5/6/09

Αμαρτίες γονέων


Η δίωξη των τέκνων Καραβέλα και ο μέγας θόρυβος που την ακολούθησε, αγγίζει ένα τεράστιο ηθικό, φιλοσοφικό και κοινωνικό ζήτημα, τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος.

Τι είναι στην πραγματικότητα ο νόμος; Ως πού υπηρετεί τον άνθρωπο η τυφλή και χωρίς εξαίρεση συμμόρφωση; Υπάρχει Αγραφο Δίκαιο που επιβάλλει, σε περιπτώσεις, την αμφισβήτηση των νόμων, ακόμα και την ανυπακοή σ' αυτούς;

Η Ηθική και η Φιλοσοφία του Δικαίου αποτελούν έναν από τους πιο στρυφνούς και απροσπέλαστους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Στα χάρτινα «πάνελ» των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων, την υπόθεση των τέκνων Καραβέλα έπρεπε να αναλάβουν, όχι πολιτικοί και δικηγόροι και θιγμένοι αισθηματίες, αλλά ο Σοφοκλής, ο Σπινόζα, ο Δεσποτόπουλος και τόσοι άλλοι. Το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» δεν είναι ευκαιριακό ζήτημα ούτε κομματικό, αλλά πανάρχαιο, φοβερό και τεράστιο.

Οι σοφοί σιωπούν. Δεν έχουν δουλειά στα τηλεοπτικά πάνελ. Ισως επειδή είναι σνομπ σοφοί και πιστεύουν πως λίγα θα καταλαβαίναμε.

Ισως επειδή είναι αληθινοί σοφοί, ξέρουν πως οι ηθικοί προβληματισμοί ακούγονται κενοί, σχεδόν μπούρδες, τη στιγμή που μια νέα κοπέλα είναι ήδη πίσω από τα κάγκελα και τα τρία αδέλφια της αντιμετωπίζουν πολύμηνη προφυλάκιση, εγκλωβισμένα στις δαγκάνες του συστήματος.

Μπορεί να μην καταλαβαίνω πολλά από τους φιλοσόφους, αλλά με την «Αντιγόνη» τα πηγαίναμε πάντα μια χαρά.

Θα σας συνιστούσα ανεπιφυλάκτως να την παραχώσετε στο σακίδιο του εκλογικού-παραλιακού σας τριημέρου, σε ένδειξη συμπαράστασης για το κορίτσι που είναι φυλακή. Καλές βουτιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: