11/4/09

Γιατροί χωρίς σύνορα


Μια μοναδική εμπειρία που με ταξίδεψε, στους καταυλισμούς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ζώντας από κοντά την εμπειρία ενός εθελοντή της οργάνωσης, έζησα χτες το απόγευμα, αφού η μη κερδοσκοπική οργάνωση έχει στήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης έναν προσφυγικό καταυλισμό περιμένοντας όλους εμάς να ζήσουμε την εμπειρία.


Στην ουσία, πρόκειται για μια αναπαράσταση ενός προσφυγικού καταυλισμού. Αυτό που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι πως ακριβώς στήνεται ένας καταυλισμός προσφύγων, τόσο με εικόνες όσο και με αναπαράσταση χαρακτηριστικών σκηνών. Στον χώρο του ειδικά διαμορφωμένου λεωφορείου μπορεί να δει κανείς πως ακριβώς είναι ένα επισιτιστικό κέντρο, τι κάνει ένα κέντρο αντιμετώπισης της χολέρας, ενώ υπάρχει και ένα κέντρο όπου και δείχνει πως εξυγιαίνεται το νερό ώστε να είναι πόσιμο.


Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το διεθνές πρακτορείο «Magnum Photos», από τις αποστολές της οργάνωσης ανά τον κόσμο, με εικόνες που σοκάρουν αλλά και συγκινούν τον επισκέπτη. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Σίγουρα από τη βιωματική αυτή εμπειρία κάποιος καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από ότι αν διαβάσει ένα φυλλάδιο ή ένα άρθρο.


Η εμπειρία μοναδική, ενώ ο επισκέπτης που εισέρχεται στον χώρο, φορά ακουστικά και καλείται να παίξει το ρόλο ενός εθελοντή και να είναι είτε γιατρός, είτε νοσηλευτής, είτε τεχνικό προσωπικό. Δεν έβγαλα φωτογραφίες μέσα. Ο κόσμος που υπήρχε, ήταν τόσο αφοσιωμένος, που δεν μου πήγαινε καρδιά να χαλάσω το δικό τους ταξίδι.


Για 15 λεπτά, ζεις όπως θα ζούσες αν έπαιρνες μέρος σε κάποια από τις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Και ομολογώ πως ήταν κάτι το συναρπαστικό. Κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μου άρεσε η πρωτοβουλία του Δήμου. Πρέπει και στην επαρχία επιτέλους, να παίρνονται πιο συχνά τέτοιες πρωτοβουλίες.


Οι εκπρόσωποι των γιατρών χωρίς σύνορα, παιδιά νέα, που από ότι μου είπαν δεν είχαν ακόμη πάρει μέρος όλα σε κάποια αποστολή, μου εξήγησαν πως μπαίνεις στην οργάνωση, πότε παίρνεις μέρος σε αποστολή και τι μπορείς να κάνεις όσο είσαι «εν αναμονή». Πως μπορούμε εμείς οι πολίτες να βοηθήσουμε, και τι ακριβώς κάνουν με τα χρήματα που έχει η οργάνωση στο ταμείο της. Τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και μου άρεσε η κουβέντα με τα παιδιά.


Η έκθεση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου όπως μου είπαν, είναι συγκινητική. Στα πλαίσια της παρουσίας των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Κοζάνη έγιναν χτες και παράλληλες εκδηλώσεις. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία, μουσική εκδήλωση από το ΤΕΙ, ενώ στις 7 μ.μ. στο μουσείο Αιανή, έγινε παρουσίαση του έργου των Γ.Χ.Σ. και προβλήθηκε σχετική ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: