό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση,«φορείς της ελευθερίας της τέχνης δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, αλλά και τα πρόσωπα που απολαμβάνουν το έργο τους και κατά συνέπεια το επικαλούμενο δικαίωμα της προσωπικότητας του κ. Πλεύρη συγκρούεται με αυτό των λοιπών πολιτών στην ελεύθερη ανάγνωση του επίμαχου βιβλίου».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: