24/2/09

Πάμε θέατρο...


Το θεατρικό αυτό έργο το είδα σε πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι μας πήραν μαζί τους στην παράσταση ο παππούς και η γιαγιά. Δεν πολυκαταλάβαινα τότε ( όχι ότι τώρα είναι καλύτερα ) αλλά θυμάμαι μια κατάμεστη αίθουσα να γελάει δίχως σταματημό και να χειροκροτεί. Το μόνο που έμεινε σαν μνήμη, είναι η επεξήγηση του τίτλου του έργου. Μπάκα, μάκα, πάκα πάκα... σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει μπαμπά η μαμά κάνει κεφτέδες!

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης στα πλαίσια της Κοζανίτικης Αποκριάς, παρουσιάζει τη σατιρική ηθογραφία «ΜΠΑΚΑ! ΜΑΚΑ ...; ΠΑΚΑ-ΠΑΚΑ» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χαρ. Παφίλη, στο γλωσσικό ιδίωμα.
Η δράση του έργου διαδραματίζεται μια φθινοπωρινή μέρα στην Κοζάνη των αρχών της δεκαετίας του ΄50, στο σπίτι ενός βιοπαλαιστή και οικογενειάρχη του Νάτσιου.
Μέσα σε μια μέρα, ο θεατής θα παρακολουθήσει τη ζωή αυτής της οικογένειας κι όχι μόνο, αλλά και της γειτονιάς, τις σχέσεις των ανθρώπων, της πόλης ολάκερης.

Η μικρή - κλειστή κοινωνία, ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τα ταμπού της επιβολής των κανόνων και κωδίκων του «έτς΄ πρέπει» και του «οι γυναίκις χράσ΄ να σκύφ΄ν του κιφάλ'». Όμως η γυναίκα σιωπηρά κι ίσως χωρίς να το συνειδητοποιήσει, έχει κάνει την φεμινιστική επανάσταση της στον σύζυγο-άντρα, μέσα απ΄ αυτή την τακτική της υποταγής και άρχει, τουλάχιστον μέσα στο σπίτι, αφού «άτυπα» είναι η αφέντρα της οικογένειας. Μέσα σ΄ αυτούς τους άγραφους κανόνες της κοινωνίας, γεννήθηκε και ο μικρός πρωταγωνιστής, ο Μήκας, που πληρώνει αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και της επαφής του ζευγαριού - γονιών του, με την αδυναμία του ν΄ αρθρώσει λόγο. Αν και είναι στην ηλικία των έξη χρόνων, οι μόνες λέξεις που ξέρει ή θέλει να προφέρει είναι οι εξής δύο: «Μπάκα» και «Μάκα»!
Σ΄ αυτή την φθινοπωρινή μέρα, οι συνθήκες ή η ικανότητά του, θα το φέρουν να μάθει να προφέρει και την σύνθετη λέξη «πάκα-πάκα». Κι έτσι το λεξιλόγιό του θα εμπλουτιστεί και θα αποτελείται όλο μαζί από την φράση: Μπάκα, Μάκα ...; «πάκα-πάκα»!
Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου είναι ΤΟ γεγονός για τον πατέρα! Κι ίσως για όλους, γιατί έρχεται να προστεθεί μια καινούρια λέξη στους κώδικες της επικοινωνίας τους.
Μια σύνθετη λέξη που προκύπτει τυχαία μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις κι είναι απτό γεγονός. Και εύγευστο!
Όλα τ΄ άλλα είναι η τετριμμένη καθημερινότητα αυτών των δίχως ενδιαφέροντα ανθρώπων, που τη μεγεθύνουν ή την αποσιωπούν ανάλογα, για να ΄χουν να γεμίζουν την ημέρα τους και τη ζωή τους, η οποία στην ουσία, είναι απόλυτα κενή από λέξεις λόγω έλλειψης επικοινωνίας.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Σκηνογραφία:ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Μελέτη - Εφαρμογή:ΝΙΚΟΣ ΛΑΒΑΝΤΣΙΩΤΗΣ
Μουσική επιμέλεια:ΓΙΩΡΓΟΣ Χαρ. ΠΑΦΙΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΤΙΑΝΗΣ
Φωτισμοί:ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗ
Φροντιστήριο-Επιμέλεια κοστουμιών: ΤΑΣΟΥΛΑ ΣΙΜΑΡΑ

Ερμηνεύουν τους ρόλους (κατ΄ αλφαβητική σειρα): Νούλα Αλευρά-Μακρόγλου, Γιώργος Γκιθώνας, Αναστασία Δαδαμόγια, Αγγέλα Δήμου-Ρούση, , Θεοδώρα Δράμαλη-Κουτσφετσούλη, Ηλίας Παρδάλης, Τάκης Συνδουκάς, , Βαγγέλης Μαλούτας, Γιώργος Παφίλης.



πηγή: Πρωινός λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: