8/5/09

Slumdog millionaire και φαινόμενα διασημότητας...


Ο Τζαμάλ Μαλίκ, ένας 18χρονος από τις φτωχογειτονιές του Μουμπάι, θα ζήσει τη μεγαλύτερη ημέρα της ζωής του με όλα τα μάτια της Ινδίας στραμμένα πάνω του. Aν απαντήσει σωστά σε μια τελευταία ερώτηση, θα κερδίσει 20 εκατομμύρια ρουπίες στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος?». Το σόου διακόπτεται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, και τότε η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τζαμάλ ως ύποπτο απάτης. Πώς γίνεται ένα παιδί του δρόμου να γνωρίζει τόσο πολλά? Θέλοντας να αποδείξει την αθωότητά του, ο Τζαμάλ διηγείται την ιστορία της ζωής του, και βλέπουμε ότι κάθε κεφάλαιό της περιέχει και μια απάντηση στις απίθανες ερωτήσεις του τηλεπαιχνιδιού. Η μόνη ερώτηση που παραμένει αναπάντητη είναι πώς ένας νεαρός χωρίς πάθος για το χρήμα κατέληξε να παίρνει μέρος στο συγκεκριμένο σόου? Όταν ο Τζαμάλ επιστρέψει για να απαντήσει στην τελευταία ερώτηση, θα το αποκαλύψει σε 60 εκατομμύρια τηλεθεατές...



Αυτή είναι η ταινία που σάρωσε τα Όσκαρ. Και η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι σκληρή και απάνθρωπη... «Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της απόπειρας πώλησης της εννιάχρονης πρωταγωνίστριας της ταινίας "Slumdog Μillionaire" από τον πατέρα της αντί 300.000 δολαρίων. Η ινδική αστυνομία διέταξε έρευνες, η μητέρα και η μητριά της μικρής Ρουμπίνα Αλι έστησαν καβγά μπροστά στις κάμερες και ο πατέρας του παιδιού συνελήφθη. "Φιλάργυρη σκύλα, δώσε πίσω την κόρη μου!" φώναζε η πραγματική μητέρα της μικρής στη σύζυγο του πατέρα της Ραφίκ Κουρέσι, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να κάνει μια συμφωνία παράνομης υιοθεσίας, από την οποία θα λάμβανε 300.000 δολάρια. Ο ίδιος το αρνείται και λέει ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας.
Λόγω των άθλιων συνθηκών ζωής που επικρατούν στην παραγκούπολη Γκαρίμπ Ναγκάρ στα προάστια της Βομβάης, όπου ζει η οικογένεια, η μικρούλα έχει γίνει μήλον της Εριδος μεταξύ της βιολογικής της μητέρας, που την είχε εγκαταλείψει όταν ήταν δύο ετών, και του πατέρα της. Ολοι προσπαθούν να εξαργυρώσουν τη φήμη της, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Τα 2.500 ευρώ που πήρε η Ρουμπίνα, ως αμοιβή για τη συμμετοχή της στην ταινία, φαίνεται ότι ήταν πολύ λίγα.»


Δεν είναι μόνο αυτό. Στη Βρετανία, νεαρή ηθοποιός κρεμάστηκε, όταν έμαθε ότι διακόπτεται η σειρά στην οποία συμμετείχε επί επτά χρόνια. Δεν ήταν τόσο η προοπτική της ανεργίας που την έσπρωξε εκεί όσο η αιφνιδιαστική, απρόσμενη απόσυρση από τα φώτα της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με το χτίσιμο μιας προσωπικότητας εξαρτημένης από τη δημοσιότητα, την τηλοψία που ορίζει συχνά το στάτους κβο. Γι' αυτό και τα ριάλιτι συνεχίζονται απρόσκοπτα, μεταμφιεσμένα κάπως κάτω από το μανδύα ντοκιμαντέρ ή ειδικών εκπομπών.
Ριάλιτι είναι ό,τι και αν πει κανείς, αφού πίσω από το πρόσχημα ενός (όποιου) ταλέντου, ξεχύνεται η ανάγκη της επικράτησης με τον κλασικό τρόπο της ζούγκλας και της απελευθέρωσης των πιο χαμηλών ενστίκτων και συμπεριφορών μπροστά στην κάμερα. Οσο πιο χαμηλά τόσο μεγαλύτερος ο τηλεοπτικός χρόνος. Εδώ προσμένουμε ακόμη την Ανάσταση...
Τα δεκαπέντε λεπτά διασημότητας που αντιστοιχούν σε όλους, ήταν ίσως η πιο δραματικά αληθινή φράση του προηγούμενου αιώνα (ευχαριστούμε Αντι Γουόρχολ). Και είναι τώρα η στιγμή που δικαιώνεται με τον πιο κανιβαλικό και ανθρωποφοβικό τρόπο αυτή η ρήση.

Η διασημότητα γίνεται αντίβαρο της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας. Η περιπέτεια της μικρής ηρωίδας του «Slumdog Millionaire», που έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας ουσιαστικά σε δημοπρασία από τον ίδιο τον πατέρα της, είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα.

6 σχόλια:

korinoskilo είπε...

το εργο ειναι υπεροχο...... οσο για της διασημοτητα..... ε μερικοι ειναι ψωνια μεγαλα..... και ανασφαλης ψωνια :))))))


φιλια μικρη :)

Ευάγγελος είπε...

Πολύ σωστά το επισημαίνεις κι εγώ είδα την ταινία και στον ίδιο προβληματισμό κατέληξα... http://lifoland.blogspot.com/2009/04/freida-pinto-slumdog-millionaire.html

Καραβάκι είπε...

Για το έργο άκουσα τα καλύτερα από γνωστούς που το είδανε.Θα το δω σίγουρα.Όσο για τα ψώνια... έγινε και ψωμοτύρι η φράση και δεν μου αρέσει.Πολλά ψώνια μαζεύτηκαν και εκνευρίζομαι.Φιλάκια ζουζούνα μου!

Καραβάκι είπε...

Ευάγγελε δεν την είδα ακόμη την ταινία αλλά θα περάσω να δω τι έχεις γράψει στο μπλοκ σου.Το βέβαιο είναι ότι η διασημότητα φουσκώνει τα μυαλά όσων δεν έχουν ζήσει τίποτα στη ζωή τους.Καλή σου μέρα!

PANOPTIS είπε...

θα διαβασες φανταζομαι οτι ο πατερας μιας μικρης που επαιζε εκει την πηγαινε...προς πωληση για μερικες χιλιαδες δολλαρια ! Τοσο καλα ! Το εργο δεν το ειδα ! Φιλια πολλα ! Αντιγονη

Καραβάκι είπε...

Το διάβασα και αυτός ήταν και ο λόγος της εγγραφής τούτης Αντιγονάκι.Η ταινία μου είπαν ότι είναι πολύ δύνατη,κρατώ μια επιφύλαξη.Η ζωή όμως σε κείνη τη φτωχή χώρα σκοτώνει καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Φιλιά κι από μένα ψυχή μου!Καλό βράδυ!