12/11/08

Περί παιδιών ο λόγος... ή αλλιώς τι σημαίνει ευζωία


Λίγο καθυστερημένα αλλά σήμερα θυμήθηκα μια γιορτή... μια γιορτή της Δύσης, η οποία στη Γερμανία έχει τη δική της ομορφιά. Στις 11.11 το πρωί της 11ης ημέρας του ενδέκατου μήνα κάθε έτους κορυφώνεται η γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, κυρίως στις καθολικές περιοχές γύρω από τον Ρήνο, με τα παιδιά σε αυτή τη γιορτή να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η γιορτή του Αγίου Μαρτίνου είναι γνωστή βέβαια σε όλο το Δυτικό κόσμο και ο εν λόγω Άγιος, από τους πιο δημοφιλείς του Καθολικού εορτολογίου, γιορτάζεται δε με ιδιαίτερο τρόπο σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, κυρίως στην Καθολική, αλλά και στην Αμερική.

Ο Μαρτίνος λέει η ιστορία ήταν ένας Ρωμαίος στρατιώτης ο οποίος έζησε γύρω στον 4ο αιώνα μ.χ.. Ανικρύζοντας μια μέρα κάποιον ζητιάνο, τον λυπήθηκε και αποφάσισε να του δώσει τον μισό στρατιωτικό του χιτώνα για να ζεσταθεί. Το ίδιο βράδυ, λέει η ιστορία, είδε τον Ιησού στον ύπνο του να φορά τον χιτώνα του κι έτσι βαφτίστηκε Χριστιανός, ακολούθησε μοναστική ζωή και στη συνέχεια έγινε Αρχιεπίσκοπος στην Τουρ της Γαλλίας.

Ο Άγιος Μαρτίνος, θεωρείται ο προστάτης άγιος των φτωχών, των αδυνάτων, αλλά και των βαρελοποιών και των ταβερνιάρηδων, η ημέρα αυτή συνδέεται με την γιορτή του κρασιού και της αμπελουργίας. Η ημέρα της γιορτής του Αγίου συμπίπτει με την έναρξη της λεγόμενης αγροτικής χρονιάς, καθώς από αυτή ακριβώς την ημέρα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι αγρότες ξεκινούσαν να οργανώνουν τις νέες τους καλλιέργειες, να νοικιάζουν νέα χωράφια και να ξεπληρώνουν τα παλιά τους χρέη. Μια τέτοια ημέρα δεν θα μπορούσε παρά να εορτασθεί με άφθονο κρασί και φαγητό (το έθιμο επιβάλει χήνα ψητή!).

Για τα παιδιά στη Γερμανία - κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ρήνο - είναι μια ξεχωριστή μέρα, η λεγόμενη Martinstag, μέρα γιορτής, κατά την οποία τα πιστιρίκια μαζεύονται και κατασκευάζουν χάρτινα φαναράκια και τραγουδώντας παιδικά τραγούδια, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, λαμβάνοντας δώρα και διάφορες λιχουδιές.

Ευζωία λοιπόν είναι ακριβώς αυτό, το αυθόρμητο παιδικό χαμόγελο, η παιδική ανεμελιά, η διάθεση να αισθάνεσαι ότι όλος ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει σ΄ ένα τραγούδι, σε μια μικρή γιορτή, η αίσθηση του αυθορμητισμού και της παιδικότητας, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε ηλικία ...;


Υ.Γ. ...;και μιας και μιλάμε για παιδιά, στο βιντεάκι από το youtube, ακούμε ένα γερμανικό παιδικό τραγουδάκι που μας μιλάει για τον Schnappi, τον μικρό κροκόδειλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: