18/12/08

Mέρες κωμωδίας ή μέρες με κωμωδία...



Στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λέξη αγώνας είχε τελείως διαφορετική έννοια από εκείνη που απόκτησε αργότερα ή από αυτή που έχει σήμερα. Στην αρχή, σήμαινε η λέξη τον τόπο συνάθροισης των πολιτών μιας πόλης. Αργότερα, απόκτησε την έννοια του αθλητικού συναγωνισμού. Με την έννοια αυτή είναι και σήμερα γνωστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και άλλες έννοιες. Αγώνας ακόμη σημαίνει τη δυναμική σχέση των αμοιβαία εξαρτώμενων, αλληλοσυμπληρούμενων ή αλληλοσυγκρουόμενων κοινωνικών και φυσικών φαινομένων. Με τον ορισμό αυτό, η έννοια αγώνας αποκτάει τελείως διαφορετική σημασία, παύει να είναι απλώς μια περιγραφική έκφραση κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος κι εκφράζει πλέον τις βαθύτερες σχέσεις της αλλαγής και της εξέλιξης μέσα στη φύση και στην κοινωνία.

Ο αγώνας δεν έχει ένα πρόσωπο. Τον συναντούμε σε πολλές μορφές. Τις τελευταίες μέρες το είδαμε καθαρά αυτό. Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαφορετικές μεταξύ τους. Άλλοτε βίαιες και φανατισμένες, άλλοτε ειρηνικές και πολιτισμένες.

Χαίρομαι όταν οι άνθρωποι βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει και εφευρίσκουν νέες μορφές δράσης, σε κάθε επίπεδο. Ειρηνικές και με χιούμορ. Που χτυπούν την καθημερινότητα και τα κακώς κείμενα της εύστοχα. Γιατί υπάρχουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα συμβατικά. Όπλα που χτυπάνε τη σαπίλα και την σκορπίζουν στον αέρα. Όπλα που ανακατεύουν τη χρυσόσκονη, με τις στάχτες και τα αποκαίδια.

Μια τέτοια προσπάθεια κάνει για δεύτερη χρονιά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, συνεχίζοντας τις παραστάσεις «Νύχτες κωμωδίας» στα μπαρ της πόλης, μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και ειδικά τις νεότερες ηλικίες. Το stand up comedy είναι ένα είδος κωμωδίας στο όρθιο! Ένα είδος σκηνικής τέχνης με παρελθόν σε όλο τον κόσμο. Σατιρίζει, σχολιάζει τα κοινωνικά ήθη, την καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα είδος διασκεδαστικής τέχνης που καταπιάνεται με το πρόσκαιρο, με το τώρα και κύριο χαρακτηριστικό του είναι η άμεση επαφή με το κοινό, σε περιβάλλον χαλαρό και άνετο.

«Εξορμούμε στα μπαρ με μια παράσταση διαφορετική, όχι παράσταση θεάτρου αλλά stand up comedy, κάτι διαφορετικό- διαδραστικό. Πυρήνα έμπνευσης αποτελεί για αυτό η καθημερινότητα με τις δυσκολίες της, τις ανατροπές της, με τη φαντασία που αυτή διαθέτει από τη ζωή. Στόχο έχει να σατιρίσει και να ξορκίσει οτιδήποτε μας δυσκολεύει» ανέφερε η κ. Καλογερίδου λέγοντας τέλος πως «πιστεύουμε πως θα μας δοθεί η ευκαιρία να διακόψουμε, να διασκεδάσουμε και να επαναστατήσουμε από την καθημερινότητα μας».
Από την πλευρά του ο εμψυχωτής της παράστασης Γιώργος Κοντορίκος αναφέρθηκε αρχικά στην stand up comedy (ένα είδος κωμωδίας που ξεκίνησε στην Αμερική και στην Ελλάδα πρωτοπόρος ήταν η Λουκία Ρικάκη) ενώ αναφέρθηκε και στα κείμενα της παράστασης λέγοντας πως «είναι ανθρώπινα, φιλικά, ζεστά, καθημερινά. Όλοι θα βρούμε στοιχεία δικά μας μέσα σε αυτά. Βασικό στοιχείο είναι η συμμετοχή του κόσμου. Πέρυσι παρουσιάσαμε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, ο κόσμος συμμετείχε με τις ατάκες του και μας βοήθησε να λυθούμε. Φέτος πιστεύω πως είμαστε λίγο περισσότερο έτοιμοι, καλύτερα προετοιμασμένοι. Πιστεύω πως ο κόσμος θα το χαρεί, θα ξεφύγει από την καθημερινότητα. Η συμμετοχή είναι πάνω από όλα που μετράει, ανοιχτή καρδιά για τα bar, γιατί αυτό είναι τα bar».
Το δικό του κάλεσμα προς τον κόσμο απηύθυνε και ο μουσικός Κωνσταντίνος Κωτούλας λέγοντας μεταξύ άλλων πως «συνεχίζουμε στα περυσινά δεδομένα με ανανεωμένα κείμενα, ανανεωμένες φωνές και ανανεωμένους καλλιτέχνες. Τα τραγούδια είναι γνωστά και αγαπημένα με αλλαγμένους ελαφρά τους στοίχους. Ελπίζουμε να πετύχουμε στον στόχος μας και να σοκάρουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε να προβληματιστεί».


η ζωή έχει ανάγκη τους κωμικούς ...
μπορεί να είναι απάνθρωπη χωρίς τη δική τους ειρωνεία

O Θεός όταν έφτιαξε τον κόσμο στάθηκε όρθιος και χαμογέλασε... Tι είναι αυτό αν δεν ειναι σταντ απ κομεντυ; Tο stand up comedy δεν ειναι τίποτε άλλο από το γνώριμο μας φίλο... το χιούμορ. Mέσα από την απλότητα του απελευθερώνουμε την αξία του καλοπροαίρετου, πηγαίου και ανοιχτόκαρδου γέλιου. Tο γέλιο που βγαίνει μέσα από την παρουσίαση μιας φαιδρής και ποτέ εκχυδαϊσμένης πραγματικότητας. Tο stand up comedy ειναι οικείο, φιλικό, άμεσο. Όπως ακριβώς ο αληθινός Έλληνας. Έχει μια παράξενη γλυκύτητα, μια απίθανη κομψότητα που έχει αρχίσει να συνεπαίρνει το ελληνικό κοινό. Iσως γιατί καταλαβαίνουν σιγά πως η Dolce Vita δεν απέχει πολύ από αυτά που εμείς λέμε νύχτες κωμωδίας.

Tο stand up comedy ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Eλλάδα τον Aπρίλιο του 1994 με πρωτοβουλία της Λουκίας Pικάκη. Κωμικές παρλατες, αυτοσχέδια νούμερα, αστείες ατάκες, ανέκδοτα, αυτοσαρκασμός, καυτή σάτιρα με την έντονη συμμετοχή του κοινού ειναι τα χαρακτηριστικά της πρώτης επαφής του Eλληνικού κοινού με την stand up κωμωδία.
To stand up comedy είναι ένα πλαίσιο διάλογου με συνομιλητές τον κωμικό και το κοινό ο κωμικός στροβιλίζεται στο κέντρο του κοινού, στο κέντρο του κόσμου, ο κωμικός τολμά επιχειρεί ορισμένα λυτρωτικά βήματα και ανεβαίνει στη σκηνή, μια ιδιότυπη σκηνή, αρένα.
Eδώ η θεατρική σύμβαση δεν ισχύει. H σκηνή, αρένα δεν υπακούει στη γνώριμη συνθήκη.H διάθεση του κοινού δεν είναι δεδομένη,εδώ δεν έρχεται διατεθειμένο να καταναλώσει την παράσταση,να ακούσει κείμενο προκαθορισμένης διάρκειαςνα αποδεχθεί - έστω πρόσκαιρα όσο θα βρίσκεται στον χώρο - τον τρόπο κρατήσειςς που έχει επιλέξει ο ηθοποιόςτη μέθοδο που προτείνει ο σκηνοθέτης.

Eδώ ο κωμικός εκτίθεται μπροστά σε όλο τον κόσμο βλέπει, αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα, συνομιλεί μαζί τους,σε αντίθεση με τη θεατρική σύμβαση,
ο κωμικός δεν χρησιμοποιεί την εξουσία της σκηνής, τον ενδιαφέρει να κατακτήσει, χωρίς να σπρώξει και να εξαφανίσει τους άλλους. Προσκαλεί και προκαλεί το κοινό στη σκηνή.

Aυτή η έκθεση με τον κίνδυνο και την αναμέτρηση που ενέχει, φαίνεται ότι απαιτεί μια ειδική τεχνική μάχης, μια τεχνική επικοινωνίας.
O κωμικός κινείται κάτω από το φως των προβολέων, ορατός από παντού, συνομιλεί με το κοινό, προστατεύεται από την προσοχή του κοινού
ο κωμικός μέσα μας, αφυπνίζεται για την κατάκτηση της επικοινωνίας.


Δεν γελάμε γιατί κάποιος γελοιοποιείται, εμπαίζεται η ταπεινώνεται αλλά γιατί η πραγματικότητα αποκαλύπτεται ξαφνικά μέσα στην ασάφειά της, τα πράγματα χάνουν την φανερή σημασία τους, οι άνθρωποι αποκαλύπτονται διαφορετικοί από ό,τι και οι ίδιοι νομίζουν ότι είναι.
Tο χιούμορ δεν είναι μια σπίθα που λάμπει για μια στιγμή στο κωμικό φινάλε μιας κατάστασης ή στην αφήγηση με σκοπό να μας διασκεδάσει.
Το διακριτικό του φως εξαπλώνεται σε όλο τον τεράστιο χώρο της ζωής..

Mίλαν Kούντερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: