14/12/08

Η οργισμένη γιορτή των «αγγέλων»


Τη Γιορτή των Αγγέλων, που δηλώνει την έλευση των Χριστουγέννων κάτω από βροχή πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, δεν κατάφερε φέτος να κάνει τη νύχτα μέρα. Η αυλαία της γιορτής άνοιξε, αλλά έκλεισε βιαστικά και πάλι. Τη σκυτάλη πήραν η βία, η οργή, ο θυμός... χάθηκε μονομιάς το πνεύμα των Χριστουγέννων...

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Παπαγεωργόπουλος, λίγο πριν ανάψει τα 80.000 λαμπιόνια που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους 22,5 μέτρων, καλωσόρισε τους πολίτες στην κατάμεστη πλατεία Αριστοτέλους, κυρίως τους νέους που βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο. «Είμαστε και φέτος εδώ για όλους εσάς, για τη νεολαία μας, που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, για αυτή τη νεολαία, για την οποία ετοιμάζουμε μια νέα πόλη, μια νέα Θεσσαλονίκη», τόνισε ο δήμαρχος και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Τι ειρωνεία... λίγες μέρες μετά αυτοί οι νέοι γίνονται οι στόχοι. Αυτοί οι νέοι που ξέσπασαν, που θύμωσαν και βγήκαν στους δρόμους. Όχι για γιορτάσια. Αλλά για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
Το σύνθημα «Όλη η πόλη μια παρέα» έδωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Γιορτή των Αγγέλων διοργανώνεται φέτος νωρίτερα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, με σκοπό το εορταστικό κλίμα που θα διαμορφωθεί να συντελέσει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Κι άλλη ειρωνεία... γιατί φέτος για τους καταστηματάρχες θα είναι μια δύσκολη χρονιά.


Ένα ιδιότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς στολίδια και λαμπιόνια αλλά με οικολογικές μπάλες από χαρτί, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ανεργία», «Ακρίβεια», «Κατασχέσεις», «Νέοι φόροι» κ.ά., έστησαν χθες βράδυ τα μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια.
Το δέντρο της ακρίβειας, που είναι μικρότερο απ' αυτό που φωταγώγησε στην πλατεία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και καθόλου λαμπερό, στήθηκε συμβολικά απέναντι από το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», για να υπενθυμίζει στους πολίτες τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία δεν επιτρέπει σπατάλες για στολίδια και λαμπιόνια που στοιχίζουν ακριβά για την τσέπη των καταναλωτών. Τα μέλη των επιτροπών «Ακρίβεια Stop»δήλωσαν πως το δέντρο της ακρίβειας είναι ένας συμβολισμός ενόψει του δύσκολου φετινού χειμώνα, που τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει και τα χρέη πλήττουν τους πολίτες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Ο χειμώνας αυτός είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων χρόνων, καθώς η ακρίβεια κυριαρχεί, τα δημοτικά τέλη αυξάνουν και οι κατασχέσεις κυλούν σαν χιονοστιβάδα», επισήμαναν τα μέλη των επιτροπών. Αυτό που χρειάζεται, όπως τόνιζαν στους πολίτες που διέρχονταν από την πλατεία Αριστοτέλους, δεν είναι δώρα, λαμπιόνια και σπατάλες χωρίς λόγο, αλλά πολιτικές ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων, των πολιτών και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.


Ένα από τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ευρώπης στολίζει φέτος την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα φυσικό δέντρο, ύψους 22,5 μέτρων, το οποίο φωταγωγήθηκε στην «Γιορτή των Αγγέλων», που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέχτηκε από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και εξαιτίας του μεγάλου ύψους του, η μεταφορά έως τη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το συνολικό ύψος του δέντρου, μαζί με το αστέρι που δεσπόζει στην κορυφή, φτάνει τα 24 μέτρα, ενώ για το στολισμό του χρειάστηκαν χιλιάδες λαμπάκια.

Δεν ξέρω αν πρέπει να χαιρόμαστε με όλα αυτά. Υπάρχει κόσμος που υποφέρει. Και ίσως όλες αυτές οι φιέστες να είναι προκλητικές. Στα χρόνια που πορευόμαστε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην προκαλούμε. Γιατί η Ελλάδα είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Και η ώρα είναι κοντά. Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: