3/5/09

Η προέλευση του συμβόλου @



Με το @ συμβολίζεται η ένωση δύο γραμμάτων. Του a και του d, τα οποία σχηματίζουν την πρόθεση της λατινικής γλώσσας ad, που σημαίνει "στο", "προς", "πλησίον", "κοντά". Αυτό ίσως συνέβη γύρω στον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.
Πρόσφατα, ένας καθηγητής υποστήριξε ότι το σύμβολο το σύμβολο το χρησιμοποιούσαν ήδη πριν από 500 χρόνια οι έμποροι της Φλωρεντίας, οι οποίοι έγραφαν έτσι, με καλλιγραφικό τρόπο, ένα κεφαλαίο Α. Τι σήμαινε όμως αυτό το Α; Ήταν αρχικό της λέξης amphora, του αμφορέα δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν ακόμη εκείνο τον καιρό στη Μεσόγειο σαν μέτρο μέτρησης βάρους ή όγκου για σιτηρά ή υγρά.
Όποια κι αν είναι η προέλευση του, το σύμβολο υιοθετήθηκε στη Βόρεια Ευρώπη με τη σημασία "προς" και έκτοτε συνηθίζεται να μπαίνει μπροστά από τις τιμές (πχ. 20 packs @ 2,30), γι αυτό και η επίσημη ονομασία του στα αγγλικά είναι εμπορικό "προς" (commercial "at") και διαβάζεται σαν "at".
Λόγω της χρήσης του σε εμπορικές εφαρμογές, ενσωματώθηκε σύντομα (από το 1880 περίπου) στο κλαβιέ των γραφομηχανών, και αργότερα, σε όλα τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σε καθημερινή χρήση μπήκε με τη διάδοση του internet, αφού ήδη από το 1972 χρησιμοποιείται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανάμεσα στο όνομα χρήστη και τον διαδυκτιακό χώρο που φιλοξενεί το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Το σύμβολο @ το χρησιμοποιούσαν ακόμη και σε χώρες όπως η Αραβία και η Ιαπωνία, που οι γλώσσες τους δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο. Σήμερα, στην κάθε χώρα το σύμβολο έχει και διαφορετική ονομασία. Ας δούμε μερικές.
"Ουρά της μαιμούς" (Ολλανδία)
"Η προβοσκίδα του ελέφαντα/ουρά γουρουνιού" (Δανία)
"Το πόδι της γάτας/ το κανελόψωμο/ άλφα με προβοσκίδα" (Σουηδία)
"Γατοουρά" (Φιλανδία)
"Σκουληκαντέρα/ σκουλήκι/ κάμπια" (Ουγγαρία)
"Σκυλάκι" (Ρωσία)
"Σαλιγκάρη" (Γαλλία)
"Το ποντικάκι" (Κίνα)
"Το αυτί" (Αραβικά έθνη, Γερμανία, Τουρκία)
"Το τρελλό "α" (Σερβία)
"Το κοχύλι" (Ιταλία)
και το πολύ πετυχημένο εβραικό "στρούντελ".

4 σχόλια:

Δήμος είπε...

Kαλό ξημέρωμα και καλή σου εβδομάδα Γλύκα! Καλότυχο το νέο σου "σπιτικό"!:)

Καραβάκι είπε...

Καλημέρα Δήμο καλή βδομάδα και σε σένα.Χάθηκες... Τι έγινε με το πρωτάθλημα σκακιού?Ευχαριστώ για την ευχή σου.Είσαι ο πρώτος από την παλιά γειτονιά που μου εύχεται.Και είμαι βέβαιη ότι θα πιάσει η ευχή γιατί την κάνεις από την καρδιά σου.Τα λέμε...

DaisyCrazy είπε...

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! δεν αναφέρει το άρθρο το ελληνικό παπάκι ή παπί :)

Καραβάκι είπε...

Dorothea συγχώρα με που άργησα να σου απαντήσω.Είμαι καινούργια εδώ και έχω χάσει το μπούσουλα... Το ελληνικό παπάκι,δεν το ανέφερα επειδή όλοι το γνωρίζουμε.Προσπάθησα να γράψω πράγματα που σπάνια συναντάμε.Να είσαι καλά πάντως!