19/3/09

O γέρος και η θάλασσα

Ο Γέρος και η θάλασσα είναι η μακρύτερη νουβέλα που έγραψε ποτέ ο Χέμινγουει, αλλά και μια από τις καλύτερες που έγραψε ποτέ συγγραφέας. Αυτό το αριστουργηματικό παραμύθι, που εκτυλίσσεται στα ανοικτά της Αβάνα, είναι η ιστορία ανάμεσα σε ένα γέρο, ένα αγόρι και έναν πελώριο ξιφία. Μια ιστορία θάρρους και διαρκούς αγώνα, όπου η ελπίδα αναζωπυρώνεται μέσα στην πιο βαθιά μιζέρια. Είναι η ιστορία του γέρου ψαρά που παλεύει να επιβιώσει στις πιο αντίξοες συνθήκες, που χωρίς να χάνει το κουράγιο του, τα βάζει με το πελώριο ψάρι, αγωνίζεται και παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ιστορία της θάλασσας, με τα μυθικά της ψάρια, τα φύκια, τα πουλιά της και τα φώτα από τις πανέμορφες ακτές της Αβάνας.Ας ξεκινήσει λοιπόν η μέρα μας με την ελπίδα. Με φως και μυρουδιές αλμύρας. Με το γαλάζιο που χάνεται μέσα μας. Στη δική μας θάλασσα. Τη θάλασσα της ψυχής μας.




Λίγο προτού σκοτεινιάσει, καθώς πέρναγαν από μια μεγάλη νησίδα από φύκια του Σαργάσου που ανεβοκατέβαιναν και σάλευαν στην απαλή θάλασσα σάμπως ο ωκεανός να 'κανε έρωτα με κατιτί κάτω από μια κίτρινη κουβέρτα, ένας ξιφίας αγκιστρώθηκε στη μικρή πετονιά του. Ο γέρος τον πρωτόδε όταν σαλτάρισε στον αέρα, αληθινό χρυσάφι στις πρώτες ακτίνες του ήλιου, σπαρταρώντας απελπισμένα.




Πήδαγε και ξαναπήδαγε σαν ακροβάτης απ' το φόβο του κι ο γέρος σύρθηκε με κόπο ως την πρύμνη. Κρατώντας τη μεγάλη πετονιά με το δεξί χέρι και μπράτσο τράβηξε τον ξιφία μες στη βάρκα με το αριστερό, καπακώνοντας με το αριστερό γυμνό του πόδι την πετονιά που μάζευε κάθε φορά.




Όταν το ψάρι έφτασε στην πρύμνη πασχίζοντας απελπισμένο να ξεφύγει, ο γέρος έσκυψε πάνω από την κουπαστή κι έπιασε το μαυριδερό χρυσόψαρο με τα κόκκινα στίγματα. Τα σαγόνια του ανοιγόκλειναν σπασμωδικά δαγκώνοντας το αγκίστρι με γρήγορες δαγκωματιές και χτυπούσε στον πάτο της βάρκας με το μακρόστενο επίπεδο κορμί του, με την ουρά και με το κεφάλι του, ωσότου ο γέρος του κοπάνισε μια με το στειλιάρι στο λαμπερό χρυσό κεφάλι.







Εκείνο σπάραξε ακόμα μια φορά κι έμεινε ασάλευτο...




The Old Man And The Sea Part 1 -





The Old Man And The Sea Part 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: