14/9/08

Στη γειτονιά μας τη μικρή


Κυριακή απόγευμα ... ο καιρός μουντός και γκρίζος ... εμείς θα κάνουμε όμως μια βόλτα σε μια γειτονιά με φως. Μια γειτονιά σαν όλες αυτές που υπάρχουν γύρω μας. Με τα καλά τους και τα κακά τους. Με τα χαμόγελα μα και με τις γρίνιες. Με τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες. Όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο. Και είναι όμορφα όλα αυτά. Αν τα παρατηρήσεις από ψηλά θα χαμογελάσεις...

Όπως λοιπόν σε κάθε γειτονιά, έτσι και στη δική μας υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικοί. Ίσως και περίεργοι αλλά κι αυτό δεν είναι πάντα άσχημο. Άνθρωποι ευαίσθητοι κι άλλοι πιο δυναμικοί. Υπάρχουν επίσης ποιητές, ω ναι ποιητές θα υπάρχουν πάντα σε κάθε γειτονιά, αλλά και άνθρωποι που με την πένα τους δίνουν χρώμα και άρωμα από γιασεμί σε κάθε καλντερίμι αυτής της μικρής γωνιάς. Άνθρωποι που η καρδιά τους είναι τόσο γεμάτη, που θέλουν να την αδειάσουν πάνω στο ξύλινι τραπεζάκι, δίπλα στο γλυκό κουταλιού και στο παγωμένο νερό. Να αφήσουν εκεί όλα όσα νιώθουν. Να πάρουν το άρωμα του καφέ, να πετάξουν μαζί του και να γαργαλίσουν τις μύτες μας.

Σε ένα από τα σοκάκια της γειτονιάς μας, είναι το σπιτικό του Δημητρού. Καθαρό, ασβεστωμένο, με το γιασεμί στην είσοδο να μοσχοβολά. Με μεγάλα κόκκινα τριαντάφυλλα, φωτιά, να σκεπάζουν τους τοίχους του και να σκορπούν ευωδιά. Με τα ξύλινα πράσινα παντζούρια του πάντα ανοιχτά για να μπαίνει το φως και να το λούζει. Εκεί μας υποδέχεται πάντα χαμογελαστός. Ο κυρ δάσκαλος, με την ευγενική ψυχή. Που σου λέει ένα... merci και σε σκλαβώνει.

Τον γνώρισα απρόσμενα όταν ήρθα κι εγώ να μείνω στη γειτονιά. Μου έκανε εντύπωση το σπιτικό του,εκείνος. Τα λόγια του επίσης... Κάποια στιγμή ίσως να τον πίκρανα με την ωμότητα μου, αν και είμαι σίγουρη πως κατάλαβε καλά τι ήθελα να του πω. Και το απέδειξε στην πορεία. Κι εκείνο το ... η φιλία χτίζεται, άρχισε να ατσαλώνεται.

Περάσαμε και όμορφες και δύσκολες ώρες στην γειτονιά μας. 'Ομως τώρα είναι καιρός να σταθούμε πλάι στον κυρ δάσκαλο. Να του σφίξουμε το χέρι, να του χανογελάσουμε από την καρδιά μας και να του πούμε... όλα καλά θα πάνε!

Το δεύτερο βιβλίο του Δημητρού είναι σχεδόν έτοιμο. Σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στα χέρια όλων όσων θα θελήσουν να το διαβάσουν. Μετά το Μικρασίας Έρως, που ήταν μια κατάθεση ψυχής δικής του, ένιωσε την ανάγκη να γράψει η πένα του το δεύτερο βιβλίο. Η γειτονιά θα στολιστεί, θα στρώσει τραπέζι γιορτινό, με μπόλικο κρασί και όλη μαζί θα σηκώσει τα ποτήρια για να ευχηθεί το καλό ταξίδι και στο δεύτερο απόκτημα του Δημητρού. Να ευχηθεί επίσης αύριο στην παρουσίαση του να πάνε όλα καλά! Και να βρεθεί σε πολλά χέρια!

Καλή τύχη κυρ δάσκαλε και η γειτονιά είναι μαζί σου!



ΥΓ. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Αιγηίς, Βασ Γεωργίου 11 στον Πειραιά, στις 20.00μμ.

Ας ξαναθυμηθούμε στιγμές από το Μικρασίας Έρως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: