14/10/08

Στο αρχοντικό Λασσάνη χάρτες - θησαυροί


Η δωδεκάφυλλη «Χάρτα» του Ρήγα Βελεστινλή, ο «Γεωγραφικός Πίναξ της Ελλάδος» και «ο Άτλας ή χάρτης της Υδρογείου» του Άνθιμου Γαζή, τα γεωγραφικά συγγράμματα των Μελέτιου Μήτρου και Χρύσανθου Νοταρά, αντίγραφο του «Μεγάλου Ατλαντα» του Schrambl, του πρώτου αυστριακού άτλαντα και όλη η συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης φιλοξενούνται πλέον στην Κοζάνη.

«Στέγη» τους είναι το αρχοντικό Λασσάνη, ένα κτίριο του 1750, όπου έζησε ο Γεώργιος Λασσάνης, συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος, αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821 και στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

«Το αρχοντικό αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πόλης της Κοζάνης και της Ευρώπης, καθώς το έργο του Γεώργιου Λασσάνη είναι επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό διαφωτισμό», δήλωσε, ο πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Θεόδωρος Βασδάρης και πρόσθεσε ότι «οι χάρτες της εποχής του 1700 με 1800 συντάχθηκαν την εποχή που έζησε ο Λασσάνης. Καθώς η ιδεολογία του επηρέασε την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε όλο το υλικό των χαρτών να φιλοξενηθεί στο σπίτι όπου έζησε».

Το αρχοντικό αγοράστηκε από τον Δήμο Κοζάνης και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης προκειμένου να στεγαστεί η «Λασσάνειος Χαρτοθήκη».

Το αρχοντικό, ανήκε στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χάρη σε μια σειρά ενεργειών των δημάρχων της πόλης, αγοράστηκε από ιδιώτη και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης.

Στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού έμενε η οικογένεια τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι τα μέλη της μετακόμιζαν στον πρώτο όροφο όπου υπάρχουν δύο κύριοι χώροι, ένα κελάρι και ένας χώρος υποδοχής ξένων με προσανατολισμό την εσωτερική αυλή. Στο θολωτό υπόγειο του αρχοντικού, τα χρόνια εκείνα αποθηκεύονταν αγροτικά προϊόντα, ενώ εκεί μπορούσε να βρει καταφύγιο η οικογένεια σε περίπτωση κινδύνου.

Σήμερα, η αστική αρχιτεκτονική της εποχής του 1750 δεσπόζει στο πατρικό σπίτι του Γεώργιου Λασσάνη, ένα διατηρητέο οίκημα και μνημείο στο κέντρο της πόλης της Κοζάνης, που καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά την ιστορία της εποχής μέσα από τους χάρτες της Δημοτικής Χαρτοθήκης.

Επιτέλους ήταν καιρός να δωθεί ζωή στο όμορφο αυτό αρχοντικό που υπάρχει στην πόλη.Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιοσημείωτες και αποδεκτές πιστεύω από όλους. Μακάρι να σεβόμασταν περισσότερο ότι τα χρόνια δεν κατέστρεψαν και άφησαν σαν κληρονομιά σε μας και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: