23/10/09

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Fairy tales of yesterday
will grow but never die
Freddie Mercury (Show must go on)


Είναι όμορφο να ακούμε ιστορίες που να έχουν ενδιαφέρον. Πάντα άρεσε στους ανθρώπους να ακούνε ιστορίες. Έτσι έφτιαξαν τους μύθους που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Αλλά και στην καθημερινή μας ζωή αυτό συμβαίνει. Λέμε ή ακούμε ιστορίες που συνέβησαν.

Η αφήγηση μιας ιστορίας είναι το πρωτογενές υλικό σε όλες σχεδόν τις Τέχνες. Θέατρο, λογοτεχνία, κινηματογράφος, χορός, συχνά ακόμα και στη ζωγραφική. Η αφήγηση είναι τόσο παλιά, όσο και η ίδια η γλώσσα. Οι άνθρωποι από τότε που μιλάνε, αφηγούνται. Είναι η βασική μέθοδος με την οποία κατανοούν τον Κόσμο.

Το θέατρο προτίθεται να ανιχνεύσει την τέχνη του αρχέτυπου, του πρωταρχικού. Ας ελπίσουμε ότι θα μακροημερεύσει στα χρόνια που ακολουθούν.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ιδρύθηκε το
1997. Στεγάζεται στην Αίθουσα Τέχνης που βρίσκεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κοζάνης.
Η αίθουσα, διαθέτει
600 θέσεις, μεγάλη σκηνή και φουαγιέ, ενώ έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα φωτιστικά και ηχητικά μηχανήματα. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πραγματοποιούνται στο θερινό θέατρο, 700 θέσεων, στο πάρκο του στρατοπέδου.


Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έχει παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όχι μόνο στην Κοζάνη και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις. Στους στόχους του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, η επαφή των πολιτών και της νεολαίας με την τέχνη του θεάτρου, τους νέους συγγραφείς, τους σκηνοθέτες, τους σκηνογράφους, τους μουσικούς και τους ηθοποιούς. Ακόμη το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης φροντίζει για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των τοπικών παραδοσιακών θεσμών. Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης επί σειρά ετών ήταν η κα Νανά Νικολάου δημοσιογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Τα τελευταία δύο χρόνια τα σκύπτρα πήραν η κα Κούλα Καλογερίου, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ και ο Γιάννης Καραχισαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το φετινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ είναι πλούσιο και γεμάτο από φιλόδοξες παραγωγές, με γνώμονα το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, τις ντόπιες συνεργασίες και την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής.

Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ για φέτος το χειμώνα είναι να κερδίσει το στοίχημα και να φέρει ολοένα και περισσότερο κόσμο στο θέατρο, ώστε να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, την παιδική σκηνή, μουσικά αφιερώματα, παραστάσεις όπερας, φεστιβάλ αφήγησης, σεμινάρια και πολλές άλλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.


Η κα Καλογερίδου στη φετινή παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην άγονη γραμμή, ένα «πρότυπο σκηνής για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, με το οποίο μπορείς να πας παντού με ειδικά διασκευασμένες παραστάσεις και να παίξεις σε οποιονδήποτε μη θεατρικό χώρο». Αναφέρθηκε ιδάιτερα στα «αγάλματα της πόλης» και την εφαρμογή της ιδέας να διερευνάται με ένα ειδικό αφιέρωμα η προσωπικότητα, το έργο και η ζωή ενός ανθρώπου που το άγαλμά του κοσμεί την πόλη.
Αναφέρθηκε επίσης στις νύχτες κωμωδίες, ένα «ιδιαίτερο καλλιτεχνικό είδος», όπως το χαρακτήρισε. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν στα μπαρ της πόλης και συνεχίζεται σήμερα σαν stand up comedy. Όπως είπε ο κ. Καραχισαρίδης, οι νύχτες κωμωδίας φέτος θα ταξιδέψουν σε όλη την περιφέρεια, αφού θα συνδυαστούν με την άγονη γραμμή, ενώ έπειτα από προσκλήσεις που έγιναν στο ΔΗΠΕΘΕ θα ταξιδέψουν και σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στο φεστιβάλ αφηγηματικής τέχνης που ξεκίνησε φέτος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Πελασγού, ένα φεστιβάλ που όπως τόνισε «αν αναπτυχθεί στα επόμενα χρόνια θα είναι ένας πόλος έλξης για την πόλη, πανελλαδικά και διεθνώς».

Αναφερόμενος στη «Βαβυλωνία», την παράσταση της κεντρικής σκηνής για το χειμώνα, είπε πως θα γίνει με «αξιόλογο ντόπιο δυναμικό», ενώ μάλιστα προσέθεσε πως «η πόλη έχει ερασιτέχνες ηθοποιούς που για μένα είναι επαγγελματίες. Θέλουμε να αποδείξουμε στην πόλη και παρά έξω ότι οι ηθοποιοί είναι υψηλού επιπέδου και αξίζουν τον σεβασμό μας». Μίλησε, ακόμα, για την σατυρική ηθογραφία που φέτος θα παρουσιάσει εκ νέου ένα έργο του Γιώργου Παφίλη που γράφτηκε και ανέβηκε πολλά χρόνια πριν, καθώς και στις «σταθερές συνεργασίες» με το Δημοτικό Ωδείο, το Ωδείο του Δημήτρη Δημόπουλου κ.α. «Αυτό που μένει είναι η συνέχεια» είπε και προσέθεσε πως «δεν ξέρω αν θα είμαστε εμείς ή άλλοι στη θέση μας, αλλά αν δεν υπάρξει συνέχεια όλα αυτά θα μείνουν σαν πυγολαμπίδα στο παρελθόν του χρόνου. Σαν μια ανάμνηση…». Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και το συμβούλιο για το οποίο μίλησε με τα καλύτερα λόγια λέγοντας πως «η συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από εξαιρετική». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα «ο φετινός χειμώνας να είναι δημιουργικός όπως οι προηγούμενοι».


Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ για τη φετινή χειμερινή περίοδο περιλαμβάνει:

Κεντρική σκηνή: «Βαβυλωνία» του Δημήτριου Βυζάντιου, που θα ανέβει σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη, και ορισμένους από τους ρόλους θα ενσαρκώσουν ο Γιώτης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Κοντορίκος, ο Τάκης Συνδουκάς, ο Γιώργος Παφίλης, ο Νίκος Κέφαλος κ.α.

Η παράσταση θα ανέβει
16-20 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης.

Παιδική σκηνή: «Οδύσσεια», σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα και τους Βασίλη Πουλάκο, Γιώργο Μπούγο, Παναγιώτη Νάκο στους κεντρικούς ρόλους.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα
24 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης

Stand up comedy, από τους Γιώργο Κοντορίκο, Τάκη Συνδουκά, Δώρα Σιαλβέρα και Αναστασία Δαδαμόγια, από τα Χριστούγεννα στα μπαρ της πόλης και μέχρι το Μάιο στην Άγονη Γραμμή.

Σατιρική ηθογραφία με την παράσταση «Νιάνια» του Γιώργου Παφίλη, από
5 έως 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Φίλιππος».

Σύγχρονο θέατρο: «Οι βλαβερές συνέπειες της βλακείας» του Σάκη Σερέφα, με τον Δημήτρη Πιατά.
30 Νοεμβρίου, 1 Νοεμβρίου, 7-8 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στο «Θεατροδρόμιο».

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (στην α/θμια εκπ/ση, στο θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι).

2ο Φεστιβάλ Αφηγηματικής Τέχνης, 10-18/4/2010


Συνεργασίες:

Μουσικό αφιέρωμα: «Για μια γυναίκα» με τους Γ. Γιαννόπουλο και Κ. Χανιώτη,
9-10/11 στο Θεατροδρόμιο, 16/11 στο Βελβεντό και 17/11 στο Άργος Ορεστικό.

Εδώ Λιλιπούπολη με τους
Family Voices και το Ωδείο Δ. Δημόπουλου, 9-10/1/2010 στην Αίθουσα Τέχνης.

Αγάλματα της πόλης μας, αφιέρωμα στον Νικόλαο Κασομούλη.

Όπερα στη Σοφίτα,
20-21/3/2010 στην Αίθουσα Τέχνης.

Η δημιουργία μιας όπερας, 20-21/3/2010 στην Αίθουσα Τέχνης.

Η ποίηση στην αγκαλιά της μουσικής, σε διάφορους χώρους και σχολεία,
21-22-23/3/2010.

Μουσική από τον κινηματογράφο,
24
-25/4/2010, Αίθουσα Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: