17/10/08

To κουτί με τα παιχνίδια

Θυμάσαι τον Καρνέϊσον αλλά δεν ξέρεις ποιός είναι ο Πίκατσου; Φόραγες ποδιά Λάουρα και δεν μπορείς να καταλάβεις την εμμονή της κόρης σου για τσάντα polo; Ο «μικρόκοσμος» τριών δεκαετιών στις τρεις επόμενες αράδες.

'70s
Της Mεταπολίτευσης χαμένη γενιά



Λαέ της Λιλιπούπολης

Τι έτρωγε: Τα βρέφη Γκέρμπερ, τα μεγαλύτερα γιαούρτι πρόβειο σε κεσέ (σ.σ. λέξη απαγορευμένη σήμερα από το μάρκετινγκ). Ομηρικές μάχες δίνονταν να φαγωθεί και η πέτσα, έστω και με λίγη ζάχαρη από πάνω. Γάλα εβαπορέ, καρνέισον, οβομαλτίνη. Το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα ανεβαίνει, το κρέας έρχεται, το όσπριο φεύγει. Επίσης «όλα τα καλά παιδάκια τρώνε Μπόζο γαριδάκια». Η πρώτη γενιά παιδιών που θα μεγαλώσει με αρκετές άχρηστες θερμίδες.

Τι διάβαζε: Το καλοκαίρι, το «Οι διακοπές μου» με επανάληψη των μαθημάτων της προηγούμενης χρονιάς. Μύθοι το Αισώπου, και Τενεκεδούπολη. Τα πρώτα κοριτσίστικα και αγορίστικα περιοδικά (Κατερίνα, Μπλεκ) και Μίκι Μάους.

Τι έβλεπε: Στις πρώτες τηλεοράσεις, τη Σουβλίτσα και τον Κλούβιο και αργότερα Μπόλεκ και Λόλεκ, Λάσι, Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, και μαζί με όλη την οικογένεια το Λούνα Παρκ. Στο σινεμά παλιότερες περιπέτειες του Ταρζάν, κωμωδίες με Λουί Ντε Φινές. Ομως το χρώμα και η τρισδιάστατη εικόνα μπήκε για τα καλά στη ζωή του με το view master.

Η μόδα του: Τα μωρά άφηναν τα φασκιά και φορούσαν Babylino, που για αρκετά χρόνια ήταν συνώνυμο της πάνας. Στο σχολείο, ποδιές επώνυμες πλέον (πρώτη και καλύτερη η Λάουρα), Σπορτέξ, Αλυσίδα, Ελβιέλα, ζιβάγκο μάλλινα που σε έτρωγαν στον λαιμό.

Οι συλλογές του: Κοχύλια από τις διακοπές, εικονίτσες από το κατηχητικό, κάρτες Ντίσνεϊ από τις σοκολάτες της Μέλο.

Τα παιχνίδια του: Πριόνι (της ξυλοκοπτικής), όσπρια που αφού έφυγαν από το τραπέζι ήταν ότι έπρεπε για «οσπριοζωγραφική». Με playmobil (από τη Lyra, παρακαλώ) και matchbox τα αγόρια, και κούκλες που ανοιγόκλειναν τα μάτια τα κορίτσια. Πρώτη επαφή με τον καπιταλισμό χάρη στη Monopoly και τεστ γνώσης με τον Φωτεινό Παντογνώστη.

80s
Φοράει Strike και καρφώνει



Μικρό μου Πόνυ

Τι έτρωγε: Δρακουλίνια, Φοφίκο, Γαριδάκια Φλώρινα (Διαφήμιση: Φλω-Φλω-Φλώρινα, κρίτσι-κρίτσι, κρατς-κρατς), παγωτά Καραμπόλα και Τόγκο, γκοφρέτες Σερενάτα, χυμούς κονσέρβα στο σχολείο από φρούτα που θα πήγαιναν στις χωματερές, σοκολατούχα γάλατα σε χάρτινη συσκευασία. Κουλούρι, τυρόπιτα, πατατάκια σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Πορτοκαλί καραμελίτσες που έσκαγαν στο στόμα οι οποίες εξαφανίσθηκαν εν μία νυκτί.

Τι διάβαζε: Κόμικς, κόμικς, κόμικς. Τα βιβλία του Ιουλίου Βερν, το Χωρίς Οικογένεια και αν άντεχε και το Με Οικογένεια. Μανίνα, Αγόρι, Βαβούρα. Ειδικές εκδόσεις για το πώς να χορέψει breakdance ή να κάνει φιγούρες με το γιο-γιο.

Τι έβλεπε: Ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, Κάντυ Κάντυ, Τάο Τάο, Φρου Φρου, Πίπη Φακιδομύτη, Μάγια η Μέλισσα, Νιλς Χόλγκερσον, Φρουτοπία, Χιλιοποδαρούσα. Στο σινεμά η χρυσή εποχή Σπίλμπεργκ (Ε.Τ. ο Εξωγήινος, Γκρέμλινς, Ιντιάνα Τζόουνς), Ρόκι, Σούπερμαν.

Η μόδα του: Πλέον ό,τι έβλεπε και ό,τι διάβαζε μπορούσε να φορεθεί και να γίνει σχολική τσάντα, παπούτσι, κασετίνα. Φόρμα Robe di Kappa και παπούτσια Strike και Asics Tiger.

Οι συλλογές του: Γραμματόσημα, σπιρτόκουτα, τα κορίτσια χαρτοπετσέτες και αφίσες από τη Σούπερ Κατερίνα, τα αγόρια συλλογές Ατού-Υπερατού και ομάδες για το Σουμπούτεο.

Τα παιχνίδια του: Κόλλαγε στρουμφάκια στα Καλκίτος, συναρμολογούσε αεροπλάνα και παζλ, απαγορευόταν η έισοδος στο δωμάτιο στους μεγάλους ώς την ολοκλήρωση τους, κύβος του Ρούμπικ, Ιπποποταμάκια, Τσουλήθρα Πιγκουίνων. Τα κορίτσια έπαιζαν με τις κούκλες Bibi-bo, Παταπούφα, Πιτσιποπάκια, Αγκαλίτσας, Μικρό μου Πόνυ. Τα αγόρια με Κάστρα και Πολιορκητές, Μικρούς ψαράδες, Αγρίμια, τα πρώτα Ατάρι, αλλά και στα ουφάδικα πάκμαν και γοριλάκι.

90s
Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης



Happy Plastic

Τι έτρωγε: Παιδικά γιαούρτια, Hemo, κρουασάν με σοκολάτα, Goody's, γάλα με δημητριακά, Kinder έκπληξη και -πολλή- προτηγανισμένη πατάτα.

Τι διάβαζε: Τα πρώτα Χάρι Πότερ, κόμικς με σουπερ-ήρωες της Marvel (Σούπερμαν, Σπάιντερμαν), γιαπωνέζικα κόμικς Manga, τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά,

Τι έβλεπε: Ζάπινγκ στην πρωινή ζώνη όλων των ιδιωτικών καναλιών τα σαββατοκύριακα και αργότερα αποχαύνωση μπροστά στο Junior TV και στο Κ.TV της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αγαπημένοι ήρωες: Power Rangers, Χελονονιντζάκια, Πόκεμον, οικογένεια Simpsons.

Η μόδα του: Τα μικρότερα επώνυμη παιδική μόδα, Benetton 0-12, Lapin House, Crocodilino, και τα μεγαλύτερα Nike Air, Adidas, Reebok, All Star. Επιλογή αθλητικού παπουτσιού και φόρμας με βάση την τιμή, στέλνοντας τον γονιό στο φαρμακείο για υπογλώσσια. Στο σχολείο, το 90% των παιδιών διέθεταν τσάντα Polo.

Οι συλλογές τους: Κάρτες Magic, φιγούρες Πόκεμον για τα αγόρια, προίκα για τις κούκλες για κορίτσια.

Τα παιχνίδια του: Τα μικρότερα έπαιζαν με τις συλλογές της Chicco και της Playschool. Για τα μεγαλύτερα Transformers, Playstation, Mastersystem, Gameboy, Gamegear, Supernintendo, Mega Drive, Neo Geo, o Τροχός της Τύχης, Hotel, Hot Wheels, Barbie και Cindy μαζί με όλα τα παρελκυόμενα (γαμπρούς, αδελφές, φίλες παιδιά, σκυλιά, σπίτια, εξοχικά, κότερα κ.λπ.).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

χερομαι πολυ που σε βλεπω ειμαι ο Δημητρης αυτος που ειναι αδελφος της Ιωαννας! :)