27/4/10

Είσαι αθώος όταν ονειρεύεσαι



Στα τρία τελευταία χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, εισηγήθηκε νέα είδη θεάτρου, αφήγηση, stand up comedy – ανέπτυξε αναγκαίους και ενδιαφέροντες θεσμούς – άγονη γραμμή, τα αγάλματα της πόλης μας – και καταπιάστηκε με σημαντικά είδη τέχνης – όπως η όπερα και ο κινηματογράφος.

Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι σε αγαπημένα τραγούδια του κινηματογράφου, ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο και τη μουσική του με τίτλο: «Είσαι αθώος όταν ονειρεύεσαι», αποτελεί τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ετήσιο αφιέρωμα του ΔΗΠΕΘΕ σε τραγούδια του κινηματογράφου, που και τις δύο προηγούμενες χρονιές που ανέβηκε συνάντησε την μεγάλη αποδοχή του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονται μουσικά θέματα από πολύ γνωστές και αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως: Ο τελευταίος των Μοϊκανών, Ο μονομάχος, Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, Η αποστολή, Σινεμά ο Παράδεισος, Οι πειρατές της Καραϊβικής, καθώς και τραγούδια από ταινίες: Χουκ, Όλιβερ, Ωραία μου κυρία, Ο μάγος του Οζ, Ο βιολιστής στη στέγη, Ο άνθρωπος από την Μάντσα.

Μιλώντας για την εκδήλωση αυτή, που αποτελεί ουσιαστικά και το κλείσιμο της φετινής σεζόν για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Καραχισαρίδης αναφέρθηκε παράλληλα και στις επιλογές της διοίκησης που όπως ο ίδιος εκτιμά «έχουν πετύχει όλους τους στόχους». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Το χειμερινό πρόγραμμα τελειώνει με μια διαλεχτή παράσταση που γίνεται σε συνεργασία με την ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και έχει να κάνει με τον κινηματογράφο. Έχουμε ανοίξει ένα διάλογο με δυο πολύ σημαντικές τέχνες που έλειπαν από το ρεπερτόριο ΔΗΠΕΘΕ, την όπερα και τον κινηματογράφο.

Μετά από δύο απόπειρες, φτάνουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση αγγίζοντας τον κινηματογράφο». Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον κινηματογράφο, ο κ. Καζαχισαρίδης είπε πως «έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής, έχουν γίνει αναρίθμητες ταινίες και είναι πια ο χρόνος για να γράφονται σενάρια για τον κινηματογράφο, που να παρουσιάζουν την δημιουργικότητά του. Αυτό τολμούμε. Πρόκειται για μια απόπειρα αρκετά ολοκληρωμένη για να παρουσιαστεί επί σκηνής, πρόκειται ουσιαστικά για ένα σενάριο για τον κινηματογράφο.

Τη διεύθυνση της ορχήστρας στην εκδήλωση έχει ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος μιλώντας για αυτή τη συνεργασία ανέφερε πως «κοινός τόπος για την συνάντηση αυτή ήταν η ιδέα μας με τον Γιάννη Καραχισαρίδη, δεν έφτανε όμως αυτό αφού χρειάζεται μια μεγάλη στέγη, η υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης». Ο ίδιος τόνισε πως η κινηματογραφική μουσική αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος κάθε ρεπερτορίου και κάθε ορχήστρας, είναι μιας υψηλής ποιότητας τέχνη από μόνη της και πάντα το ερώτημα αν μπορεί να σταθεί στη σκηνή παραμένει. Πλησιάσαμε ένα ρεπερτόριο που θεωρείται δεδομένο αλλά είδαμε άγνωστες πτυχές και βγήκαμε ιδιαίτερα ωφελημένοι».

Τη σκηνοθεσία των κινηματογραφικών αποσπασμάτων είχε ο Νίκος Κέφαλος, ο οποίος τόνισε πως «Ο κινηματογράφος είναι μια σπουδαία τέχνη από μόνος του, η μουσική για τον κινηματογράφο είναι σπουδαία μουσική από μόνη της, αυτό που συμβαίνει στην παράσταση είναι μια προσπάθεια να συμπυκνώσουμε την μουσική ιδιοφυία των σπουδαίων μουσικών του κινηματογράφου με την απλότητα των σπουδαίων σκηνοθετών. Το περιεχόμενο της παράστασης θα είναι το ίδιο μαγικό όσο μαγικός είναι και ο χώρος του κινηματογράφου».



Σενάριο-αφήγηση: Γιάννης Καραχισαρίδης

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Δημόπουλος

Μοντάζ: Νίκος Κέφαλος

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Τάσος Αποστόλου, Ελένη Σταμίδου, Ελένη Λιόνα, Βασίλης Πουλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: