12/10/09

Oktoberfest


«O'zapft is»
Mε αυτές τις λέξεις ο
Christian Ude, δήμαρχος του Μόναχου, άνοιξε επίσημα το 175ο φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest, με το παραδοσιακό «τρύπημα» του βαρελιού το Σάββατο στις 20 Σεπτεμβρίου. Για 16 ημέρες -από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου- το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο προσελκύει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Βαυαρία, την υπόλοιπη Γερμανία και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο Theresienwiese, ονομάζεται επίσης «Wiesn» (το λιβάδι, στα βαυαρικά).


Όμως, τι είναι αυτό που κάνει το
Oktoberfest τόσο ξεχωριστό; Καταρχάς, είναι εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στο Μόναχο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μοναδικό κράμα βαυαρικής παράδοσης και σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Το Oktoberfest έχει προέλευση στους εορτασμούς που είχαν οργανωθεί από το διάδοχο του θρόνου Λουδοβίκο (ο μετέπειτα Βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’ της Βαυαρίας για το γάμο του. Το 1810 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζα, η οποία έδωσε το όνομά της στο λιβάδι που φιλοξενεί το φεστιβάλ (Theresienwiese).


Ένα από τα καλύτερα στιγμιότυπα του φεστιβάλ είναι, την ημέρα έναρξης, η παρέλαση των πανδοχέων και των ζυθοποιών, μια ώρα πριν το τρύπημα του πρώτου βαρελιού. Στην παρέλαση πρωτοστατεί πάνω σε άλογο το «παιδί του Μονάχου», έμβλημα της πόλης, ακολουθούμενο από το δήμαρχο και τις μπάντες, ενώ από πίσω παρελαύνουν σε κάρα οι ζυθοποιίες της πόλης.


Η πομπή των τυφεκιοφόρων, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα ακόμη από τα
highlights του φεστιβάλ, με παραδοσιακούς χορούς και κοστούμια της χώρας. Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD αναμεταδίδει το γεγονός σε όλο τον κόσμο. Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, όλες οι μπάντες του Oktoberfest συγκεντρώνονται για μια μεγάλη συναυλία ενώ την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, στις 5 Οκτωβρίου, οι κανονιοβολισμοί σηματοδοτούν τη λήξη της εκδήλωσης.


Ωστόσο, το
Oktobersfest παραμένει ένα παραδοσιακό φεστιβάλ του Μονάχου. Εξ’ ου και η διευκρίνιση ότι «μόνο η μπύρα του Μονάχου από τις παραδοσιακές ζυθοποιίες της πόλης πωλείται στο φεστιβάλ». Το φεστιβάλ μπύρας διαθέτει συνολικά 14 τεράστιες τέντες, με δυνατότητα να φιλοξενήσουν πάνω από 100.000 επισκέπτες ενώ το εθνικό ποτό των Γερμανών προέρχεται από τις έξι βασικές ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten και Staatliches Hofbräuhaus.


Συνήθως συνοδεύεται με βαυαρικές σπεσιαλιτέ ενώ κυριαρχεί -φυσικά- το χοιρινό λουκάνικο. Στην τέντα της ζυθοποιίας
Spaten-Franziskaner συνεχίζεται η παράδοση του ψητού βοδιού, με το ζώο να ψήνεται ολόκληρο, ενώ στις τέντες των Augustiner και Fischer-Vroni, η μπύρα σερβίρεται απευθείας από το βαρέλι.























10 σχόλια:

σταγόνα είπε...

Ομορφα είναι αυτά τα φεστιβάλ.. δεν έτυχε να παραβρεθώ αλλά θα ήθελα.. αν θυμάμαι καλά έχεις ζήσει στη Γερμανία αλλοπαρμένο μου και φαντάζομαι θα τα έχεις ζήσει όλα αυτά απο κοντά..:)
εύχομαι να εισαι καλά
να χαμογελάς και να προσέχεις..
φιλί και αγκαλιά:)

Unknown είπε...

Γλυκερια μου ποσο θα ηθελα να ημουν στο Μοναχο και να γυρνουσα αμεριμνη στη πολη και να δοκιμαζω απ'ολα τα χρωματα μπυρες!!!!!!!!!!!!!ΤΟ ειδα εχθες και στην τηλεοραση με τον Μαμαλακη αφιερωση/Φιλακια Καλο μου που εχουμε χαθει.

OOO είπε...

Και τι γινεται παιδι μου μετα απο τοσα λιτρα μπυρας με το κατουρημα?
Πλυμηρηζει το Μοναχο,η αρδευουν την Βαυαρια?? Ο Ρηνος ναναι καλα.Γι'αυτο μυριζει η Ολλανδια.

Uid είπε...

Είναι καταπληκτικό festival, με απίστευτο γλέντι.
Σημαντικό ραντεβού για όσους ανήκουν σε Harley clubs και όχι μόνο... ;)
:)))
Αξίζει τον κόπο να πάει κανείς.
Υπέροχο θέμα.

Καλό απόγευμα Aza.
Φιλιά

Καραβάκι είπε...

Σταγονίτσα μου oι Γερμανοί θεωρούν τον Σεπτέμβριο ως άγιο μήνα και οι παραδόσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές των Σλάβων. Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν χαρακτηρίσει τις γιορτές αυτές ως γιορτές του Διαβόλου. Στις μέρες μας σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με χορούς και τραγούδια προς τιμή της Γης και εκεί βρίσκονται και οι ρίζες του γνωστού Oktoberfest.
Σε καιρούς φυσικών καταστροφών και στους καιρούς της μόδας της "οικολογικής ευαισθησίας" θυμούνται οι περισσότεροι την ύπαρξη τη Μητέρας Γης. Η κοσμική αρμονία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.
Έζησα στο Μόναχο και έχω παρεβρεθεί σε πολλές γιορτές-και μικρότερες- κι εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο λαός αυτός έχει γερή μνήμη και σέβεται ότι έχει κληρονομήσει πολιτιστικά.
Πολλά φιλιά και από μένα,και μια μεγάλη αγκαλίτσα.Είμαι καλά,και χαμογελώ.Το ίδιο εύχομαι και για σένα.Καλό βράδυ!

Καραβάκι είπε...

Ελευθερίτσα μου είμαι σίγουρη ότι θα ήθελες να παραβρεθείς στο Oktoberfest μιας και γνωρίζω ότι λατρεύεις τα ταξίδια.Το ταξίδι αυτό,στα χνάρια της γερμανικής μπίρας όμως δεν σταματά εδώ... Αντιθέτως, επιστρέφουμε στο Μόναχο την άνοιξη πιά, για το Mini-Oktoberfest (που γιορτάζεται παραδοσιακά το Μάρτιο) και είναι και γνωστό ως το «Strong Beer Festival» (η Starkbier -που σημαίνει ισχυρή μπίρα- παρασκευάστηκε τυχαία αρχικά από τους μοναχούς, οι οποίοι το κατανάλωναν με σκοπό να κρατήσουν το πνεύμα τους υψηλό κατά τη διάρκεια ενός Lent) και φιλοξενείται στην αίθουσα Nockherberg της μπίρας Paulaner.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η παρουσία street comedians που διακωμωδούν τους πολιτικούς που παρευρίσκονται στη γιορτή.
Όσο για τα είδη μπύρας που μπορεί να δοκιμάσει κανείς... είναι τόσα πολλά που μάλλον είναι αδύνατο να τα καταφέρει.
YΓ. Δεν χανόμαστε εμείς.Μην ανησυχείς.Βάλαμε καλά θεμέλια.Φιλάκια πολλά και από μένα.Να περνάς καλά.

Καραβάκι είπε...

AdeGia η μπύρα είναι η καλύτερη ουσία που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα, ως ανακάλυψη λίγο πιο πίσω από τον τροχό.Μπορεί να παιδεύει τους λάτρεις της,αλλά είναι σε τόσα άλλα χρήσιμη που τελικά αθωώνεται. Τώρα έχουμε και τις αποδείξεις.
1.Ένα απολαυστικό μπυρόλουτρο: Ενας αληθινός άντρας δεν θα βουτούσε ποτέ το σώμα του σε γάλα κατσίκας. Το αληθινό αφρόλουτρο σε όλες του τις προεκτάσεις γίνεται τη στιγμή που βουτάς την τεστοστερόνη σε ένα μπουκάλι γερμανικής Badebier.

2.Σβήνει τη φωτιά στην κουζίνα: Η περιεκτικότητά της σε νερό μπορεί να φανεί απόλυτα χρήσιμη, ιδίως στην περίπτωση μιας μικρής φωτιάς πάνω από ένα grill για παράδειγμα.

3.To μαριναρισμένο roast beef: Η μπύρα είναι ελαφρώς όξινη, κάτι που μπορεί εύκολα να μαλακώσει το σκληρό κρέας, ιδίως το μοσχαρίσιο. Επιπλέον, δεν αφήνει πάνω στο κρέας τη μυρωδιά και τη γεύση που αφήνει το κρασί και οι ξιδάτες σάλτσες.

4.Γυαλίζει τα παλιά ασημικά: Τον παλιό καλό καιρό οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούσαν τα υπολείμματα της μπύρας από τα χάλκινα εκμαγεία για να καθαρίσουν τα σκεύη του ζυθοποιείου τους.

5.Μην την πιείτε. Λουστείτε...Η αλάνθαστη συνταγή της γιαγιάς για τα ξέπνοα και θολά μαλλιά.

6.Σουσάμι άνοιξε: Βάλε μερικές σταγόνες στο σύρτη, ή στην κλειδαριά που έχει σκουριάσει, και περίμενε στωικά.Η κλειδαριά θα ανοίξει μαγικά.

7.Φρόντισε το γκαζόν: Οι κηπουροί το γνωρίζουν καλά. Αν όχι, μπορείς να τους πεις με ύφος σοφού Ινδιάνου πως η μαγιά της μπύρας κάνει καλό στην ανάπτυξη του γρασιδιού και σκοτώνει τους μύκητες.

8.Βράσε μύδια και όστρακα: Γέμισε μια κατσαρόλα με νερό και μπύρα σε ίση ποσότητα, πέτα μέσα τα μύδια και άφησέ τα να ανοίξουν. Την μπύρα τη βάζουμε για γεύση. Απλό και κατανοητό.

9.Ξεκούρασε τα κουρασμένα πόδια: Ρίξε δύο μπουκάλια παγωμένης μπύρας σε μια λεκάνη και βάλε μέσα τα πόδια σου. Ο ορθοπεδικός μου λέει πως είναι ο καλύτερος άτυπος τρόπος για να ριλαξάρεις τα πόδια σου - λόγω της ενανθράκωσης της μπύρας.

10.Ρίξε την πίεσή σου: Κάπου στην Ευρυπίδου θα βρεις λυκίσκο - κατά κόσμον ζυθοβότανο.

11.Γιάτρεψε το στομαχόπονο: Μιας υψηλής περιεκτικότητας ανθρακούχα μπύρα μπορεί να επαναφέρει το στομάχι σε καλή κατάσταση.Την ίδια στιγμή το αλκοόλ καλμάρει τον πόνο.

12.Επιτέλους κοιμήσου: Ο Graig Smith είναι ο συγγραφέας ενός εγχειρίδιου για την μπύρα, που λέγεται «The beer drinker's Bible» και ισχυρίζεται ότι στο ζυθοποιείο του έρχονται συχνά πελάτες για να αγοράσουν, όχι μπύρα, αλλά τα βότανα λυκίσκου που χρησιμοποιεί για να την παρασκευάσει. Αυτά τα ράβουν μέσα στα μαξιλάρια τους. Η μυρωδιά που αναδύεται είναι απόλυτως υπνωτική, ιδίως σε μωρά.

13.Τιθάσευσε τα άγρια μαλλιά: Μερικές σταγόνες μπύρας είναι αρκετές για να δαμάσουν τα προβλήματα ξηρότητας ή ξηροδερμίας στο τριχωτό της κεφαλής.

Καραβάκι είπε...

Όσιρι έδωσες και μια άλλη διάσταση του Oktoberfest.Eίναι στα αλήθεια εντυπωσιακό το να βλέπεις τόσο πολύ χρώμιο,εξατμίσεις που... όσο πιο σιγά πάει η μηχανή τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν.Ασκούν μια γοητεία και είναι μάλλον απίθανο να τις αγνοήσει κανείς.Όπως και με τη μπύρα, ή θα τις λατρέψεις ή θα τις μισήσεις, δεν χωράνε ενδιάμεσα συναισθήματα.

ΥΓ1 Μια δώρο για σένα...http://farm3.static.flickr.com/2054/1905158449_e75ad73fd6_b.jpg

ΥΓ2 Μπορώ να σε φανταστώ και πάνω σε μια μηχανή,καπετάνιο να την κυβερνάς.Φιλιά πολλά και από μένα.Να σαι καλά!

meta είπε...

Καλησπέρα Γλυκερία μου. Είμαι εξαφανισμένη αλλά διαβάζω τα ποστ σου (όσα προλάβω γιατί εσύ παιδί μου δεν πιάνεσαι)!
Μας ταξίδεψες άλλη μια φορά αλλά εμένα με πήγες πολύ πίσω στα παιδικά μου χρόνια, και με έβλεπα ξανά κοριτσάκι στη γιορτή αυτή να τρώω weisswurst, bretzel και να πίνω παιδική μπύρα! Όμορφα χρόνια...
Τα φιλιά μου!

Καραβάκι είπε...

meta μου χαίρομαι που σε ταξίδεψα.Και καταλαβαίνω απόλυτα πως νιώθεις που γυρνάς πίσω σε εκείνα τα χρόνια.Ακόμη κι εγώ που τα έζησα σε μεγαλύτερη ηλικία τα βρίσκω πολύ συγκινητικά όλα αυτά.Κι εγώ χαμένο είμαι.Ας είναι καλά ο αυτόματος πιλότος του μπλοκ.Φιλιά πολλά και να είσαι καλά.Καλό βράδυ!