29/3/09

Παιδικές ασθένειες


Πες μου τι. Τι δεν δίνουμε στα παιδιά σήμερα, σ' αυτή την αυτοκρατορία της παράλογης αφθονίας και υπερπροσφοράς. Τα οπλίζουμε με άχρηστα αντικείμενα και αγαθά και τα παροπλίζουμε από τις ιδιότητες της μάχιμης ζωής εκεί έξω, λίγο μετά την ενηλικίωση.Υπερπροστατευμένα, κανακεμένα, η λαχτάρα οφθαλμών και καρδιάς.

Ζούμε σίγουρα στην εποχή που τα παιδιά ορίζουν τις επιλογές, τον τρόπο ζωής μας, ακόμη και τις βασικές επιταγές του μάρκετινγκ. Είναι λογικό: οι προηγούμενες γενιές, οι σύγχρονοι γονείς, έζησαν στο μεταίχμιο, στερημένοι και ικέτες εικόνων και εμπειριών ζωής που ήδη έφταναν από τηλεοράσεις και ταινίες, ενός άλλου τρόπου ζωής. Τώρα τα δίνουμε όλοι, χαϊδεύουμε, μπεμπεκίζουμε και κρατάμε γι' αργότερα τις μεγάλες αλήθειες.


Μέσα σ' αυτό το σουρεαλιστικό βασίλειο, όπου τα παιδιά λατρεύονται και κυριαρχούν, ξεσπούν κάθε τόσο καταιγίδες μηδενισμού, αφανισμού και ακύρωσης της παιδικής ηλικίας και αθωότητας. Σε τούτους τους καιρούς το ζούμε έντονα: τα κρούσματα παιδοφιλίας όπου φέρονται να εμπλέκονται επιφανή, υπεράνω υποψίας άτομα, η εξαφάνιση ενός κοριτσιού από τη Νιγρίτα, η δικαστική απόφαση για τα παιδιά που είχαν σχέση με την εξαφάνιση του Αλεξ. Το άρρωστο ξέσπασμα μιας κοινωνίας πάνω στα ίδια τα παιδιά της. Γίνονται τόσο ισχυροί παίκτες, που μετατρέπονται σε αντικείμενα επιβολής και βρόμικων πράξεων.

Σοκάρει, προκαλεί αηδία η απαρίθμηση των τρομακτικών απειλών που περιτριγυρίζουν τα πλάσματα αυτά, που τα στειρώνουμε, αφαιρούμε τα νύχια τους και τα πετάμε σε μια ζούγκλα τρωκτικών και σαρκοφάγων. Δεν αρκεί να πατάξει η δικαιοσύνη όσους κάνουν κακό στα παιδιά, να αυξηθεί η αστυνόμευση σε πιάτσες ναρκωτικών και, φυσικά, στις ύποπτες συναλλαγές μέσω internet.

Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι να σπάσουμε τη φούσκα του παραμυθιού και να εξασκήσουμε τα παιδιά στο άθλημα της πραγματικής ζωής. Ενημέρωση, γνώση, ακόμη και αυτοάμυνα, καθοδήγηση και διάλογος ουσιαστικός, ανοιχτός για όσα φοβόμαστε, για όσα ρωτάνε. Υπάρχουν τρόποι. Και ας μπουν επιτέλους στα σχολεία ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ας στηθεί εκεί το βασικό κέντρο άμυνας και επιβίωσης. Τα παιδιά, σίγουρα, θα μας εκπλήξουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια: