11/7/08

Οταν απλώς δεν γίνεται αλλιώς


«Θεέ μου», λέει μια προσευχή, «δώσε μου δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, κουράγιο να υπομείνω αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και σοφία για να μπορώ να ξεχωρίσω τα μεν από τα δε». Μεγάλη υπόθεση να διακρίνεις τη διαφορά ανάμεσα σ' ένα πρόβλημα που λύνεται και σε μια κατάσταση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, που δεν αλλάζει.. Οι Αμερικανοί το λένε με δυο λεξούλες: «Shit happens».

Για παράδειγμα, η ανεξέλεγκτη σεισμολογία: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έναν σεισμό. Μπορούμε όμως να προβλέψουμε ότι έπειτα από κάθε ταρακούνημα κυκλοφορούν αστραπιαία φήμες για μεγαλύτερο. Αυτή η φήμη επί χιλιάδες χρόνια «μάθαινε» τους πληθυσμούς να προστατεύονται από τους μετασεισμούς. Δύσκολα θα εξαλειφθεί το χούι, τουλάχιστον στους προσεχείς αιώνες.

Ενα άλλο παράδειγμα «shit happens» είναι η στενοχώρια των Λέσβιων για τη διπλή σημασία που έχει πάρει ο προσδιορισμός της καταγωγής τους. «Λεσβία» να σημαίνει ντε και καλά ομοφυλόφιλη γυναίκα. Εχουν δίκιο κατά ένα μέρος. Πρόκειται για μια παγκόσμια παρεξήγηση. Αλλά φοβάμαι ότι δεν λύνεται στα δικαστήρια. Πριν από χρόνια, μια κυρία που γνώριζε ακαδημαϊκά Αγγλικά, αλλά όχι Αγγλικά της πιάτσας, μου έδωσε μια συστατική επιστολή: «Rika is a flamboyant, passionate, gay person», έγραφε (και εννοούσε ότι είμαι μέσα στην καλή χαρά).

Οταν όμως άνοιξαν την επιστολή στο Λονδίνο, κατάλαβαν ότι η «Ρίκα είναι μια έντονη, παθιασμένη γκέι!» Τι να έκανα, μήνυση; Αποφάσισα να αντιμετωπίσω την ιστορία με γέλιο. Νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν οι Λέσβιοι και οι Λεσβίες. Στο κάτω κάτω, δεν είναι προσβολή να σε λένε «γκέι». Αν «Λεσβία» σήμαινε, ας πούμε, «πρασινομάτα», δεν θα το έπαιρναν τόσο βαριά. Νομίζω. Μπορεί να κάνω και λάθος. Το ζήτημα είναι πως και αυτό είναι μια κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Τουλάχιστον μέσα στους επόμενους αιώνες. Κι αν δεν μπορούμε να το απολαύσουμε, τουλάχιστον ας χαλαρώσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: