9/10/09

Στα... άγνωστα Καστανοχώρια


Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας βρίσκεται το Βόϊο. Ένα βουνό αλλιώτικο από τα άλλα, ένα βουνό τόσο ιδιαίτερο όσο και το πανάρχαιο όνομά του. Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Οτιδήποτε απαντάται στους θαυμαστούς βουνίσιους κόσμους περικλείεται στο Βόϊο. Απάτητες κορφές, καταρράκτες, φαράγγια, απόκρημνοι βράχοι, ατέλειωτα μυστηριακά δάση γεμάτα ζωή, θρύλους και κτίσματα της παλιάς εποχής, πολύστροφοι ποταμοί και απότομα ρέματα, πέτρινα γεφύρια, κρυμμένα μονοπάτια και οικισμοί σκαρφαλωμένοι στις βουνοπλαγιές χαρακτηρίζουν τον ιδιόμορφο αυτό τόπο.


Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού διαθέτει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.


Το Βόϊο αποτελεί βιότοπο κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες, αγριόγατες, αλλά και ψάρια.

Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική. Αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πανέμορφου αυτού ορεινού τόπου αποτελεί ο ξακουστός Πενταλόφος και η περιοχή που τον περιβάλλει.


Στο πανέμορφο αυτό βουνό οργανώνεται κάθε χρόνο μια γιορτή με… γεύση από κάστανο, ενός από τα ξακουστά προϊόντα της περιοχής. Κάθε Οκτώβριο στο Βόιο, "που ακουμπά το κεφάλι του στα λατοσκέπαστα βουνά και τα πόδια του στο νιόφτιαχτο Αλιάκμωνα".

"Το κάστανο θέλει κρασί
και το καρύδι μέλι
και το κορίτσι φίλημα
πρωί και μεσημέρι"

τραγουδά η λαϊκή παράδοση.


Οι επισκέπτες την ημέρα αυτή δεν έχουν παρά να απολαύσουν τα ψητά, τα γουρουνόπουλα, τα σουβλάκια και βέβαια τα υπέροχα κάστανα (βρασμένα και ψημένα) συνοδεία παραδοσιακού τσίπουρου και ντόπιου κρασιού καθώς και τα υπέροχα τοπικά εδέσματα (μηλόπιτα, χαλβά, τραχανά, μέλι, ποτό, μαρμελάδα, κ.λ.π.). Στην κεντρική πλατεία δίνουν και πέρνουν οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια.

2 σχόλια:

Uid είπε...

Καταπληκτικό ταξιδιωτικό!
Αυτό που είναι όμως πολύ πιο καταπληκτικό, είναι το Video.

Πόσο μικρή είναι η Ελλάδα μας, όμως πόσοι άραγε γνωρίζουν όλες τις γωνιές της!

Πολλά φιλιά Aza.
Καλή σου μέρα.

Καραβάκι είπε...

Καπετάνιε χαίρομαι που σου άρεσε το οδοιπορικό.Τα Καστανοχώρια είναι μαγευτικά.Λες και βρίσκεσαι σε άλλη εποχή.Πιστεύω ότι έχει αρκετούς ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουν στη χώρα μας.Έχει όπως γράφεις κι εσύ τόσες ομορφιές που είναι κρίμα να περάσει η ζωή και να μην τις έχεις δει.Καλό βράδυ σου εύχομαι και φιλιά πολλά και από μένα.