3/10/09

Θα το πω στη Μισέλ…



«Θα το πώ στη Μισέλ, ότι με παρομοιάσατε με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, να δούμε τι θα πει» είπε χαριτολογώντας ο Ομπάμα στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, όταν τον είδε τις προάλλες.

Βγήκαν και μια ωραία φωτογραφία, ο ένας με το καλυμμαύκι, ο άλλος με το λιγοστό μαλλί που ασπρίζει από τις έγνοιες της διακυβέρνησης και τις δυσκολίες των διπλωματικών συναντήσεων. Τι άλλο να του έλεγε του αρχιεπισκόπου εδώ που τα λέμε;

«Να λύσετε τα προβλήματα μας όπως έλυσε ο Μεγαλέξανδρος το Γόρδιο δεσμό» του είχε πει ο επίσκοπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, αφού τα απαρίθμησε. Τα γνωστά προβλήματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά.

Όλα αυτά που εμείς οι Έλληνες τα ξέρουμε παπαγαλία εξ απαλών ονύχων και θεωρούμε απολύτως θεμιτό και αυτονόητο να ζητάμε να μας τα λύσει ο άνθρωπος που θα λύσει τα προβλήματα όλου του κόσμου.

Μόνο που όταν τα ακούς ξανά από τα χείλη του επισκόπου και τα φαντάζεσαι να πηγαίνουν στα αυτιά του προέδρου των ΗΠΑ, κάπως αλλιώς μοιάζουν αυτά τα αυτονόητα.

Πάρτε το Κυπριακό. Να λύσετε το Κυπριακό, του είπε. Δηλαδή, να το λύσετε όπως θέλουμε εμείς. Και για την ακρίβεια όπως το θέλησαν οι Κύπριοι μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν. Που δεν ξέρουμε πώς το θέλησαν, ξέρουμε όμως πώς δεν το θέλησαν.

Δεν θέλησαν το συμβιβασμό που υποτίθεται ότι ζητούσαν τριάντα χρόνια, ο οποίος περιλάμβανε επιστροφή περιουσιών, εδαφών, ανάκληση στρατών, κλπ. Αν οι ίδιοι λοιπόν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση συμβιβαστική, τι μπορεί να κάνει ο Ομπάμα, και μάλιστα ως Μεγαλέξαντρος, κόβοντας με το σπαθί το Γόρδιο δεσμό; Να επιβάλει με τη βία μια λύση;

Η οποία πώς ακριβώς θα είναι για να είναι μεγαλεξανδρινή; Όχι συμβιβαστική βέβαια, γιατί με το σπαθί στο χέρι δεν χρειάζεσαι συμβιβασμούς. Στρατηλάτης να γίνετε για να επιβάλετε τη λύση που θέλουμε, του είπε, ή δεν ακούσαμε καλά;

Ας μη συνεχίσουμε τη σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί τρομάζει κανείς. Πάμε στο επόμενο πρόβλημα, το όνομα της ΠΓΔΜ. Κι εκεί σπαθί; Για ποια πρόταση ακριβώς; Μα για την πιο μεγαλεξανδρινή, αλλά με ποιο Μεγαλέξανδρο, το νότιο ή το βόρειο; Ας την κρατήσουμε κι εδώ τη φαντασία φιμωμένη, μην πάθει καμιά κρίση κι αρχίσει να ουρλιάζει.

Ευτυχώς, όσο διάσημος κι αν είναι ο Μέγας ανά τον κόσμο, δεν ασχολούνται όλοι με τις λεπτομέρειες της βιογραφίας του, πέρα από τη γοητευτική του φιλία με τον Ηφαιστίωνα και το γάμο του με τη Ρωξάνη.

Οπότε μπορεί να μην ξέρουν αυτό το περιστατικό με το Γόρδιο δεσμό, ή τη δήλωση «εγώ θα κατακτήσω την Ασία με το σπαθί μου» Πάντως ο Ομπάμα και να την ξέρει βρήκε έναν γλυκό τρόπο να αντιμετωπίσει τον ιερωμένο που τον προέτρεπε να υιοθετήσει λύσεις πολεμικές και εκστρατευτικές.

Γι αυτό είναι ταλαντούχος ο άνθρωπος. Κι έχει και ετοιμότητα, γιατί εσείς τι θα κάνατε στη θέση του, αν ένας αντιπρόσωπος του Θεού επί της γης σας έλεγε τέτοια; Δεν θα τα χάνατε, για λίγη ώρα; Συνήθως κρατάνε τα προσχήματα, μιλάνε για ειρήνη και ομόνοια, δεν πιάνουν τους στρατηλάτες για πρότυπα οι ιερείς.

Αλλά φαίνεται ότι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου υπάρχουν Έλληνες, η σύγχυση με τον ‘ελληνοχριστιανικό πολιτισμό’ τους κάνει να χάνουν το νόημα των λέξεων και των εννοιών.

Κύριε Ομπάμα ωστόσο, λυπήσου μας όλους εμάς τους κοινωνούς της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς με το αβάσταχτο κιτς και την ελαφρότητα που τη διακρίνει, μην το πεις στη Μισέλ.

Ας μείνει μεταξύ μας, κι ας το ξεχάσουμε…

10 σχόλια:

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

...βλέπεις στην Ελλάδα οι ιερείς δεν αρκούνται στο να συνομιλούν με το θεό τους...κάνουν και εξωτερική πολιτική!
καλό βράδυ Aza!

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Όταν μιλάς στο Θεό, είναι ΠΙΣΤΗ...
Όταν σου απαντάει, είναι ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ!
Αν περιμένουμε απο τον Ομπάμα να λύσει τα προβλήματα του κοσμάκη, σωθήκαμε!

Aristodimos είπε...

τον αυριανό γόρδιο δεσμό να δω ποιος θα μα φωτίσει να κόψουμε !!!

Καλό Σ/Κ και καλό βόλι Γλύκα μου

Φιλιά

Αρης

ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ είπε...

Στο υψος τους μπερδεψε????
:ΡΡΡΡΡΡΡρ
Καλο Σ/Κ

Idom είπε...

Aza γεια χαρά!

Δεν είμαι Κύπριος, πάντως ήμουν αναφανδόν κατά τού "σχεδίου Ανάν".
Γνωρίζω ότι πολλά έχουν πει αμφότερες οι πλευρές, αλλά διαμαρτύρομαι για το συγκεκριμένο που γράφεις:
"Δεν θέλησαν το συμβιβασμό που υποτίθεται ότι ζητούσαν τριάντα χρόνια... ".

Ουδέποτε ζητούσαν συμβιβασμό οι Κύπριοι (πόσο μάλλον ΤΕΤΟΙΟΝ συμβιβασμό). Επίσημα ΚΑΙ ανεπίσημα ζητούσαν σεβασμό των ψηφισμάτων τού ΟΗΕ, αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή όλων των κατοίκων στις εστίες τους.

Αλλά ακόμα αν και η σκληρή αλήθεια απαιτεί συμβιβασμούς, γιατί είσαι τόσο απόλυτα απαξιωτική για την άρνηση; Όταν σού προτείνουν έναν συμβιβασμό (και γενικά οτιδήποτε) επιτρέπεται να το απορρίψεις.
Προφανώς και θα λουστείς τις συνέπειες, και μπορείς να το παλέψεις κ.λπ....

Idom

Καραβάκι είπε...

Πως να γλυτώσουν κι αυτοί Δημήτρη;Τα σάρωσε όλα ο τιφώνας "Πολιτική".Χειρότερος κι από τον "Κατρίνα" είναι.Καλή βδομάδα!

Καραβάκι είπε...

Αντρέα μου ας αφήσουμε τον Ομπάμα,συμφωνώ κι ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Ομάμα.Κι ο θεός να βάλει το χέρι του... καλή βδομάδα!

Καραβάκι είπε...

Άρη μου τελικά δεν μου φαίνεται ότι είχαμε καλά ψαλίδια μαζί μας χτες.Αυτός ο γόρδιος δεσμός θα μας βασανίσει κι άλλο...Την αγάπη μου και πολλά φιλιά!Καλή βδομάδα να έχεις καλό μου.

Καραβάκι είπε...

Αερικό μπορεί και στο πλάτος... ποιος να ξέρει...

Καραβάκι είπε...

Idom κι εγώ τέτοια έχω διαβάσει... Οι κύπριοι ποτέ δεν ήθελαν αυτόν τον συμβιβασμό.Μα τα έχουν μπερδέψει κάποιοι τόσο πολύ που άκρη δεν βγαίνει.Από την άλλη δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει η Κύπρος.Η Ψωροκώσταινα με απασχολεί...Καλή σου βδομάδα!