25/5/09

Πες μου θάλασσα....


Καλοκαίρια…
Απέραντες καλοκαιρινές νύχτες, χαμένες μέσα στη θάλασσα και στο βραδινό αεράκι. Μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, έρωτας γυμνός… Παρθένες αμμουδιές ξεχασμένες, περιτριγυρισμένες από πεύκα, από σκιές, από θύμησες. Όνειρα βαθυγάλαζα, ξαπλωμένα στα βότσαλα να αγναντεύουν τ’ άστρα. Και το βλέμμα ν’ αρμενίζει στο άπειρο του σύμπαντος εκείνη την ιερή στιγμή που η ανθρώπινη ψυχή φτερουγίζει μέσα στον νυχτερινό ουρανό. Ο χτύπος της καρδιάς είναι τώρα καθαρός και συνοδεύει το απαλό δροσερό φύσημα του αέρα και το γλυκό ψιθύρισμα τον κυμάτων που ξεψυχούν αφρίζοντας στην ακρογιαλιά. Αυτή είναι η τελειότερη αρμονία. Οι μελωδίες της καρδιάς γίνονται ένα με τους ήχους της φύσης.
Πάνω τελείται η ιερή λειτουργία των πλανητών. Οι ψαλμωδίες του ουρανού, οι ήλιοι, οι γαλαξίες. Και καθώς το βραδινό καλοκαιρινό αεράκι χαϊδεύει στοργικά τους σβέρκους, τα μάτια αστράφτουν κι αρχίζουν οι εξομολογήσεις… Για όνειρα, για έρωτες...Αληθινά, δεν υπάρχει τελειότερη στιγμή από τις καλοκαιρινές νύχτες για να εκφράσει η ψυχή τα όνειρά της.
Κι έτσι όπως τα φλογερά μάτια φωτίζουν τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, ξαφνικά η φύση ζωντανεύει και απαντάει με το πιο γλυκό μα και ψυχρό φως, το πιο μελαγχολικό και συνάμα ονειρεμένο πρόσωπο της νυχτιάς.
Η Σελήνη σιγά σιγά ξεπροβάλλει πίσω απ’ τα πεύκα για να φωτίσει εκείνα τα μάτια που την κάλεσαν... Ξέρουν καλά να μιλούν την ίδια γλώσσα η Σελήνη και τα ανθρώπινα μάτια. Σαν να είναι απ’ το ίδιο υλικό καμωμένα, απ’ την ίδια ουσία.
Είναι τα μάτια καθρέφτης της ψυχής. Κι όταν χρειάζεται η ψυχή να πετάξει στον ουρανό, πάντα αυτά δείχνουν κατά τη Σελήνη για να αντλήσει δύναμη και να χαθεί μέσα στη νυχτιά, μέσα στο μαγεμένο ασημένιο μονοπάτι που χαράζει αιώνες τώρα η νυχτερινή Θεά…
Εκείνες τις καλοκαιρινές νύχτες μπορείς να σταθείς και να αντικρίσεις τη ζωή σου σαν δημιουργός. Σαν μικρός Θεός που ξαναφτιάχνει τον ίδιο κόσμο απ’ την αρχή.
Χιλιάδες αναμνήσεις ξετυλίγονται μπροστά στο νου σου και δάκρυα γλυκά τρέχουν απ’ την καρδιά σου. Δεν κλαις από λύπη. Είναι η νοσταλγία. Τόσες αναμνήσεις… Τόσες νύχτες που σημάδεψαν τη ζωή σου για πάντα… Θα θυμηθείς το τρυφερό άπλωμα της μέρας στις παλάμες σου όταν έδειχνες τον ήλιο ν’ ανατέλλει. Και πάλι θα μεγαλώσεις, θα χαθείς μες τις εικόνες. Εικόνες…Τι πέρασε απ’ τον νου σου μέσα σε μια ζωή. Ό,τι σε άγγιξε, ό,τι λάτρεψες, ό,τι αγάπησες. Τίποτα δεν έχει χαθεί απ’ την καρδιά σου. Ναι, μπορεί να μη τα θυμάσαι όλα… Δεν έχει σημασία. Είναι δεμένα πάνω στην ψυχή σου και ξεδιπλώνονται τούτη την γλυκιά καλοκαιρινή νυχτιά.
Επειδή έχουν δική τους θέληση οι αναμνήσεις. Και ποθούν να βγουν να περπατήσουν και πάλι εκεί όπου γεννήθηκαν, στον κόσμο του παρόντος, τον αληθινό.
Δε θα τα καταφέρουν όμως για πολύ. Γιατί είσαι σκληρός και προχωράς δίχως να λογαριάζεις το χρόνο. Περνούν τα μεσάνυχτα κι αποφασίζεις ότι η ζωή σου είναι ολόκληρη μπροστά και σε περιμένει. Λησμονείς τον θλιμμένο ψίθυρο των αναμνήσεων. Παραβλέπεις το σημαντικό τους μήνυμα, τούτη η νυχτιά δε θα κρατήσει για πάντα, το παρόν θα γίνει παρελθόν και θα χαθεί μέσα στον χρόνο.
Το καλοκαίρι δε θα κρατήσει για πάντα και οι στιγμές που θα ζήσουμε θα είναι μοναδικές.

Γι’ αυτό, ας ζήσουμε κάθε στιγμή από αυτό το καλοκαίρι που έρχεται…

8 σχόλια:

σταγόνα είπε...

περασμένα μεσάνυχτα και τούτη η νύχτα δεν θα κρατήσει για πάντα.. τίποτα δεν κρατάει για πάντα και δεν ξέρω για πιο λόγο βρίσκεται στα λεξικά ετούτη η λέξη..
όμως το καλοκαιράκι έρχεται γοργά με βήμα ταχύ
ετοίμασε Γλυκάκι μπρατσάκια μαγιώ καπέλο και αντηλιακό και περνάω να σε πάρω..
φιλάκια πολλά και όνειρα γλυκά

Δημητρης είπε...

Ευτυχώς που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να γράψουν...δεν "το έχουν"... Το μόνο που λείπει είναι λιγουλάκι εμπιστοσύνη παραπάνω σε μας και κάποιος να μας δείξει λίγα τεχνικά...Δεν θέλει πολύ. Καρδιά θέλει και αλήθεια... Καλημέρα.

Καραβάκι είπε...

Βροχούλα μου ξενύχτησες αφήνοντας τς λέξεις να σε παιδεύουν;Κι εγώ έτσι πιστεύω... ότι το για πάντα είναι μια ανάγκη μας βουτηγμένη στην ουτοπία.Τίποτα δεν διαρκεί σε τούτη τη ζωή για πάντα.Δυστυχώς... Αλλά καλύτερα να ετοιμαστώ και να κατέβουμε στη θάλασσα... εκεί όλα θα είναι πιο όμορφα.Το αλλοπαρμένο σου δεν φοράει πια μπρατσάκια... τα καταφέρνει και επιπλέει δίχως να βουλιάζει... Καλημέρα γλυκειά μου κι αγαπημένη σταγονίτσα!Να είσαι καλά!

Καραβάκι είπε...

Χμμμμ.... και μερικοί έχουν και την καρδιά και την αλήθεια αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο.Ώσπου έρχεται ένας καλός άγγελος και τους τον δείχνει... καλημέρα κυρ δάσκαλε!

DaisyCrazy είπε...

"Το καλοκαίρι δε θα κρατήσει για πάντα και οι στιγμές που θα ζήσουμε θα είναι μοναδικές." ακριβώς! τα καλοκαίρια είναι φωτεινά, γλυκά κι αφορμή για όμορφες αναμνήσεις

Καραβάκι είπε...

Dorothea τίποτα δεν κρατά για πάντα και πρέπει να μάθουμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή που περνά και δεν ξανάρχεται ποτέ. Μια όμορφη γεμάτη φως μέρα σου εύχομαι.Να είσαι καλά!Καλημέρα!

παλίρροια είπε...

Αυτή η άϋλη ουσία που λέγεται ψυχή,καθορίζει την κάθε στιγμή μας,ζυγιάζει με τα δικά της μέτρα και σταθμά,χωρίς να υπακούει σε λόγιά,σε πράξεις... Είναι η κυβέρνια της μοίρας μας...

Καλημέρα Γλυκερίτσα με τα όμορφα
της ψυχής σου που μας καταθέτεις!

Καραβάκι είπε...

Και έτσι δεν πρέπει να είναι παλίρροια μου;Aλλοίμονο αν υπήρχαν κανόνες στα θέλω της ψυχής μας.Αλυσίδες γίνονται που την κρατάνε δεμένη.Ευτυχισμένοι όσοι έχουν ψυχές πουλιά ταξιδιάρικα.Που μπορούν και πετάνε πάνω από τα γαλάζια νερά της θάλασσας και νιώθουν ότι η ζωή τους προσφέρει.Καλημέρα κι από μένα και να είσαι καλά!