7/6/09

Μια βόλτα με ποδήλατα...


Για λίγες ώρες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, γέμισαν με ποδήλατα, χρώματα, γέλια, φωνές και κόσμο που... βγήκε από τα ρούχα του γιατί δεν αντέχει άλλο την κατάσταση.

Περισσότεροι από 200 γυμνοί και ημίγυμνοι ποδηλάτες έβγαλαν από τους ρυθμούς της τη βασανισμένη - και από τα έργα του μετρό - πόλη και για λίγο έκλεψαν τη «δόξα» από τα αυτοκίνητα, που με το καθημερινό μποτιλιάρισμα έχουν οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στις πρώτες θέσεις των πιο ρυπογόνων πόλεων της Ευρώπης.

Χρωματιστά ποδήλατα, πατίνια, skateboards, ακόμα και αναπηρικά αμαξίδια, στολισμένα όλα με λουλούδια, μετέφεραν το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερα ποδήλατα και λιγότερη μόλυνση.

Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρδάρη, διέσχισε την Εγνατία, πέρασε από την πλατεία Σιντριβανίου και την πλατεία Αριστοτέλους και κορυφώθηκε μπροστά στο Λευκό Πύργο, χωρίς εντάσεις ή συλλήψεις, όπως στο περυσινό πρώτο βήμα.

Οι ποδηλατοδρόμοι δεν είχαν μόνον ως στόχο να κινητοποιήσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη, αλλά να στείλουν μήνυμα προς τους αρμόδιους φορείς (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση) ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται και πολιτική βούληση.

Στην ποδηλατοδρομία πήραν μέρος και οι ομάδες «Αναπηρία Σήμερα», «Άλλη Όψη» και «Παιδιά εν Δράσει». «Στην αναξιοπρεπή ρύπανση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα, αντιπαραθέτουμε την αξιοπρέπεια του γυμνού σώματος», καλώντας παράλληλα την Πολιτεία να προωθήσει στην πράξη το ποδήλατο ως βασικό μέσο μεταφοράς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η περσινή ποδηλατοδρομία ενέπνευσε το βραβευμένο, εξαιρετικό, ντοκιμαντέρ «Βγήκαμε από τα ρούχα μας». Φέτος, βγήκαν...στους δρόμους πάρα πολλοί Θεσσαλονικείς για να πάρουν μέρος σε αυτή τη γιορτή. Ευτυχώς, ελάχιστοι με διάθεση ηδονοβλεπτική...



4 σχόλια:

Benikos place είπε...

Mπραβο σε όλους!
Αντε και αν μέχρι του χρονου μαθει η Βενια καλα ποδήλατο θα ερθουμε και εμεις!

Καραβάκι είπε...

Πέρισυ τους μάζευε η αστυνομία.Φέτος δεν τους πείραξε κανείς.Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία.Με πολύ φαντασία.Εσείς ξέρετε καλά πόσο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιείται ο κόσμος για θέματα που κάνουν την ποιότητα της ζωής μας καλύτερη.Να είσαι καλά Νικόλα.Καλό βράδυ!

korinoskilo είπε...

φτου ρε γμτ το εχασα......
που ειμουν την παρασκευη??!!!!
(σκεφτομαι μισο)

αα !! τς! δεν μπορουσα με τπτ :/

Καραβάκι είπε...

Ετοιμάσου για του χρόνου!Διάλεξε πως θα σε βάψω και άστο πάνω μου!Θα κάνω το πιο εντυπωσιακό body painting!