19/10/08

Η αγάπη είναι ένα επαναστατικό πουλί...


click... ing

Οι λέξεις φθείρονται όταν τις χρησιμοποιούμε πολύ... Και στην αγάπη και στην επανάσταση. Οι επαναστάτες ήθελαν και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Το ίδιο και όσοι αγαπάνε. Χαμογελάς κάποιες φορές, όταν βλέπεις τους επαναστάτες να γατζώνονται στο υπάρχον και αυτούς που αγαπάνε να παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο επαναστάτης σαν πρώτο χαραχτηριστικό του έχει την αναζήτηση. Στη συνέχεια έρχεται η βούληση και η ανατροπή. Δεν αποδέχεται δόγματα, ιδεολογίες και έτοιμες λύσεις. Αυτά είναι για τους συντηρητικούς. Είναι ανοιχτός σε όλες τις σκέψεις. Σαν τον επιστήμονα μελετάει, δοκιμάζει, αναθεωρεί. Αποδέχεται κάθε λάθος του. Αυτή είναι μια καλή συνταγή και για την αγάπη.

Από αυτά προκύπτει ότι αντίθετα με την καθιερωμένη άποψη, η επανάσταση είναι στάση ζωής. Ανησυχία και ευαισθησία. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη. Αλλά εγώ θα έβαζα στην κορυφή των αξιών την έννοια αξιοπρέπεια. Κι ας μοιάζει «αστική». Το να δίνεις σε κάθε άνθρωπο αξιοπρέπεια σε κάθε στιγμή είναι ένας καλός ορισμός της επανάστασης και της αγάπης.

* Στο γράψιμο της εγγραφής μου βοηθήθηκα ως αναφορά τους επαναστάτες και την επανάσταση, από κείμενα που έχει γράψει ο Νίκος Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: