9/8/10

Ο... κακός μας ο καιρός και άλλα δράματα



Πως θα πεις τη λέξη «σουβλάκια» με ρωσική προφορά; Προσπαθήστε. Θα τονίσετε λίγο παραπάνω το «λ» και θα τραβήξετε το «άκια» όσο πάει. Στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι τόσοι πολλοί οι Ρώσοι ώστε η γλώσσα τους θα μπορούσε να διεκδικήσει την ιδιότητα της επίσημης για την περιοχή.

Να, ακόμα και στο πληκτρολόγιο του internet cafe, για να πας από τα ελληνικά ως τα αγγλικά θα πρέπει να περάσεις από τα γερμανικά και τα ρωσικά. Στο ιστορικό περιήγησης οι περισσότεροι δικτυακοί τόποι είναι ρωσικοί. Στο δρόμο όλο και περισσότερες πινακίδες γράφονται και στα ρωσικά. Και στα bar οι ρωσικές ομάδες αντιμετωπίζονται, ως προς τη μετάδοση των αγώνων, σχεδόν όπως οι ομάδες από τη Βόρεια Ελλάδα -το παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν εντάχθηκε στα ποδοσφαιρικά θεάματα, αλλά στα ψυχαγωγικά.



Οι Ρώσοι, λοιπόν, ή, για την ακρίβεια, οι Ρωσίδες, είναι παντού. Υπάλληλοι στα καφέ, στο σούπερ μάρκετ και στα φαγάδικα. Και συνάμα πρώτο τραπέζι στα μαγαζιά, πρώτη ξαπλώστρα στην παραλία, πρώτη μούρη σε μικρούς καθημερινούς εφηβικούς τσαμπουκάδες. Είναι πρώτοι και αλλού: στις αγορές ακινήτων. Οι Ρώσοι καταπίνουν τα οικόπεδα όπως ο pac man τις τελίτσες. Σηκώνομαι στις μύτες των ποδιών και κοιτάζω μία εντυπωσιακή κατοικία πίσω από μια χαμηλή μάντρα στο δεύτερο πόδι. Μου εξηγούν ότι ανήκει σε Ρώσο αξιωματούχο. Πλήρωνε, λένε, με σακούλες, τάισε την αγορά με ζεστό χρήμα, ενώ οι τοπικοί τεχνίτες διηγούνται με υπερηφάνεια πως κατάφεραν να του βουτήξουν αρκετά χιλιάρικα για δουλειές που θα μπορούσε να κάνει με μερικά κατοστάρικα. Ε, και; Δικά του ήταν;



Και όμως, ο μέσος Ρώσος τουρίστας δεν έχει καμία σχέση με τον τύπο που βάζει το χέρι στη μαύρη σακούλα και εμφανίζει ευρώ. Δεν είναι ο τουρίστας υψηλού επιπέδου, θα σου το επιβεβαιώσουν και στις ταβέρνες. Θα τις γεμίσουν, αλλά δεν θα καταναλώσουν όσα και ο Ελληνας-ποιος μπορεί να καταναλώσει όσα ο Ελληνας; Δεν πίνει καν όσο θα ήλπιζαν οι ιδιοκτήτες των μπαρ. Μία κυρία που νοικιάζει δωμάτια μου είπε ότι έχουν φέρει βότκα από το σπίτι. Μπαίνεις το πρωί στο δωμάτιο και λες ότι αν ανάψεις σπίρτο οι γείτονες θα μάθουν τι ακριβώς έκανε ο Σαμουήλ στο Κούγκι. Η ίδια κυρία ενθουσιάζεται όταν καλείται να σχολιάσει τις σχέσεις των ζευγαριών που φιλοξενεί. Εξομολογείται ότι ουκ ολίγες φορές θέλει να πάρει ένα μικρόφωνο και να περιγράψει τον αγώνα όπου η κυρία είναι στα σχοινιά και δέχεται τα ντιρέκτ του καλού της. «Νομίζω ότι δεν συμβαίνει στα αλήθεια. Την επομένη αυτή δεν έχει ούτε ένα σημάδι και οι δύο μαζί στάζουν μέλι καλύτερο και από της Σιθωνίας.»

Είτε μας αρέσει είτε όχι, δυστυχώς αυτός είναι ο ελληνικός τουρισμός και εκεί βάζει όλες τις μάρκες του. Στους Ρώσους. Αν καταφέρουμε να έχουμε ένα εκατομμύριο από αυτούς, η πονεμένη τουριστική βιομηχανία θα βγάλει το κεφάλι από την κρίση. Δεν θα την ξεπεράσει βέβαια, αλλά θα πάρει μία ανάσα. Νομίζω ότι το έχει πει και κάποιος γέροντας: «θα έρθει το ξανθό γένος και θα μας σώσει.»

Αρκεί να έρθει ξεμέθυστο.

Του Κώστα Γιαννακίδη



YΓ. Ανάλαφρο το τραγούδι, ακριβώς όπως και η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον τουρισμό. Τον τουρισμό που ψυχοραγεί και πεθαίνει σε μια χώρα επειδή o Γιωργάκης ή Τζέφρυ Παπανδρέου ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
Εμένα πάντως κύριε Παπανδρέου - το κύριος μας μάρανε- ο τελευταίος που μου έβαλε πιστόλι στον κρόταφο ήταν κάποιος που σεβόμουν και αγαπούσα πολύ και τότε ήμουν 20 χρονών. Σήμερα στα 42 μου δεν ανέχομαι κανέναν, να μου βάζει πιστόλι στον κρόταφο και όπως λέτε θα ματώσουμε!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Του Κώστα Γιαννακίδη, από το protagon.gr

http://tinyurl.com/34v3sqr

Καραβάκι είπε...

Μπράβο είσαι ενημερωμένος

Ανώνυμος είπε...

κι εσύ αγενής
και ντροπή για τους blogger
κι είναι κρίμα, γιατί πολλές φορές είναι ενδιαφέροντα αυτά που ανεβάζεις -αλλά χωρίς αναφορά στην πηγή, σε κάνουν μια κοινή κλέφτρα.

Παναγιώτης Κ. είπε...

κι εσύ αγενής
και ντροπή για τους blogger......


...............είπε θαρραλέα κάποιος, καλά κρυμμένος πίσω απο την ανωνυμία του.............

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη Κ, δεν ήξερα ότι έπρεπε να μιλώ "επώνυμα" σε κάποια που παριστάνει τη blogger κλέβοντας (συστηματικά) κείμενα χωρίς αναφορά της πηγής, και υπογράφει "Καραβάκι"!

Είναι βέβαια θεμιτό να ζητάς από τον άλλο να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
Αλλά αν χρειαστεί να κάνω καταγγελία, θα την κάνω επώνυμα, να είσαι σίγουρος.

Παναγιώτης Κ. είπε...

Ώπα φίλε, φρένο, θα τρακάρεις.......
Γενικά, αν δεν το ξέρεις, μιά επώνυμη γνώμε έχει άλλη βαρύτητα απο ένα ανώνυμο σχόλιο.Και δεν ξέρω τί ακριβώς προύποθέσεις χρειάζονται, και πώς ξεχωρίζεις κάποιον που "παριστάνει τον blogger", αλλά το να βρίζεις ανώνυμα είναι τουλάχιστον θρασύδειλο.

Όλα τα άλλα που λές, περί επώνυμης καταγγελίας κλπ τα βρίσκω τουλάχιστον φαιδρά και "άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε".

Ανώνυμος είπε...

Και δηλαδή τώρα εσύ ο "Παναγιώτης Κ." και η "Καραβάκι" είστε επώνυμοι, ε;
Και θα έπρεπε να "παίξω" κι εγώ με τους ίδιους όρους, υπογράφοντας, ας πούμε,"Τριζόνι" ή "Θανάσης Παπαδόπουλος" -θα είχε διαφορά "βαρους" η γνώμη μου;

όσο για τα υπόλοιπα, όποιος κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (θα έπρεπε να) ξέρει ότι υπάρχει κάτι που λέγεται netiquette. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχε, στοιχειώδης κανόνες ευγένειας λένε πως όταν αντιγράφω απόσπασμα ή ολόκληρο κείμενο που δεν είναι δικό μου, είναι τουλάχιστον απαραίτητο να αναφέρω το όνομα -αν όχι και το λινκ - αυτού που το έγραψε, έτσι όποιος "περάσει" από εδώ να μην νομίζει ότι είναι δικό μου.

Τα υπόλοιπα που γράφεις τα θεωρώ κι εγώ φαιδρά (και είναι σαφές ότι δεν βρίζω, δεν έχουν ούτε μια υβριστική λέξη τα σχόλιά μου) -και όσο για την καταγγελία, όπως αν κάποιος κλέψει από το σπίτι μου κάτι αποδεδειγμένα δικό μου, τον πιάσω στα πράσα και παρ' όλα αυτά δεν μου το επιστρέφει, θα πράξω τα δέοντα νόμιμα, έτσι κι αν κάποιος κλέψει από το διαδικτυακό μου "σπίτι" κάτι χωρίς την άδειά ή την αναφορά μου, θα πράξω τα δέοντα.

Αυτά, και τέλος -μ' αρέσει πάντως που υπάρχουν ακόμα "ιππότες" που υπερασπίζονται αδύναμες "blogger".

Παναγιώτης Κ. είπε...

Σίγουρα ένα όνομα (πραγματικό) και δίπλα μια φώτο (επίσης πραγματική), είναι σαφώς πιο πραγματικά απο έναν ΑΝΩΝΥΜΟ/Η.......
Και επειδή είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με την "ανωνυμία" σου, μια φιλική συμβουλή: Άσε κατά μέρος τους αφορισμούς, τις ειρωνείες και τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, και δούλεψε λίγο στην γραμματική, το συντακτικό και την ορθογραφία σου.
Άκου στοιχειώδΗς κανόνες ευγένειας...........

Αριάδνη είπε...

Λοιπόν, αφού σας άφησα να χαρείτε ότι "κατατροπώσατε έναν ανώνυμο, χεχεχε", και να κάνετε τη συζήτηση "του asshol"(όπως προφανώς σας ταιριάζει), επιστρέφω με τους δικούς σας "όρους": όνομα και φωτογραφία, όπως κι εσείς. Για να βαρύνει, είπαμε, ο λόγος μου
(στην πραγματικότητα γιατί με διασκεδάζει όλο αυτό :-P)

Και, καλέ μου Παναγιώτη Κ., δεν απόρησες πώς ένας άνθρωπος που τεχνικά ξέρει τόσα (bold, italics, link), και που γράφει ένα κατεβατό χωρίς ούτε ένα συντακτικό ή ορθογραφικό λάθος, τονίζει μια λέξη με το μοναδικό του ορθογραφικό, για να "τσιμπήσεις?

Food For Thought... just.
Περαστικά σας.
Και... αυτά, οριστικά. .-

Παναγιώτης Κ. είπε...

Πω, πω, πραγματικά με κατατρόπωσες........ Και αυτό το "επίτηδες λάθος" για να τσιπήσει κάποιος...... μεγαλοφυές.....

Βρές μια ζωή φίλε "Γιάννη Α.", χαραμίζεσαι εδώ μέσα.......

Παναγιώτης Κ. είπε...

Ψτττττ, πολύξερε "Γιάννη Α.", καρτ-ποστάλ για φώτο και ανύπαρκτο προφίλ, δίνουν τόση αξία στα λεγόμενά σου, όσο αξία έχουν και οι πορδές του γαϊδάρου.......