20/7/10

Εδώ είμαστε Βαλκάνια...



Βούλιαξε το Μπλάτσι...

Έπεσε το βράδυ της Κυριακής (18/7) η αυλαία των «Γιορτών της Γης» που διοργάνωσαν η κοινότητα Βλάστης και η εταιρεία έρευνας «Οικοτοπία» υπό τους ήχους της ραγδαίας βροχής η οποία ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να ματαιώσει τη συναυλία των «Χειμερινών κολυμβητών» που τελικά δόθηκε σε πείσμα του καιρού, αποζημιώνοντας τους πολυπληθείς επισκέπτες.



«Οι γιορτές της γης» που φέτος κλείσαν 10 χρόνια προσφοράς στην υπόθεση του εναλλακτικού τουρισμού έχουν καταστεί θεσμός για την περιοχή προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του εξωτερικού, που ανακάλυψε σε τέτοιες δραστηριότητες το οικολογικό στοιχείο, την καλή και ποιοτική μουσική, τις πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια με ενδιαφέρουσα θεματολογία, κ.α. Μια καλή πρόταση εναλλακτικών διακοπών για το φετινό καλοκαίρι της κρίσης οι Γιορτές της Γης, δίχως εκπτώσεις στην ποιότητα που ο κόσμος τίμησε με το παραπάνω. Από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου η Βλάστη «βούλιαξε» από κόσμο με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να μιλούν για ρεκόρ επισκεψιμότητας.



Σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στο πανέμορφο χωριό της Βλάστης σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έδωσαν το παρών σε μια πολυπολιτισμική γιορτή της οικολογίας και της αλληλεγγύης.



Κάποια από τα ονόματα που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ ήταν η 11μελης μπάντα χάλκινων πνευστών από την Βουλγαρία Karandila Gypsy Brass Orchestra, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Χρήστος Θηβαίος, ο ανατρεπτικός και αυτοσαρκαστικός Σπύρος Γραμμένος, ο Μonsieur minimal με γλυκές και ταξιδιάρικες μελωδίες, το μουσικό project του συνθέτη και παραγωγού Σάββα Παυλίδη με την συνεργασία της βερολινέζας τραγουδίστριας Johanna Fassbender, η μπάντα-party με ατόφια μεσογειακή τρέλα Cabaret Balkan, τα συγκρότημα kara deniz και Gevende και τέλος η Λωξάντρα με τραγούδια από την μουσική παράδοση των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.



Μια πολυπολιτισμική γιορτή που προτείνει ένα «εναλλακτικό» συναυλιακό πρόγραμμα, που αναδεικνύει την ύπαρξη του διαφορετικού και αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Παράλληλα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων καθιερώθηκε ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και επιπλέον ως πρόταση εναλλακτικών διακοπών, ως πρόταση πολιτιστική, ως πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου.



Πιστές στο ραντεβού τους αλλά πάντα με καινοτόμα και δημιουργική διάθεση, μακριά από τα στερεότυπα και την πλήξη μιας διοργάνωσης κονσέρβας, οι Γιορτές της Γης συνάντησαν και πάλι τους πολυπληθείς φίλους τους. Οι Γιορτές της Γης καθιερώθηκαν ως ένα πολιτιστικό γεγονός εθνικής εμβέλειας και μάλιστα ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, ως ένα ξεχωριστό event, κατορθώνοντας να "τραβήξουν" τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό.



ΥΓ. Κάπου στο βίντεο πήρε το μάτι μου τον Κώστα... Οι υπόλοιπες που έχετε κρυφτεί;

4 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Γιατί μου το κάνεις αυτό ε;

πές μου οτι πήγες κι εσύ να απογίνω τώρα..

πάντως φέτος, στην γιορτή μανιταριού, θα είμαστε εκεί!

τέλεια γιορτή ήταν απο ότι κατάλαβα και ζηλεύω σας που εμείς εδώ, είμαστε τόσο μίζεροι φαίνεται που δέν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο..

καλό μεσημέρι :)

Side21 είπε...

Αυτά είναι καλά νέα !!!
Σε πείσμα των καιρών ...
φκιάχνουν οι Ελληνες κυκλώματα ...
διασκεδάζουν με χορούς κυκλωτικούς !!!
δε μας φοβίζουν ούτε οι βροχές ούτε τα μελτέμια ...
Καλά να περνάτε ...

iamaticus είπε...

ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΟΥ....ΓΕΙΑ ΣΟΥ.....!!!

Τι ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ....

ΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΑ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΟΥ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Καραβάκι είπε...

Τάσο,

όχι φέτος δεν πήγα.Όπως είδες είναι διαδεδομένες οι γιορτές στα δάση εδώ πάνω.Κι αν παρατήρησες,ο κόσμος φοράει πουλόβερ,ζακέτες και σακάκια.Κάνει κρύο τα βράδυα εκεί ψηλά στο Μουρίκι.
Καλή απόφαση να πάτε στη γιορτή μανιταριού.Είναι μοναδική και το ζήσαμε πέρυσι.Αλλά ξέρεις ότι αξίζει μόνο αν μείνεις και το βράδυ εκεί.Να τα δει και η Σαββίνα τα δρώμενα.Θυμάσαι πέρυσι τέτοιον καιρό;Ήταν μέσα στο άγχος με τις ετομασίες του γάμου.Φέτος θα το ζήσετε μαζί και θα είναι πολύ πιο όμορφο.
Καλό βράδυ και φιλιά στην μικρή σου.

Σιδερή,

εμείς σας περιμένουμε.Μια ανοιχτή πρόσκληση ισχύει πάντα για σας.Γιατί οι φίλοι του Ξενοφώντα και της Δέσποινας είναι και δικοί μας φίλοι.

iamaticus,

γεια σου και σένα.Εδώ δεν έχει μήλα κόκκινα ούτε κουνέλια ευτυχώς, αλλά όλο και καμιά πεταλίδα θα βρεις.Φρούτα της θάλασσας...
Καλό σου βράδυ και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.