1/3/09

Η μεγάλη παρέλαση της Αποκριάς


H μεγάλη παρέλαση της πόλης ξεκίνησε. Ο καρνάβαλος το σήμα κατατεθέν οδηγεί τους χιλιάδες καρναβαλιστές που παίρνουν μέρος σε τούτη την γιορτή.



Το καρναβάλι της Κοζάνης μπορεί να έχει την αίγλη και τη λάμψη άλλων πόλεων, είναι όμως ένα καρναβάλι με άποψη και συνείδηση. Στη μεγάλη παρέλαση που γίνεται το μεσημέρι της μεγάλης Αποκριάς το κέφι φτάνει στο ζενίθ. Όλοι είναι στους δρόμους. Ντόπιοι, επισκέπτες, παιδιά αλλά και φοιτητές, που είναι σημαντικό κομμάτι της πόλης γίνονται μια μεγάλη παρέα.Τραγουδούν, χορεύουν, ότι καιρό κι αν έχει. Με κέφι και τρέλα διακωμωδούν καταστάσεις και γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή όλων μας. Τα βιντεάκια είναι από πέρισυ μιας και τα φετινά ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει.



Το ποτό είναι το απαραίτητο όπλο τις μέρες τούτες. Και οι Κοζανίτες παρασύρουν και τους επισκέπτες να επιδοθούν στην οινοποσία. Κρασί και τσίπουρο μαζί με τα παραδοσιακά κοζανίτικα κιχιά που κερνάνε τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, αλλά και της νύχτας στους φανούς. Αλλιώς βέβαια δεν αντέχεις και το κρύο, που συνήθως είναι τσουχτερό. Η γλώσσα των ντόπιων είναι παράξενη για τους ξένους, αλλά εδώ στην Κοζάνη μιλούν ακόμη έτσι. Επιμένουν παραδοσιακά! Σάτυρα και πολλά πειράγματα, πολλά μπέντια στην τοπική, κάνουν την γιορτή ξεχωριστή. Ο κόσμος έχει χιούμορ και δέχεται τα πειράγματα. Άλλωστε απόκριες είναι... και εμείς που ζήσαμε εδώ ξέρουμε ότι τα πιπεράτα πειράγματα είναι απολύτως φυσιολογικά τις μέρες τούτες. Το τι έχουμε ακούσει ... δεν λέγεται...



Στην αποκριάτικη παρέλαση ο κόσμος διασκεδάζει. Τα πρόσωπα όλων είναι χαμογελαστά. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί. Μια πόλη με ένα μεγάλο χαμόγελο, που δεν φοβάται να δείξει πόση τρέλα διαθέτει. Γιατί είπαμε... και η τρέλα είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Χορέψτε, τραγουδήστε, χαμογελάστε. Η ζωή είναι πολύ μικρή και θέλει καλοπέραση. Καλές απόκριες σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: