24/8/10

Το φεγγάρι κάνει βόλτα...



Το κατώι του σπιτιού τους, εκεί όπου η γιαγιά φύλαγε τα κιούπια με τα τουρσιά, τον μπάτζιο, το μπατζιοτύρι, το ξυνοτύρι ή ανεβατό, το παστό χοιρινό, τα μήλα τα κυδώνια, το κρασί και την τσιόμπριτσα (ρίγανη), αυτό το κατώι φτιάξανε παραδοσιακό καφενεδάκι ακολουθώντας τα ίχνη των παππούδων, που σαν καφενεδάκι το λειτούργησαν κι εκείνοι την δεκαετία του '40.





Με διάθεση να γυρίσει η μνήμη σε γεύσεις που μας μεγάλωσαν και σε εικόνες που πάντα θα μας θυμίζουν τα παλιά...



"Το φεγγάρι κάνει βόλτα", έτσι ονόμασαν τον παραδοσιακό χώρο που στήσανε στην Χρυσαυγή Βοίου κάποιοι μερακλήδες. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Χρυσαυγής, παρέες με κιθάρες κάνουν καντάδες τα βράδυα στο Φεγγάρι για το φεγγάρι...





Εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα δίνουν μια εικαστική νότα και συντροφεύουν τον κόσμο που γεμίζει τον καφενέ. Για τις Αυγουστιάτικες νύχτες, το Φεγγάρι παρουσίασε την Έκθεση Ζωγραφικής του Δημήτρη Δάλλα, και την παράσταση "Ο Καργκιόζης ηρωικός αρκουδιάρης", με το θέατρο σκιών του Τηλέμαχου Αθανασιάδη.









Μέσα στις ζεστές νύχτες του Αυγούστου αναζητούμε τη δροσιά του αγέρα, ποθούμε τη «φωνή της λεπτής αύρας» που θα μας αναπαύσει. Κι ο γενναιόδωρος Αύγουστος μας παρέχει την ευκαιρία όχι μόνο του φυσικού μα και του πνευματικού και αισθητικού μελτεμιού.



Γιατί ο Αύγουστος έχει το γεμάτο φεγγάρι, τις πανέμορφες, δροσερές κι ερωτικές αυγουστιάτικες νύχτες. Και γεμίζει η ύπαρξη από έρωτα προς την ομορφιά κι αναγεννιέται μέσα στο κάλλος. «Τόκος εν τω καλώ» είχε γράψει ο Πλάτων στο «Συμπόσιό» του.

Δίνει όμως ο Αύγουστος και πολλές ευκαιρίες για αισθητική απόλαυση κι επαφή με πνευματικά έργα, με όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις και στα χωριά μας, αρκεί κανείς να έχει το κριτήριο να επιλέξει σωστά.



Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι απόψε θα «κόβει» βόλτες στον ουρανό μας όλη νύχτα. Αφήστε τους αστρολόγους και τους πολιτικούς μας να προβλέπουν εντάσεις και... ουρλιαχτά. Χαλαρώστε και απολαύστε τη μαγική βραδιά.

Πανσέληνος είναι και (δυστυχώς) θα περάσει...

http://www.feggari.gr/

7 σχόλια:

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Μου αρέσει να χορεύω το ηπειρώτικο "το φεγγάρι κάνει βόλτα"...
Ήταν υπέροχα χτες!..
Και τη μέρα και τη νύχτα...
(ήταν και ο Ντιος στην έκθεση...
Θέλω να πάμε και μαζί...)

Νίκος Βασιλειάδης είπε...

Καταπληκτικό καφενείο. Όμως, πώς σε ένα τόσο απομακρυσμένο χωριό έχει τόσο κόσμο;
Παρακαλώ, αν έχεις και στοιχεία από κάποιον εξίσου στυλάτο ξενώνα της περιοχής, κοινοποίησέ μου τα για να ανεβώ ενδεχομένως το μεθεπόμενο Σάββατο.

Καραβάκι είπε...

Ιωάννα

τα ηπειρώτικα είναι ιδιαίτερα τραγούδια.Λεβέντικα.Το αγαπημένο μου είναι η μηλίτσα που απεγνωσμένα ψάχνω να βρω.Χαίρομαι που πέρασες όμορφα χτες και που συνάντησες και τον Κώστα Ντιο.Αναπάντεχο έ;
Να κανονίσουμε να πάμε και μαζί.Έχουμε πολλά να συζητήσουμε περί τέχνης.
Να περάσετε καλά απόψε με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και να μην ξεχάσεις να τραβήξεις φωτογραφίες.
Ξέρεις εσύ...Σεμνά και ταπεινά...

Νίκο

χτες συζητώντας με μια φίλη μου είπε ότι όλα τα χωριά του επαρχιακού δυκτίου με προορισμό προς Βόιο είναι αποκλεισμένα.Μετά την παράδοση της Εγνατίας δεν υπάρχει πια συγκοινωνία για τα μέρη αυτά.Κρίμα γιατί είναι ένας παράδεισος.
"Το φεγγάρι κάνει βόλτα" έγινε στέκι πια και πηγαίνει πολύς κόσμος από το νομό.Είναι μερακλήδες και οι άνθρωποι που το έστησαν και έτσι δώσαν ανάσες στον τόπο τους.
Πληροφορίες για ότι χρειαστείς (ξενώνες,τηλέφωνα,κλπ) θα βρεις μέσα στην ιστοσελίδα τους.

http://www.feggari.gr/

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς γράψε μου για να ψάξω κι εγώ από εδώ.Να πάτε αξίζει τον κόπο νομίζω.Το αποκλεισμένο Βόιο είναι μαγικό όλες τις εποχές.

Καραβάκι είπε...

Σου δίνω και την ιστοσελίδα της Χρυσαυγής Νίκο.Έχει κι εκεί πολλές πληροφορίες για να διαβάσεις.

http://www.mirali.gr/

Καραβάκι είπε...

Ένα ένα τα θυμάμαι... Ιωάννα μήπως μπορείς κι εσύ να μας βοηθήσεις;Είναι κοντά σας η Χρυσαυγή και θα γνωρίζεις πιο πολλά από μένα για να πεις στον Νίκο.

Unknown είπε...

@Νίκος

Φίλε μπορεί η περιοχή να είναι γεωγραφικά αποκλεισμένη, καθώς τα περισσοτερα χωριά είνα χαμένα μες στο δάσος, αλλά η πρόσβαση απο Θεσσαλονίκη είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσεις την εγνατία και θα βγεις στην έξοδο για Καστοριά που είναι μετά την έξοδο για Σιάτιστα. Στη διασταύρωση θα στρίψεις για Νεάπολη, στην οποία θα φτάσεις αμέσως. Θα συνεχίσεις για Τσοτύλι και με το που το περάσεις στο 1km θα στρίψεις αριστερά για Λούβρη- Κριμίνι! Στο πανέμορφο Κριμίνι (ναι ναι απο εκεί είμαι) θα ρωτήσεις πως θα βγεις Χρυσαυγή και σε 15 λεπτά θα είσαι εκεί! Σύνολο 2 ώρες θα χρειαστείς.

Καραβάκι είπε...

giannakis

To Κριμίνι είναι ένας παράδεισος.Μα όλα τα μέρη στο Βόιο είναι πολύ όμορφα.Η φύση,η αρχιτεκτονική,ακόμη και οι άνθρωποι.Έχω γνωστούς από το Κριμίνι που όμως μένουν Θεσσαλονίκη χρόνια.Πάντως θυμάμαι ένα Πάσχα με καταρρακτώδη βροχή και τοπία λες και ήταν βγαλμένα από καρτ ποστάλ.Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες.