18/6/09

Ας υπογράψουμε για τον Παρθενώνα

Έφτασε στο μέιλ μου από τον καλό μου φίλο, τον Άρη, και μου ζητούσε να το δημοσιοποιήσω. Σας το παράθετω όπως ακριβώς το έλαβα...


Αγαπητοί μου φίλοι,

Μετά απο την ιδέα που είχε η Χειμωνιάτικη Λιακάδα

και με δική της παρότρυνση δημιουργήσαμε μια σελίδα συλλογής υπογραφών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

http://www.gopetition.com/online/28696.html


Ίσως έτσι μπορέσουμε κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας για να πετύχουμε το όνειρο και όραμα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων στο νέο τους "σπίτι" το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.


Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να υπογράψετε και να το προωθήσετε μέσω των Ιστοσελίδων σας αλλά και με e-mail στους γνωστούς σας.
Ευχαριστώ πολύ

Φιλικότατα,
Αρης Κουμαριανός



Όλα τα στοιχεία που είχαν οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι στη διάθεσή τους έδειχναν ότι ο Παρθενώνας δεν είχε το λευκό χρώμα που βλέπουμε σήμερα, αλλά ήταν βαμμένος και μάλιστα σε πολλά και έντονα χρώματα. Ως σήμερα όμως δεν είχαν αποκαλυφθεί ευρήματα που να το αποδεικνύουν. Ομάδα ειδικών - επιστήμονες και συντηρητές - του Βρετανικού Μουσείου ανέπτυξε μια τεχνολογία με την οποία μπορούν να εντοπίζονται ίχνη χρωστικών ουσιών και ειδικότερα μια ουσία που είναι γνωστή ως «αιγυπτιακό μπλε». Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες και μάλιστα η χρήση της ήταν ευρύτατη για πολλούς αιώνες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σταμάτησε περίπου το 800 μ.Χ.

Το «αιγυπτιακό μπλε» εκπέμπει υπέρυθρο φως όταν διεγείρεται από το ορατό φως. Οι ερευνητές κατασκεύασαν έναν φορητό ανιχνευτή που εκπέμπει μια ακτίνα ερυθρού φωτός πάνω στην επιφάνεια του γλυπτού, ενώ μια κάμερα ανιχνεύει το υπέρυθρο φως που εκπέμπουν τα σωματίδια του «αιγυπτιακού μπλε». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία σε ορισμένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα σε τμήματα των αετωμάτων. Η έρευνα αποκάλυψε την παρουσία του «αιγυπτιακού μπλε» στη ζώνη της Ιριδος, πίσω από το άρμα του Ηλιου, και στον μανδύα της θεάς Διώνης.

« Η ανακάλυψη προσθέτει μια νέα διάσταση στην οπτική μας γύρω από τον Παρθενώνα. Πιστεύουμε ότι ο ναός ήταν βαμμένος με πολλά χρώματα με κυριότερα το μπλε και το κόκκινο, ενώ πρέπει να υπήρχαν και πολλά σημεία που είχαν επίχρυση διακόσμηση » αναφέρει ο Ιαν Τζένκινς, στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου.

4 σχόλια:

Aristodimos είπε...

Σε ευχαριστω πολυ Γλύκα μου για την άμεση ανταπόκρισή σου και την ανάρτηση εδω...

Μακαρι να μπορέσουμε να βαλουμε κι εμεις ενα μικρο λιθαράκι...

Την αγάπη μου και τα φιλιά μου

Αρης

Καραβάκι είπε...

Άρη μου εγώ σε ευχαριστώ που με θυμάσαι πάντα...φιλάκια πολλά!Να περνάς καλά!

Ανώνυμος είπε...

Aza ένα μεγαλο ευχαριστώ κι από μένα, που είσαι συνταξιωτισα σε αυτή την προσπάθεια μας ! ;-)
Kαλό Σ/Κ!

Καραβάκι είπε...

xeimwniatikhliakada σε ότι μπορούμε να βοηθάμε ας το κάνουμε.Η αλληλεγύη σπανίζει στις μέρες μας... Εγώ σε ευχαριστώ και εσένα και τον Άρη.Κι εύχομαι να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια τούτη.Καλό σαββατοκύριακο να περνάς όμορφα!