31/7/09

Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί 65 χρόνια από το θάνατο του «πρίγκιπα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας



Στις 31 Ιουλίου του 1944 κατέπεσε στην περιφέρεια της Μασσαλίας ένα αεροπλάνο τύπου Lightning P-38. Πιλότος του δεν ήταν άλλος από τον «πρίγκιπα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. Σήμερα, 65 χρόνια μετά το θάνατό του, ο συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα», βιβλίου που συντρόφεψε τα παιδικά χρόνια πολλών- και εξακολουθεί να μαγεύει τους μεγάλους που παρέμειναν μικροί- μοιάζει πιο ζωντανός από ποτέ. Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 65 ετών από το θάνατό του διοργανώθηκαν στη Γαλλία, με επίκεντρο τη Μασσαλία.
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πιλότος και λάτρης της περιπέτειας, ο γεννημένος το 1900 στη Λιόν της Γαλλίας, Σεντ Εξιπερί, έγινε γνωστός κυρίως από το «Μικρό Πρίγκιπα», βιβλίο το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1943 και έχει μεταφραστεί σήμερα σε περισσότερες από 200 γλώσσες- σημειώνοντας εκδοτικό ρεκόρ. Αλλα βιβλία του όπως η «Νυχτερινή Πτήση», «Γη των Ανθρώπων» και το «Κάστρο» άφησαν επίσης το στίγμα τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Ο τραγικός- όσο και μυστηριώδης- θάνατός του στις 31 Ιουλίου του 1944, ήταν εκείνος που έδωσε μυθικές διαστάσεις στη φήμη του συγγραφέα. Εκείνη την ημέρα, στις 8.45 το πρωί ο Σεντ Εξιπερί απογειωνόταν με το Lightning P-38 του από το αεροδρόμιο Μπαστία της Κορσικής για επιχείρηση στα νότια της Γαλλία. Ηταν το τελευταίο του ταξίδι.




Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998 ένας ψαράς βρίσκει κατά τύχη το βραχιόλι του συγγραφέα. Το 2000 ο αρχαιολόγος Λυκ Βαρνέλ θα ταυτοποιήσει επισήμως τμήμα της μηχανής και της ουράς του αεροπλάνου του Εξιπερί, το οποίο εντόπισε στην περιοχή της Μασσαλίας. Τα αίτια της πτώσης παρέμειναν άγνωστα. Εως το Μάρτιο του 2008 όταν ο πρώην πιλότος της Λουφτβάφε Χορστ Ρίπερτ επιβεβαιώνει ότι στις 31 Ιουλίου του 1944 είχε καταρρίψει ένα αεροπλάνο τύπου Lightning P-38 στη ζώνη όπου βρισκόταν ο Εξιπερί.
Η «λύση» του μυστηρίου δεν αφαίρεσε τίποτα από τη δόξα που συνοδεύει, 65 χρόνια μετά το θάνατό του, το συγγραφέα: μόνο στην Ιαπωνία το μουσείο που είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν, κοντά στο Τόκιο, εξακολουθεί να προσελκύει 400.00 επισκέπτες ετησίως.
Την Παρασκευή 31 Ιουλίου η Μασσαλία οργάνωσε ειδική τελετή μνήμης με τη συμμετοχή τριών αεροπλάνων Mirage 2000-N και ενός Lightning P-38, ίδιου με αυτού που πιλοτάριζε ο συγγραφέας.
Εκθεση με τίτλο “Invitation au Voyage” (πρόσκληση στο ταξίδι) η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα (όπως το βραχιόλι) κλπ του Εξιπερί, λειτουργεί έως τις 30 Αυγούστου στο δημαρχείο της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: