15/7/10

Καταψύχοντας τον εγκέφαλό μου




























Η είδηση έπεσε σαν αστραπή...

Με δέκα χιλιάδες δολάρια μπορείτε τώρα να καταψύξετε τον εγκέφαλό σας σε εργαστήριο κρυονικής στη Ρωσία και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να τον αποψύξετε, επαναφέροντας τη συνείδησή σας στην προηγούμενη κατάστασή της.

Το εργαστήριο προφέρεται να σας καταψύξει και ολόκληρο, αλλά η τιμή είναι τριπλάσια. Σε μια συγκινητική προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στην αθανασία ακόμα και οι τάξεις των μη προνομιούχων, η επιχείρηση παγώνει, στο οικονομικό της πακέτο, μόνο τον εγκέφαλό σας. Όταν θα έρθει η ώρα του ξεπαγώματος, θα έχετε φρέσκια τη διάνοια και την προσωπικότητά σας, χωρίς ένα σώμα για να τη συνοδεύσει.

Μέχρι τότε, ποιος ξέρει; Μπορεί η επιστήμη να έχει κάνει θαύματα, να σας βρουν άλλο σώμα - δότη ή να κατεβάσουν το εγκεφαλικό σας αποτύπωμα σε έναν υπολογιστή και να ζείτε μέσα στον σκληρό του δίσκο.

Τι ψυχή έχουν δέκα χιλιάδες δολάρια; Στην τιμή ενός μικρού καινούργιου αυτοκινήτου μπορώ να αγοράσω την ελπίδα της αιώνιας ζωής. Γιατί όχι;

Μετά σκέφτομαι τον υποψήφιο για κατάψυξη - τον εγκέφαλό μου. Κελεπούρι δεν τον λες. Παλιά ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά τώρα δείχνει τις φθορές του. Εχει κουσούρια και κολλήματα. Αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις εντελώς μουδιασμένα. Τον φτύνουν και νομίζει ότι ψιχαλίζει. Τον βομβαρδίζουν με μπούρδες και τις επεξεργάζεται ως αλήθειες. Καταναλώνει σκουπίδια και είναι ευχαριστημένος. Τον ληστεύουν -υλικά και πνευματικά- και δεν καταγράφει τίποτα πια, ούτε θυμό, ούτε έκπληξη, ούτε καν διάθεση αντίρρησης ακόμα και στο πιο προφανές ψέμα.

Ζώντας στην Ελλάδα του 2010 αποφασίζω ότι το πακέτο μάλλον δεν με συμφέρει. Ο εγκέφαλός μου είναι ήδη -στο μεγαλύτερο μέρος του- κατεψυγμένος. Απλώς συντηρείται, με τα ελάχιστα, μέχρι κάποιος να τον ξυπνήσει ξανά. Ή μέχρι κάποιος να τον λυπηθεί
και να τον βγάλει, έστω, από την πρίζα...

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη

ΥΓ1 Αφιερωμένο στους "μεγάλους" εγκεφάλους της μπλοκόσφαιρας.
ΥΓ2 Κάντε μια βόλτα από τα δύο μπλοκ που σας προτείνω. Σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα διαβάζοντας τα.
α. La vie est belle et facile
β. Δυτικός άνεμος

2 σχόλια:

Idom είπε...

Εξαιρετικόν!

Idom

Καραβάκι είπε...

Και μέσα στο πνεύμα της εποχής...