31/8/09

Δημιουργίες στην άμμο



Όταν ένας καλλιτέχνης δει έναν καμβά το πρώτο πράγμα που θέλει, είναι να τον νιώσει. Στη συνέχεια θέλει να τον γέμισει έστω και με άσκοπες πινελιές. Πινελιές δίχως νόημα. Οι καλλιτέχνες της άμμου έχουν έναν τεράστιο καμβά που ξεδιπλώνεται στα πόδια τους. Δυστυχώς η θάλασσα δεν είναι στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος κριτικός τέχνης. Λίγα μόνο λεπτά αφού ολοκληρωθεί το έργο έρχονται τα κύματα και σβήνουν κάθε πινελιά.



Πολλές από τις εκπληκτικές εικόνες, οι οποίες ξεκινούν ως απλές, εκτείνονται σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου ενάντια στο ρεύμα. Χρησιμοποιώντας έναν καμβά που δημιουργείται από τα στοιχεία της φύσης, περιμένουν για ένα γεμάτο ή νέο φεγγάρι, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές παλίρροιες οι οποίες προσφέρουν άφθονο χώρο για να συγκεντρώσουν τα τεράστια έργα τους.
Και λίγες ώρες μετά τη χάραξη των μεγάλων σχεδίων με τις καμπύλες και τα περιγράμματα, όλα θα σβηστούν αφήνοντας την επιφάνεια της παραλίας σαν να μην έχει συμβεί ποτέ τίποτα.



Πολλές φορές οι γραμμές και τα σχέδια ξεκινούν αφηρημένα. Πλέκονται σιγά σιγά μέχρι το σχέδιο να αρχίσει να παίρνει μορφή. Επόμενο βήμα, η επιλογή της κατάλληλης μέρας. Να υπάρχει το απαιτούμενο φως και οι παλίρροιες. Το τελικό βήμα είναι να εμπιστευθείς το ένστικτο σου και να αρχίσει να σχεδιάζεις.



Οι καλλιτέχνες λένε ότι δέχονται μεγάλες αντιδράσεις από θεατές που έτυχε να δουν τα έργα τους, λίγο πριν χαθούν από τα κύματα. Η φαντασία τους αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κόσμου.


Η κλίμακα του έργου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σύντομα θα διαγραφεί το κάνει ιδιαίτερο.

12 σχόλια:

AlexMil είπε...

καλημέρα,

πανέμορφα όλα, αλλά κυρίως αξίζει επαίνους η προσπάθεια των καλλιτεχνών. Εντυπωσιάζει επίσης το σθένος τους για τα έργα είναι εφήμερα και απαιτείται και πολύ δουλειά για να γίνουν

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Αυτός ο κόσμος.....ο μικρός ο Μέγας!
Κιαυτό το θαύμα...ο άνθρωπος,ικανός για όλα,για αγάπη,για όνειρα,...για καταστροφή...

Καλή σου μέρα ΑΖΑ
φιλιά.

Global Greek είπε...

ουάο! Αζα μήπως ξέρεις από πού είναι αυτές οι φωτογραφίες? απίστευτα "έργα"!

korinoskilo είπε...

καλλιτεχνεςςςςςς
τελεια σε τεραστιες επιφανιες φανταζομαι ειναι δυσκολο να δημιουργεις :)

φιλια
καλημερα

meta είπε...

Όμορφες εικόνες...! Η αλήθεια είναι ότι δε γνώριζα τους καλλιτέχνες της άμμου.
Την καλησπέρα μου!

issallos είπε...

δες κι αυτο....
http://www.youtube.com/watch?v=YIOsIbqpR5s
....καλη νυχτα Αζα!!!

Καραβάκι είπε...

ΑlexMil αυτή την πλευρά ήθελα να τονίσω.Του να δημιουργείς,δίχως ματαιοδοξία... Το είδες και χαίρομαι.Καλό μήνα!

Καραβάκι είπε...

Ελιά,αυτός ο Μικρός,ο Μέγας... που υπάρχει μέσα στον καθένα μας είναι δικό μας δημιούργημα.Και ξέρεις... υπάρχουν κι εκεί κύματα να σβήνουν τα κακώς κείμενα.Καλό σου μήνα!

Καραβάκι είπε...

Global,την είχα στα πρόχειρα σχεδόν όλο το καλοκαίρι την εγγραφή και δεν θυμάμαι πια που βρήκα τις φώτος.Σου υπόσχομαι όμως,πως αν βρω κάτι θα σο το δώσω.Επίσης στον google μπορείς γράφοντας στην αναζήτηση sand painting, να βρεις πληροφορίες.Καλό μήνα να έχεις!

Καραβάκι είπε...

Λένα, ή δυσκολία δεν είναι στο μέγεθος,αλλά στα υλικά πάντα.Και τη φύση κανείς δεν μπορεί να την ξεπεράσει... Καλό μήνα!

Καραβάκι είπε...

meta, δεν μπορείς να φανταστείς τι ευφερίσκει η φαντασία του ανθρώπου και η τάση του για δημιούργια.Απίστευτα έργα!Έργα ανθρώπων!Καλό μήνα σου εύχομαι!

Καραβάκι είπε...

Ίσσαλος υπέροχο το βίντεο.Η τεχνική αυτή είναι υπέροχη!Και πρέπει να διαθέτεις και φαντασία αλλά και επιδεξιότητα!Σε ευχαριστώ και καλό μήνα να έχεις!