27/7/08

Testudo Graeca

Από τα πιο πρωτόγονα ερπετά, η χελώνα θεωρείται απόγονος των δεινοσαύρων και συμβολίζει τη Γη. Εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν 200 εκατομμύρια χρόνια. Η κυρία της φωτογραφίας ανήκει στο είδος Testudo Graeca (Ελληνική Χελώνα), που έκανε την εμφάνισή της αργότερα, κατά τη διάρκεια της Ηώκαινου. Ονομάστηκε "Ελληνική" από τα σχέδια του καβουκιού της και όχι από γεωγραφική αναφορά.


Το καβούκι της χελώνας είναι ζωντανός ιστός και μέσα στην κοιλότητά του προστατεύονται τα ζωτικά όργανα του ζώου. Το δέρμα της σκεπάζεται με φολίδες, ιδιαίτερα χοντρές στα μπροστινά πόδια. Η χελώνα έχει οξύτατη όσφρηση και πάρα πολύ καλή όραση: Το οπτικό της πεδίο καλύπτει 360 μοίρες, σε αντίθεση με το οπτικό πεδίο του ανθρώπου που καλύπτει 160 μοίρες. Δεν έχει δόντια, αλλά οι σιαγόνες της έχουν κοφτερές άκρες και σχηματίζουν «ράμφος». Η χελώνα χρησιμοποιεί τη θερμότητα του περιβάλλοντος ως κύρια πηγή θερμότητας του σώματός της, μετακινούμενη από τον ήλιο στη σκιά και αντίστροφα (θερμορύθμιση).
Το χειμώνα οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και ξυπνάνε την άνοιξη, στις αρχές του Μάρτη. Τότε δραστηριοποιούνται με το δυνατό αισθητήριο της όσφρησης προς αναζήτηση όχι μόνο τροφής αλλά και συντρόφου. Είναι ζώα τελείως χορτοφάγα και αρχίζουν να αναπαράγονται σε μεγάλη ηλικία, 8-10 χρονών τα αρσενικά και 12-18 χρονών τα θηλυκά, αλλά είναι και ζώα μακρόβια: Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια.


Μετά το ζευγάρωμα, που συνήθως γίνεται τον Απρίλιο, το θηλυκό ωοτοκεί μέχρι και 12 αυγά σε φωλιά σκαμμένη μέσα στη ζεστή γη. Στη συνέχεια εγκαταλείπει τελείως τα αυγά, τα οποία θα εκκολαφθούν με τη θερμότητα του ήλιου. Το Σεπτέμβριο με τις πρώτες βροχές που θα μαλακώσει το έδαφος, το αυγό θα σκάσει και ένα μικρό χελωνάκι που θα ζυγίζει περίπου 10 γραμμάρια θα γεννηθεί. Όταν μεγαλώσει το βάρος του θα είναι 100 φορές περισσότερο από αυτό. Στα πρώτα του 5 χρόνια το κέλυφος του θα είναι ακόμα πολύ μαλακό, πράγμα που το κάνει πολύ ευάλωτο και εύκολη λεία σε ζώα όπως αλεπούδες, σκύλους, αρουραίους, πουλιά, φίδια κ.λπ.
Όταν όμως μεγαλώσει, ο μοναδικός εχθρός του είναι ο άνθρωπος. Οι λόγοι για αυτό είναι αρκετοί και διάφοροι, ο κυριότερος εκ των οποίων το μέχρι πρόσφατα παράνομο εμπόριο του είδους ως κατοικίδιο ζώο.
Υπάρχουν 266 γνωστά είδη χελωνών σε όλο τον κόσμο, από τα οποία το 1/3 κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.

Photos: Nature - Κείμενο: Serenity

Πηγές για το κείμενο: International Nature Network, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: