1/8/09

Αύγουστος ο Πενταφάς



Ξεκίνησα τη μέρα μου σε μια υπέροχη μισοάδεια πόλη. Με κάποια από τα «Ρω του Έρωτα» στο ραδιόφωνο να με ταξιδεύουν σε γαλάζιες αναμνήσεις. Ακαταμάχητοι βασιλικοί στον κήπο να μου σπάνε τη μύτη. Ξεφυλλίζοντας χασομέρικα τον Τύπο και προσπερνάς τα κακώς κείμενα, στάθηκα στη δροσιά του καλοκαιριού. Μια καταπληκτική φωτογραφία στο «Βήμα» απ' την πυρακτωμένη Γρανάδα, όπου μια νεαρή τουρίστρια σε δημόσια κρήνη δροσίζει τα πόδια της...
Τι θα πει καλοκαίρι; Η εκδίκηση για τον χειμώνα που πέρασε και γι' αυτόν που έρχεται δριμύς. Υπερχρεωμένες ελπίδες, μες στη σκόνη, τους κρότους και τους ιούς του τρόμου. «Στους νέους δεν πρέπει να λες ψέματα αλλά να τους εμπνέεις» σημειώνει ο Κώστας Μίσσας, ο ομοσπονδιακός προπονητής μας στο μπάσκετ. Για μια νέα γενιά εθισμένη στον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας μιλά ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός και διευκρινίζει: «Τα χειρόγραφα έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Εκεί μπορεί να ανιχνευθεί η οργή, ο θυμός, η βιασύνη. Είναι αντικείμενα, μπορείς να τα βάλεις στην τσέπη της καρδιας σου».
Θυμίζει εκείνο το παλιό μαγικό σημείωμα του Μάνου Ελευθερίου για την περιπέτεια με το μολύβι. «Μ' αρέσει η μυρωδιά του. Το ελικοειδές άνθος που βγάζει η ξύστρα. Το χρατς χρατς πάνω στο χαρτί, αν είναι σκληρό το μολύβι, η γομολάστιχα για να σβήνει τα λάθη. Μόνο τα λάθη της ζωής μας δεν σβήνει και τις αθλιότητες που μας κυνηγούν».
Πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, με τόσα πακέτα, δρόμους δεν αποκτήσαμε. Στις εθνικές οδούς τώρα θυμήθηκαν να ολοκληρώσουν τα έργα συντήρησης.
Πονοκέφαλος το μποτιλιάρισμα της εξόδου. Με πλοίο σάλπαραν για την Πάρο των διακοπών τους η Φωτεινή και ο Κωνσταντίνος.
Έτοιμοι όλοι να υποκλιθούμε την αυτοκρατορική έλευση του Αύγουστου Θεού. Για ν' αποκαλύψουμε «το μυστικό του ξερού φρύγανου μέσα από το ρυάκι των ψαλμών...».

6 σχόλια:

Κράμα είπε...

Καλό μήνα κοριτσάκι!
Να προσέχεις και να χ αμογελάς!

Ευρύνοος είπε...

"Στούς νέους δέν πρέπει να λές ψέματα, αλλά να τους εμπνέεις"..

πόσο μεγάλη αλήθεια αυτή..

πόσο λίγοι την ακολουθούν..

δύσκολος ο Δρόμος της Αλήθειας..

Αλήθεια!
καλό μήνα Αza!

Osiris είπε...

Καλό μήνα καραβάαακιιι!!!
Πολλά φιλιά

...>

Καραβάκι είπε...

Eβίτα δεν είμαι κοριτσάκι...Τη συμβουλή σου όμως θα την ακολουθήσω.Και θα προσέχω και θα χαμογελώ.
Κάνει καλό στην υγεία μου!Καλό μήνα και σε σένα.

Καραβάκι είπε...

Ευρύνοε φυσικά και είναι δύσκολο.Για να πεις αλήθειες στους νέους πρέπει να ξέρεις τι είναι αλήθεια.Και λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν.Δυστυχώς...Καλό μήνα φίλε μου!Να είναι όμορφος τούτος ο Αύγουστος που διανύουμε.

Καραβάκι είπε...

Καλό μήνα πειρατή!Καλό Αύγουστο να έχουμε!
Φιλιά πολλά κι από μένα.Να είσαι καλά!