9/6/09

Viva La Vida



Η άποψη «μεγάλα έργα για μεγάλες ιδέες», είναι «ξύλινη γλώσσα». Ζντανοφικής προέλευσης. Ο θετικός ήρωας είναι ξεπερασμένη υπόθεση. Το παραβατικό, το χυδαίο, το αρνητικό, είναι τα παραδείγματα της ζωής και από κοντά - βέβαια - και της τέχνης. Ποιος νοιάζεται για σένα, που τραβάς το λούκι, και παράλληλα ερωτεύεσαι, τραγουδάς, ελπίζεις, γεννάς παιδιά, προχωράς τη ζωή; Ο εκβιασμός, η λάσπη, οι καταδίκες, οι δωροδοκίες, η συναλλαγή, η κομπίνα, έχουν το μεδούλι του ενδιαφέροντος.
Είναι έτσι η ζωή, είναι αυτή η ζωή, πρέπει να είναι αυτή η ζωή; Κανένας δεν αρνείται πως οι «κορυφώσεις» είναι αυτές που έχουν ενδιαφέρον. Η οριζόντια γραμμή, που καθορίζει τα «πάνω» και τα «κάτω», είναι το οριακό σημείο της μετριότητας. Το «βάθος» και το «ύψος» έχουν το - «δραματουργικό» - ψωμί. Ομως, τόσο το «βάθος», όσο και το «ύψος» δεν περιέχεται μόνον στο αρνητικό. Περιέχεται, κυρίως, στο θετικό. Και ωστόσο, κανένας δε δίνει σημασία στη θετική προσπάθεια.
Ησυχία, λοιπόν... Η Ελπίδα και ο Αποστόλης, η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος, το ζευγάρι που σπέρνει, που οργώνει, που θερίζει, είναι παλιομοδίτικο. Είναι ήρωες μιας χαμένης εποχής, που δεν προάγει τη ζωή και την τέχνη. Είναι ήρωες χωρίς σασπένς και χωρίς «κορυφώσεις». Είναι ήρωες για τις πίσω σελίδες. Ζντανοφικά δημιουργήματα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζντανοφικά δημιουργήματα.Τι ειναι αυτο?
βαλε μας κατι πιο lite να κανουμε και κουβεντα!
ενα γεια απο μενα γλυκεριτσα γιατι τον ζταν...πως τον λενε δεν τον ξερω.

Καραβάκι είπε...

Ζντανοφική είναι η θεωρία που ασπάζεται ότι κάθε τι απλό,ευχάριστο και εύκολο δεν είναι τέχνη.Σε οποιαδήποτε μορφή κι αν είναι αυτή.Έτσι πολύ απλά για να μην σε βαρύνω πιότερο.Τις light συζητήσεις θα τις κάνουμε στα βραχάκια δίπλα στη θάλασσα.Μπορεί και μαζεύοντας πεταλίδες... Γεια και χαρά σου θαλασσοκράτορα!