16/4/09

Μεγάλη Πέμπτη


Mεγάλη Πέμπτη σήμερα. Η μέρα του Μυστικού Δείπνου, της Σταύρωσης. Η τελευταία μέρα του Χριστού στη γη. Το πρωί γίνεται η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και όσοι από τους πιστούς θέλουν μπορούν να μεταλάβουν. Τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν τα πασχαλινά έθιμα. Από το πρωί οι νοικοκυρές, καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής, με διάφορα μυρωδικά και τις στολίζουνε με καρπούς ή με στολίδια που φτιάχνουν από το ίδιο το ζυμάρι. Αυτές τις κουλούρες τις συναντάμε με διάφορες ονομασίες. Κουτσούνες, κουζουνάκια, κοφίνια, λαζαράκια ανάλογα, με τον τόπο που τις φτιάχνουν. Μαζί με τις λαμπριάτικες κουλούρες, βάφουμε και τα αυγά. Ένα ακόμη έθιμο για τη μέρα τούτη, που κρατά τις ρίζες του από παλιά. Γι αυτό και η μέρα τούτη ονομάζεται αλλιώς και Κόκκινη Πέμπτη.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όταν η νύχτα πέφτει, καθώς διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, γίνεται και η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού. Η συγκίνηση της λαικής ψυχής για το θείο δράμα, κορυφώνεται. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας γυναίκες και κορίτσια μένουν όλο το βράδυ στην εκκλησία. Φυλάνε και μοιρογολούνε το Χριστό, όπως συνηθιζουμε να κάνουμε για κάθε αγαπημένο μας νεκρό.

Οι δοξασίες πολλές. Μου αρέσει να τις ακούω, να τις διαβάζω. Να μαθαίνω πως γιόρταζαν παλιά οι άνθρωποι τη μέρα τούτη. Λένε λοιπόν, ότι η εξαιρετική ιερότητα της μέρας τούτης, προσδίδει σε όλα τα αντικείμενα λατρείας (ύψωμα, λάδι, λουλούδια, κεριά), μια ξεχωριστή δύναμη. Έτσι, το ύψωμα της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες σε πολλά μέρη της εβδομάδας, το βάζουν σε ένα σακουλάκι που έχει μέσα λουλούδια και το φυλάγουν πίσω από τα εικονίσματα για θεραπευτικές χρήσεις. Εξίσου θαυμαστές ιδιότητες αποδίδουν και στα κεριά που ανάβουν, όταν διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Το κερί αυτό, που μένει άκαυτο, το φυλάνε για φυλαχτό και όταν μπουμπουνίζει το χειμώνα και βρέχει δυνατά, το ανάβουν για να μην πέσει αστροπελέκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: