2/3/09

Το τέλος της αποκριάς


Πέρασε και η αποκριά. Ήρθε η Καθαρά Δευτέρα, με το πέταγμα του χαρταετού. Μαζί με την άνοιξη φέτος, που στο μεγάλο καλάθι της κουβαλάει χρώματα και ευωδιές. Κούλουμα σήμερα και σε όλες τις γωνιές της χώρας ο κόσμος τα γιορτάζει. Ας δούμε, από που γεννήθηκε η λέξη τούτη.

Ετυμολογικά για την λέξη «κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση και τη ερμηνεία. Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Nίκος Πολίτης, υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής (σαράντα ημέρες για το Πάσχα).

Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» -που σημαίνει κίονας, κολώνα- κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.

Καλά Κούλουμα λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: