«Ο άνδρας επινόησε τη γλώσσα για να ικανοποήσει τη βαθιά ανάγκη του να επιλέγεται για αναπαραγωγή από τις γυναίκες. Με τη γλώσσα ο (αδύνατος) άνδρας έλεγε ψέματα για να αναδείξει τον εαυτό του σε ήρωα. Ακριβώς, σκοπός της γλώσσας είναι να λέμε ψέματα. Αν σκοπός της ήταν η αλήθεια, τότε δε θα χρειαζόταν γλώσσα – όλοι ξέρουν την αλήθεια.»
Συνεπώς, για την κατανόηση της γλώσσας, αλλά και άλλων εννοιών, όπως σκέψη, νόηση κτλ., πρέπει να κατανοηθούν πρώτα οι έννοιες “αλήθεια” και “ψέμα”.
Αλήθεια
Η “αλήθεια” μπορεί να θεωρηθεί πρώτη έννοια, μη οριζόμενη. Ο κάθε άνθρωπος ξέρει την “αλήθεια” για το κάθε αντικείμενο ή γεγονός, που αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του. Η αλήθεια είναι παντού, φτάνει κανείς να μπορεί να την αντιληφθεί και να τη διατυπώσει. Από μικρό και από χαζό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει ο λαός και δεν έχει άδικο. Από τον μεγάλο και τον έξυπνο τι μαθαίνεις; Το ψέμα!
Η αντίληψη και η διατύπωση της «αλήθειας», ή του ό,τι νομίζουμε αλήθεια, είναι «η γνώση». Η ρήση του Ντομπζάνσκι, ότι: «η πιο δραματική ανακάλυψη στην επιστήμη γίνεται όταν κάποιος ξαφνικά βλέπει μια αλήθεια, που ήταν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου», εκφράζει τέλεια το παραπάνω. Ο Δαρβίνος διατύπωσε την αρχή της φυσικής επιλογής, μια αρχή, που την ήξεραν όχι μόνο όλοι οι άνθρωποι, αλλά όλη η ζωντανή, ίσως και η νεκρή, φύση. Όλοι ήξεραν την αρχή της φυσικής επιλογής, ο Δαρβίνος όμως τη διατύπωσε, τη «βάφτισε»: «Ονόμασα αυτή την αρχή, σύμφωνα με την οποία διατηρείται κάθε μικρή παραλλαγή, αν είναι ωφέλιμη, με τον όρο Φυσική Επιλογή, για να τονίσω τη σχέση της με την ανθρώπινη δυνατότητα της επιλογής.»
Με δύο λόγια, ο Δαρβίνοςείπε την αλήθεια, ότι ο προσαρμοσμένος, ο δυνατός επιβιώνει!
Ψέμα
Για να οριστεί το «ψέμα», πρέπει να δούμε πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη οι άνθρωποι να λένε ψέματα. «Εγώ σκότωσα την αρκούδα» είναι ίσως το πρώτο ψέμα, που είπε ο αδύνατος άνδρας σε γυναίκα για να συνουσιάσει μαζί της. Πώς όμως ο αδύνατος άνδρας σκέφτηκε να πει ένα ψέμα; Στην ερώτηση υπάρχουν έννοιες, που πρέπει να οριστούν: γνώση, σκέψη, γλώσσα, ψέμα, νόηση.
Ας αναλύσουμε την «πορεία» του αδύνατου άνδρα:
–Οι άνθρωποι ήσαν πολιτισμένοι, άρα και ο αδύνατος άνδρας είχε δικαίωμα να επιλεγεί για αναπαραγωγή από τις γυναίκες, με τα γνωστά κριτήρια. Πάντα όμως ο δυνατός υπερτερούσε.
–Ο αδύνατος παρατηρούσε, ότι όποιος σκότωνε την αρκούδα επιλεγόταν από τις γυναίκες (γνώση).
–Ο αδύνατος καταλάβαινε, ότι για να επιλεγεί από τις γυναίκες έπρεπε και αυτός να σκοτώσει την αρκούδα (γνώση).
–Ο αδύνατος, μη μπορώντας να σκοτώσει την αρκούδα, φαντάστηκε ότι τη σκότωσε (σκέψη).
–Ο αδύνατος παρουσίαζε τη φαντασία του ως αλήθεια στις γυναίκες, για να επιλεχεί προς αναπαραγωγή (ψέμα).
–Ο αδύνατος περιέγραφε το ψέμα ως αλήθεια στις γυναίκες (γλώσσα, ζωγραφική). Ο δυνατός σκότωσε την αρκούδα, ο αδύνατος ζωγράφισε, έκανε τέχνη. (Αναλογικά, ο δυνατός άρπαζε, ο αδύνατος έκλεβε!)
Από τα παραπάνω βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
–Σκοπός της γλώσσας είναι το (ανδρικό) ψέμα, την αλήθεια την ξέρουν όλες οι γυναίκες. Το ψέμα όμως εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Π.χ: «ο αδύνατος σκότωσε την αρκούδα», «ο αδύνατος ψάρεψε το ψάρι», «ο αδύνατος έφερε νερό» κτλ. Συνεπώς: «… το σύστημα της γλώσσας που μιλάει ένα έθνος διαπλάσσει την κοσμοθεωρία των μελών αυτού του έθνους», ήτοι τα ψέματα, πάνω στα οποία στηρίζεται η επιβίωσή του.
–Σε συνάρτηση με την επιλογή και του αδύνατου για αναπαραγωγή, μπορούμε να ορίσουμε τη φαντασία ως τη διαδικασία σκόπιμης δημιουργίας διαφορετικών αντιγράφων των γεγονότων, που κάνουν οι αδύνατοι άνδρες.
Συνεπώς μπορούμε να ορίσουμε το ψέμα ως τη φαντασία, που παρουσιάζεται σαν αλήθεια από τους αδύνατους άνδρες με σκοπό την επιλογή τους για αναπαραγωγή από τις γυναίκες.
Γνώση - Σκέψη – Γλώσσα – Νόηση
Ίσως η μεγαλύτερη δημιουργία του πολιτισμού είναι το ψέμα. Από την ανάγκη του ψέματος, δημιουργήθηκαν η γνώση, η σκέψη, η γλώσσα και η νόηση. Η ανάλυση της κάθε έννοιας είναι αρκετή για τη συγγραφή αυτοτελούς βιβλίου. Εδώ μνημονεύονται μόνο η διαδικασία δημιουργίας τους και οι ορισμοί τους.
Ας αναλύσουμε βήμα-βήμα την «πορεία» του αδύνατου άνδρα να παρουσιαστεί ως δυνατός μποστά στις γυναίκες:
Γνώση
-Ο αδύνατος παρατηρούσε, ότι όποιος σκότωνε την αρκούδα επιλεγόταν από τις γυναίκες (γνώση).
-Ο αδύνατος καταλάβαινε, ότι για να επιλεγεί από τις γυναίκες έπρεπε και αυτός να σκοτώσει την αρκούδα (γνώση).
Γνώση είναι η αντίληψη ότι όλα γύρω είναι αλήθεια. Άνδρες και γυναίκες έχουν γνώση, εφόσον εκλαμβάνουν όλα τα αντικείμενα και γεγονότα ως αλήθεια. Η γνώση είναι κτήμα όλων, ακόμα και των «παπαγάλων μαθητών», που δεν μπορούν να κρίνουν και να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα (βλ. νόηση). Και ο μικρός και ο χαζός έχουν γνώση…
Σκέψη
-Ο αδύνατος, μη μπορώντας να σκοτώσει την αρκούδα, φαντάστηκε ότι την σκότωσε (σκέψη).
-Ο αδύνατος παρουσίαζε τη φαντασία του ως αλήθεια στις γυναίκες, για να επιλεγεί προς αναπαραγωγή (ψέμα).
Σκέψη είναι η παρουσίαση της φαντασίας (σκόπιμη δημιουργία διαφορετικών αντιγράφων των αντιγράφων της φύσης, που κάνουν οι άνδρες για να επιλεχθούν από τις γυναίκες) ως αλήθειας.
Η σκέψη είναι καθαρά ανδρική δημιουργία με σκοπό να πεισθεί η γυναίκα για τις (ψεύτικες) ικανότητες του άνδρα, του αδύνατου άνδρα, που θέλει να παρουσιασθεί ως δυνατός.
Η διαφορά φαντασίας και ψέματος είναι προφανής. Η φαντασία είναι ψέμα που δεν έχει σκοπό να παρουσιαστεί σαν αλήθεια. Ο Ιούλιος Βέρν έγραφε φαντασία, διότι δεν προσπαθούσε να μας πείσει ότι τα ψέματα που έγραφε ήταν αλήθεια.
Γλώσσα
-Ο αδύνατος περιέγραφε το ψέμα στις γυναίκες (γλώσσα).
Γλώσσα είναι η ηχητική περιγραφή της σκέψης, του ψέματος. Προφανώς η γλώσσα είναι μία εκδήλωση της τέχνης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική, η μόδα κτλ. Η ανάγκη της τέχνης (και της γλώσσας) προέκυψε από την αδυναμία του σώματος να «λέει» ψέματα. Και η γλώσσα (όπως όλη η τέχνη) είναι καθαρά ανδρική δημιουργία.
Αν πούμε σε ένα παιδί τις λέξεις: Άνθρωπος, σκύλος, δαγκώνω, το παιδί θα καταλάβει αμέσως την «αλήθεια»: Ο σκύλος δάγκωσε τον άνθρωπο. Για να πούμε όμως «ψέμα» σε ένα παιδί ή σε έναν ενήλικο, όπως: Ο άνθρωπος δάγκωσε το σκύλο, χρειαζόμαστε γλώσσα με γραμματική και συντακτικό, ώστε «αλήθεια - λίγες λέξεις» και «ψέμα - πολλές λέξεις, γραμματική, συντακτικό» να εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο.
Νόηση
Νόηση είναι η ικανότητα διαχωρισμού αλήθειας και ψέματος. Η σκέψη και η γλώσσα (τέχνη) έχουν σκοπό την πειθώ της γυναίκας για τις (αμφιλεγόμενες) ικανότητες του άνδρα. Η γυναίκα πρέπει να διακρίνει μέσα από την πληθώρα ψεμάτων την αλήθεια, ώστε να κάνει σωστή επιλογή του άνδρα. Η νόηση είναι καθαρά γυναικεία δημιουργία για να ξεχωρίζει την «αλήθεια» από το «ψέμα». Ως προς τη νόηση της γυναίκας οι άνδρες αντί να διαχωρίζονται σε «δυνατούς και αδύνατους», διαχωρίζονται σε «ηλίθιους και έξυπνους». Οι ηλίθιοι λένε ψέματα (που εύκολα ανιχνεύονται) και χάνουν τη δυνατότητα επιλογής, οι έξυπνοι βιώνουν τα ψέματα (που δύσκολα ανιχνεύονται) και επιλέγονται από τις γυναίκες. Ο έξυπνος αδύνατος δημιουργεί αληθοφανή εικόνα για τον εαυτό του (επιτυχημένο ψέμα) και κερδίζει την εύνοια των γυναικών για αναπαραγωγή.
Ευτυχισμένη είναι η γυναίκα, που βιώνει το επιτυχημένο ψέμα του άνδρα:
Χάρτινο το φεγγαράκι
Ψεύτικη η ακρογιαλιά
Αν με πίστευες λιγάκι
Θα ήσαν όλα αληθινα
(στίχοι Νίκου Γκάτσου)
"Πίστεψε, βιώσε το ψέμα μου!», είναι τα πιο ερωτικά λόγια που μπορεί να πει ο άνδρας στη γυναίκα. Στις 20.8.2003 η S., 46 ετών, μου έγραψε: «… πιστεύω σ΄αυτό, στο οποίο θέλω να πιστεύω. Ξέρεις, ενίοτε ακούμε μόνο αυτό, που θέλουμε ν' ακούσουμε, βλέπουμε μόνο αυτό, που θέλουμε να βλέπουμε… Λέγε μου ψέματα, αυτό είναι δικό μου πρόβλημα…»
Η σκέψη (δημιουργία ψέματος) και η νόηση (ανίχνευση ψέματος) είναι η βάση της εξέλιξης του ανθρώπου μέσα στον πολιτισμό (ψέμα). Όπως το ταχύτερο λιοντάρι δημιουργεί ταχύτερη αντιλόπη και ανάποδα, έτσι ο εξυπνότερος άνδρας δημιουργεί εξυπνότερη γυναίκα και η εξυπνότερη γυναίκα δημιουργεί εξυπνότερο άνδρα.
cλopy από τη θάλασσα του διαδυκτίου
6 σχόλια:
ωραια αναλυση ( ως εκει που διαβασα:Ρ)
γι αυτο οι αδυναμοι αντρες ειναι ψευτες?:ρρρρρρρρ
αχχαχαχαχαχαχααχχα
η αληθεια ειναι μαλοσιαρα που λεει και ενας φιλος μου ..... ο καθενας εχει την δικη του αληθεια ;)
Σ'ευχαριστώ....
Αυτό μόνο...ευχαριστώ.
Με έστειλες με τα περισσότερα. Κλέβω κι εγώ λίγο από σένα αλλά όχι για αναδημοσίευση...κρατάω αρχείο!
Λενάκι το ότι ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητο. Γι αυτό και υπάρχει όλη αυτή η κόντρα. Αν βλέπαμε όλοι με τα ίδια "μάτια" την ίδια αλήθεια ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικός.Ίσως και βαρετός... Φιλάκια!
Ανώνυμε... όνομα,ηλικία,τόπο γέννησης,Ε9 και φορολογική δήλωση.Μαζί με την ταυτότητα σου και βλέπουμε...
Αντρέα μου μπορείς να "κλέψεις" ότι θέλεις.Και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αν θέλεις,δεν έχω κανένα πρόβήμα με αυτό.Να είσαι καλά!Καλό βράδυ!Χάρηκα που σου άρεσε η ανάρτηση. Μόνο που δεν την ανέλυσες.Θα ήθελα να ξέρω τι γνώμη σου...
Δημοσίευση σχολίου