5/2/09

Παιχνίδια με χιόνι και πάγο


Μια γυναίκα και το μωρό της παρατηρούν τα φτιαγμένα από χιόνι φανάρια, μερικά από τα εκθέματα του φεστιβάλ χιονιού στο νησάκι Sapporo στη Βόρεια Ιαπωνία.


Την ημέρα όλα τα γλυπτά, δίπλα στη λίμνη Σικότσου, είναι λευκά. Το βράδυ το περιβάλλον του ιαπωνικού Φεστιβάλ Πάγου στο Τσιτόσε μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμα φωτισμένο τοπίο που ενίοτε γεμίζει πυροτεχνήματα. Το αξιοπρόσεκτο είναι ο τρόπος που δημιουργείται κάθε χρόνο αυτός ο φανταστικός κόσμος με τις τεραστίων και μικρών διαστάσεων γλυπτές παγωμένες συνθέσεις: με ειδικά αυτόματα ποτιστήρια παίρνουν νερό από τη λίμνη, το οποίο εκτοξεύεται προς τα πάνω και ύστερα το μετατρέπουν σε παλάτια, λόφους, πυραμίδες, τούνελ, σπηλιές, δέντρα, αφηρημένες μορφές... Περίπου 270.000 άτομα επισκέπτονται το φεστιβάλ, ενώ ο αριθμός πολλαπλασιάζεται όταν φτάνουν οι λουόμενοι των ιαματικών πηγών της λίμνης.


Τραπέζι, καρέκλες, δωμάτιο - όλα από πάγο! Οι κυρίες της φωτογραφίας δείχνουν να απολαμβάνουν το δείπνο τους μέσα σε αυτό το τοπίο απόλυτης παγωνιάς ενός ξενοδοχείου από πάγο στην πόλη Σιμουκάπου στο Χοκαϊντο, το βόρειο νησί της Ιαπωνίας. Τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, μπάνια - και αυτά είναι όλα από πάγο στο ξενοδοχείο αυτό. Το μόνο που καίει είναι ο... λογαριασμός, καθώς το δίκλινο δωμάτιο στοιχίζει περίπου 700 ευρώ τη βραδιά!


Ηλικιωμένος αλιεύει μέσω μιας τρύπας σε ένα καλυμμένο με πάγο κανάλι στο κεντρικό Πεκίνο. Λίγα ψάρια μπορούν αν επιζήσουν σε τεχνητό κανάλι του Πεκίνου αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους ενθουσιώδες να κάθονται με τις ώρες στο κρύο, ακόμη και με θερμοκρασίες υπό του μηδενός με την ελπίδα ότι θα πιάσουν κάτι εξαιρετικό για βραδινό!


Μεγάλα γλυπτά πάγου παρατηρούν επισκέπτες στο φεστιβάλ πάγου της Λίμνης Shikotsu στη βόρεια Ιαπωνία. Τα γλυπτά που έχουν σχηματιστεί από αναβλύζον νερό τηςλίμνης με καταιονιστήρες προσέλκυσε 270.000 επισκέπτες την περσινή χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 φεβρουαρίου.


Ο ήλιος ανατέλλει σε ένα σκεπασμένο από χιόνι λιβάδι στο Όστερμπεργκ της Γεμανίας. Ενα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στοίχισε ανθρώπινες ζωές στην Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Επίσης, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να ανακάμψουν από τις ζημιές που προκάλεσε η θύελλα.


Χιονόμπαλες... κρατάει το σκεπασμένο με χιόνι άγαλμα του πρώην νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα στην Parliament Square (Πλατεία Κοινοβουλίου) του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: